lördag 22 juni 2013

Aktieportföljen 20 juni


När Stockholmsbörsen stängde för Midsommarfirande uppgick värdet till 345 706 kr. Direktavkastningen för investmentbolagen ligger kring 4 procent (med undantag för Lundbergs som ju heller inte är något investmentbolag, således inget undantag heller) medan de båda udda fåglarna Swedbank och Fortum avkastar närmare 7 procent. Totalt direktavkastar min aktieportfölj nästan 5 procent räknat på årets utdelningar (estimaten för nästa år, eller 2013 om man så vill är överlag högre). Sett till direktavkastningen förefaller innehaven inte vara uppenbart övervärderade. Därmed inte sagt att vinsterna, och därmed utdelningsnivåerna, inte snabbt kommer minska kommande år. Vid nuvarande vinstnivåer känns börsens värdering dock inte särskilt utmanande. Om vinsterna dessutom stiger lite grand kommande år lär även börsen följa efter.

Jag har inte genomfört några nya aktieköp på ett bra tag nu, om man räknar bort återinvesterade utdelningar, och kontanthögen har därför växt så sakteliga, månad för månad. Kanske är det dags för lite mindre kompletteringsköp i främst Investor (och möjligen även Industrivärden) om index går ner ytterligare några procent? Vi får se.

6 kommentarer:

Chrimatistikos sa...

Oj, jag har totalt missat din blogg. Och du har skrivit sedan 2007(!)

Gustav sa...

Chrimatistikos:

Du är ursäktad. Jag gör inget större väsen av mig.

Chrimatistikos sa...

Kul att hitta en ny intressant blogg med många gamla inlägg i en söndag som denna :)

Chrimatistikos sa...

Dock så har många av bloggarna på din blogglista inte uppdaterats på många år nu :P

Gustav sa...

Chrimatistikos:

Jag tycker inte det gör så mycket faktiskt. Rätt som det är vaknar någon av dom upp efter flera års frånvaro, som i fallen med Miljonär och Minna, för att bara nämna två. Då är det bra att dom finns i listan för annars missar jag dom.

Jag brukar lägga in de flesta ekonomibloggar jag stöter på i något sammanhang, t ex din nu när jag märkte att du fanns genom dina kommentarer. Däremot ägnar jag mig inte åt uppsökande verksamhet och det är därför många bloggar saknas. Ett par tre, kanske fyra, stycken ekonomibloggar har jag strukit eftersom dom är totalt dumma i huvudet, verklighetsfrånvända och lider av paranoida vanföreställningar (om du undrar varför några av de mer kända bloggarna inte finns med i listan). :)

Chrimatistikos sa...

Aha, då förstår jag hur du tänker! Det har du ju rätt i faktiskt.

Haha. Håller med det andra du säger också. Jag skulle själv t.ex aldrig lägga bloggare som t.ex. Cornucopia på min blogglista.