lördag 8 juni 2024

Galenskap att införa fribelopp i ISK och KF

Det förefaller som att regeringen tänker fullfölja Tidöavtalets punkt att göra de första 300 000 kronorna på investeringssparkonton och i kapitalförsäkringar skattefria. Jag skulle därmed "spara" cirka 3000 kronor om året med nuvarande nivåer på kapitalbeskattningen men jag är ändå skeptisk till förslaget.

Jag hade förväntat mig av en borgerlig Sd-regering att den skulle rulla tillbaka de skattehöjningar som socialdemokraterna infört för de schablonbeskattade sparformerna snarare än att införa något slags grundavdrag.

Det som framförallt gör mig orolig med den borgerliga Sd-regeringens förslag är att det ger socialdemokraterna möjlighet att enkelt komma undan med ytterligare skattehöjningar på ISK vid en eventuell framtida valvinst. Genom att göra 300 000 kr skattefria etablerar man "sanningen" att de som har mer än så på kontot är rika som kan betala mer. Socialdemokraterna kan "skydda" småspararen genom att behålla deras skattefrihet och samtidigt kraftigt höja skatten ovanför brytpunkten.

Hur skattesystemet utformas är också en teknisk fråga. Det behöver byggas system där banker och företag kan rapportera in uppgifter till Skatteverket. Fram till nu har ISK varit ett enkelt system med en rak skattesats för alla. Det är inte möjligt att införa olika skattesatser för olika nivåer på spararens tillgångar utan att först bygga upp ett system för detta, vilket tar tid. Den nuvarande regeringens förslag gör att en framtida socialdemokratisk regering mycket enklare kan höja skatten för de "rika" utan att samtidigt höja skatten för "vanliga" sparare. Detta är mycket olyckligt.

Inga kommentarer: