måndag 28 oktober 2024

Gissa aktieprofilen!

Vem har inte någon gång fått höra att man är en sån jävla narcissist? Inte jag. Men jag har vid några enstaka tillfällen beskyllt andra för att vara det. Anonymt, på Internet då förstås.

Psykolog Julia Lidman beskriver en narcissist så här: 

"En person med narcissistisk personlighetsstörning har en överdrivet god självbild och självöverskattning. Personen uppfattar sig ofta som storartad, extra viktig och framgångsrik. En viss grad av narcissism behövs hos alla människor för att man ska kunna älska sig själv och tro på sitt egenvärde. Men hos en person med narcissistisk personlighetsstörning skapar narcissismen problem i vardagen och i relationer. Narcissister uppfattas inte sällan som odrägliga och uppblåsta av omgivningen."

Julia Lidman listar några vanliga symtom hos en narcissist:

  • En narcissist har en orealistisk självbild och en starkt överdriven tilltro till sin egen förmåga.
  • En narcissist har höga tankar om sig själv.
  • En narcissist anser ofta att andra människor är medelmåttor.
  • En narcissist drivs av att få beundran av andra och vill upphöja sig själv i alla situationer.
  • En narcissist har svårt att ta kritik och att bli konfronterad.
  • Narcissister Blir ofta isolerade och nedstämda då ingen person i omgivningen kan bekräfta de höga tankarna de har om sig själva.

Källa: https://www.sveakbt.se/personlighetsstorning/narcissist

Jag tror inte det råder någon generell brist på narcissister bland Twitters och Youtubes aktiestjärnor men när jag läser igenom symtomlistan ovan kommer jag att tänka på en av våra allra största profiler. Han bockar av varje punkt på listan. Det är nästan skrämmande att psykologerna är så duktiga på att klassificera aktieprofiler. Elaka gissningar välkomnas!

Dödens ekonomi: tömma dödsbo

Döden har sin egen ekonomi. Det skall ordnas med begravning. Det skall upprättas en bouppteckning. Fastigheter skall säljas. Ett arvskifte skall genomföras. Om det efter arvskiftet finns kvarlåtenskap kvar i den bortgångnes bostad måste detta tas om hand. 

Man samlar på sig mycket saker under ett liv. För de efterlevande kan det ofta vara en övermäktig uppgift att själva tömma den bortgångnes bostad inför en husförsäljning. Kanske googlar man "tömma dödsbo" för att se vilka alternativ man har. En sådan googling resulterar i en uppsjö av företag att anlita. 

När man kontaktar ett företag som tömmer dödsbon kommer det hem en person och ser sig omkring och han lämnar sedan en offert på vad det kommer att kosta att ta tillvara på allting. Ja, en offert på vad det kommer att kosta, för det är inte så att dessa företag kommer att erbjuda pengar för att ta hand om den bortgångnes tillhörigheter. 

Många av de företag som "köper dödsbon", dvs tar betalt för att hämta ett dödsbo och sedan tjäna pengar på att sälja tillhörigheterna, är riktigt skumma verksamheter. De drar sig inte för att lämna skambud och hoppas att de sörjande antar anbudet utan att ta in offerter från flera företag.

Ett skumraskföretag i denna bransch är Holmens Marknad. De har varit med länge och annonserar regelbundet i Göteborgs-Posten. Holmens Marknad är ett känt namn och därför vänder sig många dödsbon direkt till dem för att få en offert. Jag vill dock varna för Holmens Marknad och andra vinstdrivande företag i dödsbobranschen. Risken är mycket stor att man blir lurad. De tar rejält betalt för att tömma även attraktiva dödsbon och tjänar sedan dubbelt på att sälja tillhörigheterna. 

Ett normalt dödsbo med möbler, prydnadssaker, kläder och diverse annat skall man överhuvudtaget inte betala för att få tömt. Företaget som hämtar tillhörigheterna kommer nämligen tjäna väldigt mycket pengar på att sälja dessa även om de inte får betalt för arbetet och frakten.

Min rekommendation är att man i första hand kontaktar en välgörenhetsorganisation för att tömma dödsboet. Beroende på var i landet man befinner sig finns det naturligtvis en hel del olika att vända sig till. I Göteborg har Reningsborg mycket gott rykte. Men det finns även andra bra alternativ. Det viktiga är att man så långt som möjligt undviker att anlita vinstdrivande skumraskföretag som Holmens Marknad.

Den som har tid och ork kan försöka sälja allt i dödsboet på egen hand, artikel för artikel, på till exempel Tradera och Blocket, eller rentav ha en loppis hemma på gatan. Om man trots allt vill anlita någon för att ta hand om tillhörigheterna är det naturligtvis jätteviktigt att först lokalisera eventuella dyrgripar i form av guld, persiska mattor, antika möbler och Rolexar och åtminstone sälja detta på egen hand. Offerten för dödsbotömning kommer aldrig reflektera värdet av värdefulla föremål. Tvärtom hoppas många av företagen i branschen att de anhöriga inte har koll och att det därför kommer slinka med en och annan extra värdefull pryl.

Ta in offerter från flera aktörer och jämför pris. Ta in offerter från både företag och välgörenhetsorganisationer. Läs noga igenom offerterna för att se vad som ingår. Ingår flyttstädning? Är aktörerna försäkrade för eventuella skador som uppstår på huset? Kolla betyg på olika betygssajter. Läs igenom recensionerna noggrant, en aktör kan ha manipulerat upp det egna betyget genom att betala indier för att skicka falska betyg, men det är svårare att ta bort recensioner från missnöjda kunder. 

torsdag 24 oktober 2024

Stalkad av Tele2

För några veckor sedan sade jag upp mina abonnemang hos Tele2. Efter att bindningstiden på 12 månader löpt ut fick jag en kraftig prisökning kastad i ansiktet. Jag ringde Tele2 för att säga upp mina abonnemang, vilket man måste göra en gång om året för att få sina rabatter förlängda, och fick då ett erbjudande om lägre pris, förutsatt att jag accepterade en ny bindningstid på 12 månader. Priset var dock högre än jag kunde acceptera och jag jag fullföljde därför uppsägningen av mina abonnemang.

Ungefär en vecka efter att jag sagt upp mina abonnemang, och i telefon förhandlat om villkoren för att kvarbli som kund hos Tele2, började telefonen ringa igen. Jag spammarkerade flera nummer men råkade en gång av misstag svara eftersom jag hade hörlurarna på mig och inte såg det uppringande numret. Det var en tjej från Tele2 och hon frågade om jag hade sagt upp abonnemangen på grund av priset. Jag svarade jakande och fick direkt erbjudande om ett betydligt lägre pris än det pris jag hade avvisat i förra förhandlingsrundan. Jag skulle dessutom få högre hastighet, och när jag klagade på min nuvarande router blev jag erbjuden en ny sådan också, utan kostnad. 

Jag hade stannat kvar hos Tele2 om jag hade fått samma erbjudande första gången. Tele2 hade inte ens behövt vara billigast. Det är alltid lite bökigt att byta leverantör och för att slippa extrajobb kan det ibland vara värt att betala några tior extra i månaden jämfört med konkurrenterna, så längre allt fungerar och flyter på utan friktion. Nu hade jag dock redan tecknat ett nytt bredbandsavtal hos Banhnhof och tv-abonnemanget tänker jag klara mig utan. Tele2 var således lite för långsamma med sitt bästa erbjudande. Denna långsamhet kommer kosta bolaget tiotusentals kronor sett över några år.


lördag 19 oktober 2024

Dyra varor köper man med kreditkort

Dyra varor köper man med kreditkort, inte för att delbetala utan för att ta del av de förmåner som ofta kommer med användning av kreditkort, och som inte gäller på samma sätt för debetkort.

Ett vanligt kreditkort som Swedbank Mastercard inkluderar till exempel drulleförsäkring, prisgaranti och förlängd garanti.


Vem har inte någon gång köpt en mobiltelefon för 8999 kr, bara för att två månader senare upptäcka att produkten halkat ner ett trappsteg i produktlivscykelns prissättning och nu kostar 7499 kr. Har man betalat kontant eller med sitt vanliga betalkort finns inget att göra. Men har man betalat med sitt Swedbank kreditkort (eller annat kreditkort med motsvarande inbyggt köpskydd) kan man öppna ett skadeärende och få 1500 kr tillbaka.

Så länge man betalar sin kreditkortsräkning direkt utgår ingen ränta på kreditköpen och försäkringsskyddet blir därmed "gratis". Här finns potentiellt mycket pengar att hämta!


tisdag 15 oktober 2024

Hej då, Tele2!

Hösten är den tid på året då mina bundna telekomabonnemang löper ut, vilket resulterar i omedelbara och kraftiga prishöjningar. Jag måste därför ringa mitt årliga telefonsamtal till telekomleverantören Tele2 för att säga upp mina abonnemang, för att på så sätt provocera fram förslag om att få behålla ett lågt pris i ytterligare tolv månader om jag stannar kvar som kund. 

Årets samtal hade som mål att inte bara få behålla mitt nuvarande pris utan även få det sänkt. Jag lyckades förhandla fram en sänkning med 10 kronor, men det jag begärde var att Tele2 skulle matcha Bahnhofs pris på bredband samt att jag skulle få behålla en stor rabatt på tv-paketet. Detta gick Tele2 inte med på och jag avslutade därför omedelbart såväl bredband som tv hos bolaget.

Tele2 är ett halvstort innehav i aktieportföljen och utdelningen har täckt en stor del av mina fakturor från företaget. Jag äger inte Bahnhof, vilket är trist då jag funderat på inköp i säkert 10 år men aldrig kommit till skott eftersom jag ständigt funnit aktien väl dyr, men nu tvingas jag väl köpa in några stycken i alla fall. Bahnhofs utdelning är betydligt lägre än Tele2s men det är å andra sidan fakturan också. Den andra halvan av Tele2s utdelning kommer in på kontot om några dagar och jag tänker köpa aktier i Bahnhof för pengarna. Jag tycker det är trevligt att äga åtminstone en liten position i bolag jag är kund hos, men det är inte troligt att Bahnhof kommer bli ett stort innehav.

måndag 14 oktober 2024

Cineasterna: Den sparsammes bäste vän

Cineasterna är en filmtjänst man kommer åt gratis med hjälp av sitt lånekort. Olika kommuner kan sätta olika begränsningar för vilket utbud man får tillgång till och hur många filmer man kan se per tidsperiod. En vanlig begränsning är att man får titta på sju filmer per 30-dagarsperiod.


Cineasterna är den bästa streamingtjänsten på marknaden. Dels eftersom man inte behöver betala för att se en film, dels eftersom inriktningen är mot kvalitetsfilm. Den filmintresserade kan sätta igång och titta på nästan vilken film som helst hos Cineasterna och ha en god chans att tilltalas av filmen. Det samma kan definitivt inte sägas om tjänster som till exempel Viaplay, där utbudet allt mer fylls upp med rena B-filmer.


Den sparsamme cineasten kommer långt genom att kombinera Cineasterna med SVT Play. Jag förvånas gång på gång över hur mycket bra filmer man kan hitta på SVT Play och det fylls regelbundet på med nya. Även SVT Play har en inriktning mot kvalitetsfilm.




En film man kan hitta på Cineasterna är Kidnappningen av Michel Houellebecq. Houellebecq uttalar sig i filmen i mindre positiva ordalag om Sverige. Den scenen är skäl nog att skapa konto på Cineasterna och börja streama.

torsdag 10 oktober 2024

Hjälper det att stödköpa Elbit Systems?

På förmiddagen torsdagen den 10 oktober utsattes det israeliska företaget Elbit Systems för ett attentat vid sin anläggning i Kallebäck i Göteborg. Vid flera tidigare tillfällen har liknande incidenter inträffat.

Elbit Systems är ett israeliskt försvars- och teknikföretag som utvecklar och levererar avancerade lösningar för militära och civila applikationer. Företaget specialiserar sig på områden som elektronik för flygplan, drönare, avancerade vapensystem, övervakning och kommunikationssystem. Deras produkter används inom flyg- och markstridsstyrkor, flottor och underrättelsetjänster världen över. Elbit Systems är också involverat i forskning och utveckling av nya teknologier inom försvarsindustrin.

Angreppet mot Elbit Systems i Kallebäck får ses som en del i en kampanj där svenska Palestinaaktivister på olika sätt försöker motarbeta Israel och dess rättfärdiga krigföring för att skydda sig mot angrepp från terrororganisationer och Iran. 

Angreppen mot Elbit Systems blir extra allvarliga mot bakgrund av det samarbete bolaget har med Försvarsmakten. Elbit Systems arbetar med att leverera avancerade försvarssystem till svenska Försvarsmakten, inklusive kommunikations- och övervakningssystem samt teknik för stridsvagnar och andra markfordon. De har också bidragit med lösningar inom flyg- och drönarteknik för svenska militära behov. Deras teknik hjälper till att stärka Sveriges försvarskapacitet genom modernisering och uppgradering av militär utrustning.

Den som försöker sabotera Elbit Systems verksamhet i Sverige saboterar inte bara för Israel utan försvårar även Sveriges möjligheter att avvärja väpnade angrepp och skydda sin befolkning. 

Med tanke på att det finns en hel del i Sverige boende personer som vill bojkotta och sabotera Israeliska företag som Elbit Systems är frågan om vi som aktieägare kan göra något för att hjälpa företaget. Elbit är ett jättestort företag och enstaka "stödköp" från privata aktieinvesterare gör naturligtvis varken från eller till. Däremot kan den enskilde gynnas moraliskt av att äga företag vars produkter hjälper Israel och Sverige att skydda sig från mörkrets krafter. Att ha Elbit Systems i sin aktieportfölj kan skänka lite psykologisk kraft, att använda när man går förbi Palestruntaktivisterna på stan; "om dom bara visste att jag äger deras fiende".

Elbit Systems är noterade på Nasdaq och kan således köpas av alla svenskar. Vid en första blick synes aktien vara ganska högt värderad. Enligt Investing.com har två av tre analytiker dock köpråd på aktien och den tredje är neutral. Den som köper Elbit Systems bör högt och tydligt tala om det för alla. Som det är nu är det bara de som är motståndare till Israel och judar som kommer till tals. Jag är dock övertygad om att vi som står på Israels sida är i majoritet. 

onsdag 9 oktober 2024

Lennart Göthe pitchar nytt MLM-koncept (pyramidspel)

Lennart Göthe har i Facebook-gruppen Ett rikare liv pitchat en idé utan att delge några som helst detaljer. Han uppmanar medlemmarna att kontakta honom för att få mer information. Det enda han berättar för alla är att det kostar 5500 kr. 

Med tanke på att Lennart Göthes senaste stora projekt är Better Globe, finns skäl att misstänka att även detta osynliga "lita på mig"-projekt handlar om ett MLM-upplägg (pyramidspel).

Och ja, det handlar om MLM även denna gång. Enligt Lennart Göthe skall det handla om ny global spelare inom resebokningar. Medlemskap skall ge tillgång till något slags förmåner. Vi som tidigare studerat MLM-upplägg vet dock att de enda förmåner medlemskap i MLM-upplägg ger är tillgång till en andel av de pengar personer som befinner sig under dig i pyramiden betalar in.

De länkar Lennart Göthe skickar ut för registrering leder till sidan Seacretdirect[.]com. På sidan verkar man kunna handla diverse skönhetsprodukter. Man registrerar sig på sidan via Lennart Göthes eget bolag Greenbee (vilket han även använde i Better Globe-lurendrejeriet). Det finns även något som heter VIÁGO, vilket jag antar kanske mer hänger samman med just reseklubbsidén. 

Hela upplägget med Seacretdirect och Viago, medlemsavgifter och MLM förefaller vara byggt för att maximera komplexiteten och göra det svårare för folk att förstå vad de köper sig in i. Men det är ju heller inte nödvändigt att förstå, menar Lennart Göthe. Det räcker att lita på honom och vara beredd att förlora 5500 kr (458 euro). Lennart Göthe tar dock noll risk i sammanhanget eftersom han får en garanterad andel av dessa 458 euro.

tisdag 8 oktober 2024

Lennart Göthe raggar pengar till ny potentiell scam

Lennart Göthe är en av huvudmännen bakom havererade scam-bolaget Better Globe, i vilket tusentals svenskar förlorat många tiotals miljoner kronor.

I ett inlägg i Facebook-gruppen Ett rikare liv "pitchar" nu Lennart Göthe ytterligare en, vad det förefaller, extremt tveksam affärsidé. Lennart Göthe levererar en textvägg (se skärmavbilden nedan),  utan att skriva något om vad han vill ha pengar till. Han uppmanar folk att lita på honom. 5500 kr skall betalas till Lennart Göthe, men några detaljer om företaget delges ej, och är man inte beredd att betala 5500 kr är man fel person för detta projekt, enligt Göthe.

Lennart Göthe passar också på att skryta lite om sitt tidigare projekt, som är Better Globe, utan att nämna detta vid namn, eftersom namnet, av naturliga skäl, numera av flertalet förknippas med stora förluster, bedrägeri och lögner, snarare än de gröna skogar Göthe försökte sälja in. Lennart Göthe påstår sig ha dragit in 150 000 kr i passivt kassaflöde varje månad från företaget [Better Globe]. De flesta som satsade pengar i Better Globe förlorade stort, men Lennart Göthe skryter med sina vinster.

Jag vet inte vad det är för projekt Lennart Göthe nu raggar pengar till. Vet du det? Kommentera gärna. Det är viktigt att vi granskar denna nästa scam redan från start.




söndag 6 oktober 2024

Aktieägarförmåner: Synsam

 I torsdags stod jag på Synsam vid Järntorget i Göteborg. Jag hade bokat tid för synundersökning och planen var att även köpa ett par nya glasögon eftersom färgen på mina Hugo Boss börjat flagna från ena skalmen, trots att jag köpte dom på Specsavers så sent som förra året. Synen hade nog också försämrats. Eftersom jag var ute i god tid gick jag långsamt omkring i butiken och tittade i hyllorna samtidigt som jag googlade glasögon i telefonen, något irriterad över hur dyrt det är att vara synskadad. Det var så jag hamnade på sidan för Synsams aktieägarförmåner. Den som äger 200 aktier får 20 procent i rabatt vid köp i butik. Jag avanzerade Synsams aktiekurs och såg att det bara skulle kosta ungefär 10 000 kr att köpa de 200 aktier som krävs för att få 20 procent rabatt. Nu kom optikern och hämtade mig så jag fick stoppa ner telefonen i fickan, men jag blev genast på bättre humör. Glasögonen skulle inte kosta så mycket jag hade räknat med!

När jag var klar hos optikern bad jag optikerassistenten plocka fram 5 par glasögon hon trodde skulle passa mig, jag valde ut ett par och efter sedvanlig uppmätning av ögonavstånd och skallform och val av material och behandlingar var det dags att gå till kassan. Jag skulle just till att betala cirka 7000 kr för kalaset när jag kom på det där med aktieägarrabatten. Jag hade glömt att köpa de 200 Synsamaktier som krävdes. Samtidigt som jag småpratade lite med optikerassistenten tog jag fram telefonen, loggade in på Nordnet och köpte så snabbt jag kunde 200 aktier i Synsam. När jag var klar sa jag till assistenten att jag ville ha 20 procent i aktieägarrabatt. Hon tittade skeptiskt på mig och sa att det visste hon inte vad det var. Hon ringde chefen och berättade om sin krångliga kund och gick därefter med på att ge mig rabatten, men bara under förutsättning att jag kunde styrka aktieägarskapet. Jag klickade upp depån i mobiltelefonen och lät henne kika. Med det lät hon sig nöja, jag betalade 5600 kronor och lämnade butiken. 

Ute på gatan tog jag fram mobiltelefonen, loggade in på Nordnet och sålde mina 200 aktier i Synsam. Jag gick plus minus noll på själva aktieaffären men räknar jag med rabatten på 1400 kronor tjänade jag nästan 15 procent på att äga Synsam i 10 minuter. Så bra affärer gör jag inte varje dag.


lördag 5 oktober 2024

Socialdemokraterna föreslår progressiv skatt på ISK

När regeringsunderlaget föreslog att det skulle införas ett fribelopp i beskattningen av ISK och KF varnade jag för att detta skulle öppna upp för det socialistiska blocket att istället höja skatten på ISK. Detta är vad som nu händer.

Socialdemokraterna föreslår i sitt budgetförslag att beskattningen av ISK skall göras progressiv. Man accepterar att fribeloppet införs men vill istället höja skatten för dem med "enorma förmögenheter", dvs över 3 miljoner kronor:

Däremot ställer sig S bakom sänkt skatt på sparande genom investeringssparkonto, ISK. S accepterar därmed att personer ska slippa skatt på upp till 300 000 kronor i sparkapital.

– Det är i grunden bra, men det är inte rimligt att de med de högsta kapitalinkomsterna har en så stor rabatt i ISK som man har i dag, säger Mikael Damberg.

Skillnaden med S budget är att partiet vill höja skatten för personer som har 3 miljoner kronor eller mer på ISK.

– Det finns en nivå för vanligt folk som sparar litegrann, en nivå för väldigt många fler och det finns en liten grupp som har enorma förmögenheter och som har för stor rabatt i dag, säger Mikael Damberg.

