söndag 18 oktober 2015

Om ommöbleringar i portföljen och att våga sälja vid negativa nyheter

På senare tid har aktieportföljen förändrats främst genom att först Fortum, på negativa rapporter, avyttrades för knappt 16 EUR per aktie, och sedan TeliaSonera, på dumheter, avyttrades för drygt 48 kr (efter att på förmiddagen ha stigit kraftigt på de negativa nyheterna om vinstavveckling i eurasien).

Fortum har efter min försäljning fortsatt att sjunka och ligger på på drygt 14 EUR. TeliaSonera har fallit relativt kraftigt och handlas nu till lite drygt 42 kr.

Att sälja allt direkt på negativa bolagsnyheter har tidigare säkrat en fin vinst i Nordic Mines (bolaget fortsatte sedan ner och blev värdelöst) samt begränsat förluster i Northland (gick senare i konkurs).

När det gäller mina investmentbolag följer dessa index upp och ner och jag har här ingen ambition att göra annat än att köpa på lång sikt. Men ibland plockar jag som bekant av olika skäl in lite udda fåglar i portföljen och då gäller det att ha koll. Visar det sig att utvecklingen inte går enligt plan verkar det vara effektivt att snabbt sälja allt för att undvika förluster. Den strategin har i alla fall gynnat mig i samtliga fyra fall på senare år då den aktuliserats.

Nykomlingen i portföljen, Sobi, har hittills utvecklats bättre än såväl Fortum som TeliaSonera. Sobi är dock den aktie i portföljen som kräver mest övervakning. Säljknappen måste hela tiden vara uppvärmd.

Inga kommentarer: