söndag 23 juni 2024

Allergiker spolar ner sina pengar i toan även i år

Som barn var jag allergisk mot jordgubbar, men jag växte ifrån det. Idag är jag inte allergisk mot något annat än att slösa bort pengar.

Jag har förstått att det finns pollen i luften. Somliga medicinerar för att minska lidandet av sin pollenallergi, andra bär andningsskydd. Om man medicinerar kan det finnas pengar att hämta.

Jag är inte utbildad apotekare eller läkare men min kunskapsnivå är likvärdig. På tv rullar hela tiden reklam för en allergitablett som heter Clarityn. Innan man stoppar saker i munnen skall man först ta reda på vad den innehåller. Clarityn innehåller den aktiva substansen loratadin. En ask med 30 Clarityn-tabletter á 10 mg kostar i en fysisk Apoteks-butik 189 kr. 189 kr för något som får pollenallergin att försvinna är ett lågt pris att betala, tänker uppenbarligen många pollenallergiker.

För 189 kr får man loratadin i en snygg ask.


Den prismedvetne pollenallergikern gör en priskoll och upptäcker att en ask Clarityn bara kostar 159 kr om den inhandlas online. Wow, det är ju 30 kronor billigare än att köpa i butik, tänker allergikern innan han klickar hem sina tabletter.

Den allergiker som utöver att vara prismedveten även är läkemedelskunnig köper dock inga tabletter överhuvudtaget utan att först göra en webbsökning. Knappar man in loratadin i sökrutan ploppar produkten Loratadin Orifarm 10 mg upp. 13 kronor kostar en förpackning med 30 tabletter.

Allergikern ställs nu inför ett val. Antingen köpa 30 tabletter loratadin för 189/159 kr eller köpa 30 tabletter loratadin för 13 kr.

Vill man räkna lite blir det så många procent att man får ta fram kalkylatorn för att komma fram till att en ask Clarityn är 1354 procent dyrare på Apoteket än en ask Loratadin Orifarm.

Jag vet inte varför folk frivilligt betalar 189 kr för en medicin som kan fås för 13 kr. Jag nöjer mig med att konstatera att det finns pengar att spara även när det gäller inköp av läkemedel.

För 13 kr får man nöja sig med loratadin i en lite fulare ask.


torsdag 20 juni 2024

Jag fick rätt som kallade Cinclus värdering ett stort jävla skämt

Idag är det många som får bita i kudden efter att ha köpt aktier i Cinclus Pharmas IPO utan att veta något om aktien. Kanske har de följt någon profil, kanske har de trott att alla IPOs är gratispengar, men oavsett anledning blir det kuddbitning som resultat.

Att förlora pengar i just den här IPOn var dock väldigt onödigt. Dagens industri avrådde. AFV gav en väldigt svag rekommendation som egentligen var en avrådan. Bråse tyckte att Cinclus var lika angenäm som en sur uppstötning. Jag kallade värderingen ett stort skämt. 

I skrivande stund är Cinclus aktie ner 13,7 procent och det tråkiga med det är inte att folk förlorar pengar utan att en sådan negativ utveckling riskerar att försvåra för andra, bättre, bolag att hitta in på börsen. De rådgivare och investmentbanker som hjälpte Cinclus in på börsen och fick bra betalt för det gjorde kanske inte en sån bra affär trots allt. Miljonerna de fick för att lotsa skräp in på börsen riskerar de att indirekt förlora igen på att det kan dröja innan de får chansen att hjälpa bättre bolag.

onsdag 19 juni 2024

Ännu ett exempel på att det kan gå dåligt när man följer profiler

Ingen ifrågasätter att Magnus Andersson, den så kallade ödlan, är en skicklig aktieinvesterare, som har byggt upp en fin förmögenhet från grunden genom bra placeringar.

Att Magnus Andersson är duktig är dock inte samma sak som att Du kommer få bra avkastning genom att du tror dig göra som han gör.

När Magnus Andersson stod på höjden av sin hybris gav han ut en bok där han lärde andra att det bästa sättet att investera är att ha en mycket koncentrerad portfölj med fantastiska bolag man kan utan och innan. Denna bok," Investera med rätt fokus: 15 råd som tar dig till nästa nivå" gavs ut i november 2021 och vid det tillfället bestod Anderssons portfölj nästan enbart av Evolution och LVMH, påpekar T Normark på X. Enligt samme T Normark var aktiekurserna i november 2021 1350 och 709, att jämföra med dagens kurser (19 juni) som är 1085 och 707. 

Den läsare som i november 2021 köpte Anderssons bok och sen bestämde sig för att inte göra sin egen analys utan istället följa mästaren har ganska troligt fått en negativ avkastning på sina investeringar. Andersson själv har dock tjänat stora pengar i både Evolution och LVMH eftersom han inte köpte sina aktier för 1350 resp 709 utan betydligt billigare. Magnus Andersson är inte att skylla för detta. Hans metod har funkat mycket väl, men du är inte Magnus Andersson.


söndag 16 juni 2024

Plötsligt händer det: Russin

En av de senaste årens största skandaler i svensk dagligvaruhandel är prisutvecklingen på russin. Som barn åt jag alltid Sun-Maids amerikanska russin men det har jag inte råd med längre. Priset på dessa russin har stigit så kraftigt att Willys rentav sparkat ut halvkilosförpackningen ur sortimentet och numera bara erbjuder pappersförpackningen med 250 g russin från varumärket (utöver de hutlöst dyra små godisförpackningarna). 

Willys egna märke Garant kostar just nu 43,90 kr för 500 g, vilket är lite billigare än tidigare då man ibland fått ge närmare 50 kr för förpackningen. Det svenska märket Saltå kvarn erbjuder också halvkilosförpackning men till priset 49,90 kr är det nästan så man börjar gråta av att tvingas köpa dessa i och för sig goda russin. I valet mellan Saltå kvarn och Garant väljer jag dock hellre Saltå kvarn eftersom Garants russin ofta är små, torra och med kvisten kvar. 

Mot bakgrund av ockerpriserna ovan är det inte konstigt att jag länge spanat i hyllorna efter ett konkurrerande Eldorado-russin men nej, några sådana har jag inte hittat. Inte förrän idag. Idag hittade jag Eldorado-russin förpackade i 250 g plastpåse till priset 12,90 kr, vilket ger ett kilopris om 51,60 kr, att jämföra med 87,80 kr för Garant, 99,80 för Saltå kvarn och 111,60 kr för Sun-Maid. 

Jag sitter och smaskar i mig några av dessa Eldorado-russin i detta nu och är nöjd med smak och fuktighet samt avsaknad av kvistar. Det har gått flera månader sedan russin senast syntes till i mitt skafferi men med detta nya och acceptabla pris kan jag återigen unna mig lite russin till havregrynsgröten på morgonen. 


Numera överkomligt prissatt livskvalitet


lördag 15 juni 2024

Bloggen rekommenderar: Bokförlaget Bakhåll

När jag inte är nere på Willys och rotar omkring i reahyllan, är jag hemma och läser böcker. Det blir en hel del böcker och jag måste därför ständigt vara på alerten så att läslistan kontinuerligt fylls på med kvalitetslitteratur. Ett litet knep som funkar utmärkt när det gäller att hitta bra böcker att läsa, är att gå in på bokförlaget Bakhåll och studera utgivningskatalogen. Man kan nästan blunda och peka och med en sannolikhet på 90 procent hitta en bra bok genom att göra så. Jag är så nöjd med förlagets utgivning, att jag till och med gjort det för snåljåpar så förbjudna och anslutit mig till en prenumerationstjänst kallad Kärntruppen, där jag för ett par hundralappar per sändning får 14 böcker per år fördelat på sju tillfällen, vilket motsvarar Bakhålls hela utgivning av böcker.

Det fina med Bakhåll är kombinationen av nyöversatta klassiker från Hemingway, Kerouac och Kafka, för att nämna några utländska storheter, och återupptäckta svenska pärlor från t ex Ester Blenda Nordström eller Victoria Benedictsson, och ett fint flöde av nutida författare där min favorit Willy Vlautins Hästen dök upp i brevlådan häromdagen och där jag tidigare fått mig tillsänt ett fantastiskt debutantverk i form av Molnars Mjölkbaren.

Har ni inte läst Willy Vlautin tidigare så gör det! Han har skrivit ett halvt dussin finstämda romaner som kärleksfullt skildrar vanliga amerikaner som inte har det lätt i livet och kämpar med fattigdom, besvärliga familjeförhållanden eller ensamhet. Han skriver enkelt och relaterbart och den sparsmakade prosan är inte svår att ta till sig. 

(Jag har naturligtvis inte fått någon ersättning för detta inlägg.)

tisdag 11 juni 2024

Bör svenska företag som bara rapporterar på engelska straffas?

It-konsulten Aixia meddelade idag att man hädanefter enbart kommer att publicera sina rapporter på engelska. Jag hade aldrig hört talas om Aixia tidigare men jag har nu kontrollerat att det rör sig om ett svenskt företag med en svensk vd och en svensk ordförande. Aktien är noterad på Spotlight.

Jag har ingenting emot att svenska företag rapporterar på engelska, tyska, franska, esperanto eller vilket annat språk som helst så länge rapporterna också går att läsa på svenska. Vi lever nämligen i Sverige. I Sverige talar vi svenska (ja, det finns nationella minoritetsspråk men engelska är inte ett sådant). Det finns bara ett folk som tar ansvar för att vårda det svenska språket och det är svenskarna. Som svensk skall man fullt ut kunna leva i samhället och ta del av information, debatt, politik, ekonomi och tjänster på vårt språk, det svenska språket.

Språklagen anger det tydligt:

4 §   Svenska är huvudspråk i Sverige.

Nästa paragraf i språklagen förtydligar det ytterligare:

 5 §   Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

Aixias vd Mattias Bergkvist och dess ordförande Leif Nord anser tydligen inte att Aixia eller de själva är en del av det svenska samhället, eller så struntar de båda i såväl språklag som de svenskar som vill ta del av information på svenska.

Om någon enstaka investerare från utlandet skulle råka hitta fram till Aixia är det inte svårt att översätta rapporterna med till exempel Google translate. Men att svenskar i sitt eget land skall behöva översätta ett svenskt bolags rapporter från engelska till svenska är orimligt. 

Med dagens besked är Aixia oinvesterbart vad mig anbelangar. Jag vill inte vara aktieägare i ett svenskt bolag som struntar i det svenska språket. Dessutom känns det lite töntigt. Tror Aixias vd Mattias Bergkvist att han är tuffare när han bara kommunicerar på engelska? Nej Mattias, du är inte tuffare, bara töntigare. De svenska företag, och dess ledare, som väljer att ställa sig vid sidan av det svenska samhället bör definitivt straffas. Men de bör inte straffas av staten. De skall straffas genom att kunderna väljer en annan, mer seriös leverantör och genom att de anställda söker sig till en annan, mer seriös, arbetsgivare.

måndag 10 juni 2024

Jag AVSTÅR Cinclus Pharma för tillfället

Efter två bra börsintroduktioner för Karnell och Nordrest, där jag ansökte, fick tilldelning och sålde, verkar IPO-marknaden ha vaknat till liv ordentligt och nu rusar till och med stora biotäcka bolag mot börsen.

Cinclus Pharma utvecklar läkemedlet linaprazan mot magsyrarelaterade sjukdomar. Substansen togs ursprungligen fram av AstraZeneca men övergavs på grund av svåra biverkningar varpå utvecklingen övertogs av Cinclus Pharma, som nu påstår sig ha kommit till rätta med de svårigheter AstraZeneca hade.

Cinclus Pharma vill ta in 787 miljoner kronor för att genomföra en registreringsgrundande fas 3 studie och hoppas ha ett godkänt läkemedel på marknaden 2029. Värderingen före kapitaltillskottet hamnar på 1,1 miljarder kronor och börsvärdet hamnar således på strax under 2 miljarder kronor.