Regeringen inför det ramverk som möjliggör olika skatt för olika tillgångsnivåer inom ISK och Socialdemokraterna utnyttjar som väntat detta till att höja skatten för de med lite mer pengar i ISK,  samtidigt som de med små belopp blir skattebefriade. 

Vi har varit många som varnade för att exakt detta skulle hända men regeringen lyssnade naturligtvis inte och om det blir ett maktskifte efter nästa val är sannolikheten stor att ISK inte längre kan användas som skatteskal för belopp över 3 miljoner kronor. Tack som fan för detta borgare! Ibland är det faktiskt nödvändigt att tänka längre än näsan räcker men svensk borgerlighet har aldrig klarat av att vara strategisk och det är därför vi får leva i detta genomsocialistiska skitland trots att en majoritet av svenskarna är höger.


torsdag 3 oktober 2024

Tree Partner Solutions: havererad börsnotering

Turerna kring bedrägeriet Better Globe är nu så många och krångliga att jag inte längre hänger med i svängarna. Det skedde något slags omorganisering där de lurade i Better Globe ombads växla sina fordringar till aktier i Tree Partner Solutions, ett företag som skulle börsnoteras. Problemet med att gå med på denna transaktion var dock att man samtidigt avsade sig eventuella anspråk mot Better Globe, t ex i en kommande konkurs.

Det är samma gäng som kontrollerar både Tree Partner Solutions och Better Globe. Dessa bedragare är inte lite fräcka. De vill inte bara att personerna i Better Globe byter sitt innehav till aktier i Tree Partner Solutions, nej, det skall dessutom betalas in nya fräscha pengar i Tree Partner Solutions för att "skydda" trädinvesteringarna.

Nyemissioner.se  rapporterar nu att den börsnotering, som syftade till att eventuellt rädda lite av alla pengar som försvunnit i Better Globe, har ställts in. Jag kan inte säga att jag är förvånad. Vilken marknadsplats i Sverige har så låga krav på sina noterade bolag att man släpper in Tree Partner Solutions och dess bedrägliga ledning efter allt vad som hänt i Better Globe? Jag skulle inte tro att någon marknadsplats är beredd att riskera sitt anseende i en sådan process.

tisdag 1 oktober 2024

Ekonomisk ställning 30 september 2024

Aktier: 3 075 730 kr

Aktiefonder: 1 726 848 kr

Räntesparande: 600 177 kr

Summa tillgångar: 5 402 755 kr.

Den femte månaden utan tillgång till chef att slå på käften avslutades med ett gediget ATH och hittills under året har tillgångarna ökat i värde med ungefär 850 000 kr. Jag nämner ingen exakt siffra eftersom det skulle kräva en viss arbetsinsats från min sida att ta fram och just tvingande arbetsinsatser är inget som jag sysselsätter mig med längre. Den tiden är förbi. 

Jag hivade ut mina sista Latour-aktier häromdagen men i övrigt har jag inte gjort så mycket den senaste månaden. Filat lite på portföljens utdelningskapacitet bara, och den uppgår i skrivande stund till 105 434 kr. Målet är fortsatt att under nästa vår någon gång dra in i snitt 10 000 kr per månad i utdelningar.




fredag 27 september 2024

Ramlösa Shipping AB

Ramlösa Shipping AB är på väg till börsen. Jag brukar kasta en snabb blick på alla bolag som är på väg att notera sig för att avgöra om det är värt att fördjupa granskningen och i slutändan kanske rentav teckna sig för lite aktier.

I fallet Ramlösa Shipping AB är det väldigt enkelt att omedelbart komma till slutsatsen att jag inte under några omständigheter vill förknippas med bolaget.

Flera av personerna bakom Ramlösa Shipping AB ligger också bakom Kapitalgruppen, som i domstol stämt Småspararguiden. Småspararguiden har granskat Kapitalgruppen och avrått sparare från att anlita Kapitalgruppen. Kapitalgruppen bestämde sig för att straffa Småspararguiden och stämde Småspararguiden på miljonbelopp. 