Linaprazan riktar in sig mot den patientgrupp som idag inte blir hjälpta av redan existerande läkemedel som t ex Losec. Takeda har nyligen fått ett läkemedel godkänt i USA och Japan för denna patientpopulation och har därför ett försprång på åtminstone 5 år.

Jag har ingen aning om huruvida Cinclus aktie kommer stiga över introduktionskursen på noteringsdagen men jag är väldigt säker på att man kommer kunna köpa den billigare någon gång de närmaste 5 åren. Att värdera ett preparat som dumpades av AstraZeneca på grund av biverkningsproblematik, som har minst 5 år till marknad, som inte har startat fas 3 och som kommer behöva ytterligare kapitaltillskott även om den kommande studien blir lyckad till två miljarder kr är naturligtvis ett stort jävla skämt.

Den som är intresserad av sjukdomsproblematik förknippad med magsyra och som inte blir hjälpta av läkemedelsbehandling kan istället titta på Implantica och dess produkt RefluxStop.                          

lördag 8 juni 2024

Galenskap att införa fribelopp i ISK och KF

Det förefaller som att regeringen tänker fullfölja Tidöavtalets punkt att göra de första 300 000 kronorna på investeringssparkonton och i kapitalförsäkringar skattefria. Jag skulle därmed "spara" cirka 3000 kronor om året med nuvarande nivåer på kapitalbeskattningen men jag är ändå skeptisk till förslaget.

Jag hade förväntat mig av en borgerlig Sd-regering att den skulle rulla tillbaka de skattehöjningar som socialdemokraterna infört för de schablonbeskattade sparformerna snarare än att införa något slags grundavdrag.

Det som framförallt gör mig orolig med den borgerliga Sd-regeringens förslag är att det ger socialdemokraterna möjlighet att enkelt komma undan med ytterligare skattehöjningar på ISK vid en eventuell framtida valvinst. Genom att göra 300 000 kr skattefria etablerar man "sanningen" att de som har mer än så på kontot är rika som kan betala mer. Socialdemokraterna kan "skydda" småspararen genom att behålla deras skattefrihet och samtidigt kraftigt höja skatten ovanför brytpunkten.

Hur skattesystemet utformas är också en teknisk fråga. Det behöver byggas system där banker och företag kan rapportera in uppgifter till Skatteverket. Fram till nu har ISK varit ett enkelt system med en rak skattesats för alla. Det är inte möjligt att införa olika skattesatser för olika nivåer på spararens tillgångar utan att först bygga upp ett system för detta, vilket tar tid. Den nuvarande regeringens förslag gör att en framtida socialdemokratisk regering mycket enklare kan höja skatten för de "rika" utan att samtidigt höja skatten för "vanliga" sparare. Detta är mycket olyckligt.

söndag 2 juni 2024

Ekonomisk ställning 31 maj 2024

Aktier: 2 848 967 kr

Aktiefonder: 1 628 029 kr

Räntesparande: 647 661 kr

Summa tillgångar: 5 124 658 kr

Det går bra på börsen. Nytt ATH för månadsavslut, men tillgångsvärdet var en stund uppe och luftade sig norr om 5,2 miljoner innan värdet föll tillbaka och slutade på 5,1 miljoner.

Jag har efter 19 års heltidsarbete (17 år om man räknar bort de två åren under pandemin då jag var arbetsbefriad av smittskyddsskäl) äntligen kunnat gå i välförtjänt, permanent ledighet. Tjänsteinkomsterna fortsätter trilla in på kontot ännu ett bra tag och jag har därför inte börjat leva av kapitalet. Eftersom ett visst nysparande således är fortsatt aktuellt, samtidigt som jag har en del kapital vid sidlinjen, skulle jag inte bli särskilt upprörd av en lite större sommarsättning på börsen, som skulle ge mig ett bra tillfälle att köpa in mer aktier och fonder.