Vanlig hederlighet är ett grundkriterium för att jag skall vilja investera i ett bolag. Kapitalgruppens stämning av Småspararguiden är så vidrig att personerna bakom Kapitalgruppen för all framtid har diskvalificerat sig för att tas på allvar. Nu vill samma personer som ligger bakom stämningen av Småspararguiden, vars verksamhet i grunden bygger på att informera och skydda småsparare, att småspararna skall skicka över sina pengar till Ramlösa Shipping. Nej tack, jag vill inte ha något med er att göra!



torsdag 26 september 2024

Bokmässan 2024

 I år har jag för första gången besökt Bokmässan på en torsdagsförmiddag utan att ha behövt sjukskriva mig från arbetet eller ta ut en semesterdag. Ta ut en semesterdag förresten, vem försöker jag lura?, jag brukar ju sjukskriva mig redan på onsdagen, för att få betald ledighet under såväl torsdagen som fredagen. Nu kan jag kan gå på Bokmässan hur mycket jag vill utan att behöva fråga någon om lov. Fire-livet firar nya triumfer!


Förra årets bokmässa hade judiskt tema. Det var en mycket trevlig bokmässa och jag har fina minnen från Happy hour, där det spelades härlig Klezmer-Musik. En vecka senare anföll muslimerna Israel och mördade, våldtog och kidnappade tusentals kvinnor, barn och äldre. På årets bokmässa har istället förövarna, eller åtminstone förövarnas apologeter, egna programpunkter där de sitter och sprider ut sitt judehat. 

5 judehatare på Amnestys scen

Jag lyssnade inte mer än nödvändigt till de 5 judehatarna på Amnestyscenen utan råkade bara passera förbi efter att ha inhandlat lite litteratur i montern tillhörande Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Mitt stora mål den första Bokmässedagen var att prata äpplen med Björn Ranelid men Anders Holmberg hade lagt beslag på honom och jag hade ingen lust att vänta ut samtalet.

Björn Ranelid intervjuas av Anders Holmberg



Förr om åren var det ganska vanligt att det gick att få en kopp kaffe eller te gratis i några av montrarna, men jag tycker det har blivit sämre med det på senare år. Jag lyckades i alla fall inte hitta några gratisdrycker annat än hos GP, som hyrt in en egen Barista, men där var kön så lång att det inte var lönt att ställa sig bara för att spara en 50-lapp.

onsdag 25 september 2024

Extremsparonsdag

Jag är som bekant upphovsman till begreppet sparmånad, då man under en hel kalendermånad strävar efter att inte köpa något överhuvudtaget utan lever på det som redan finns i skafferi, kyl och frys. Istället för att tanka bilen cyklar man till jobbet. Det enda som skall betalas är fasta räkningar för till exempel boende. Helst skall man också dra in lite extra medel genom att exempelvis samla metallskrot och sälja till en skrothandlare.

Sparmånader orkar jag inte med längre. Eller, jag har aldrig orkat med sådana eller ens försökt mig på att genomföra en sparmånad. Jag har däremot flera gånger försökt mig på enstaka extremspardagar. Idag är en sådan dag.

Idag har jag inte köpt något. Jag har inte ens använt min bil. Jag har bara suttit hemma och läst i en bok samt ätit av grejer jag har i skåpen. Men om det skulle stoppa vid detta hade jag bara haft en sparonsdag och i rubriken står det extremsparonsdag. Det extrema med min sparonsdag är att jag försöker dra in lite extra cash. Jag har därför flera gånger under dagen begett mig ner i husets "Ta vad du vill ha-rum" för att se om det fanns något jag kunde ta och sälja vidare. Det fanns det. Riktigt bra grejer! Jag hittade flera böcker jag kan sälja vidare för 100-200 kr styck.  

När jag säljer saker vill jag packa noggrant för att undvika fraktskador. Jag besökte därför husets miljörum för att hitta kartonger att packa mina böcker i. Det fanns flera vagnar fulla med kartonger, vilket beror på att människor nuförtiden beställer saker online mest hela dagarna. Jag försåg mig med de kartonger jag behövde och upptäckte sedan en svart plastsäck i ena hörnet. Plastsäcken innehöll pantburkar. Yes, någon lat jävel hade slängt pant för 112 kronor i miljörummet, vilket är både olagligt och slösaktigt. 

Att hitta såväl fina böcker som rikligt med pant utan att ens behöva lämna huset händer inte varje dag, invänder du kanske. Men faktum är att det händer ofta. Folk orkar inte lämna tillbaka pantburkar i butiken utan slänger dom i miljörummet. Folk orkar inte sälja sina fina böcker på internet utan skänker bort dessa, kanske i tron att det inte finns något värde i grejerna. Men då är jag där och förser mig. Det har varit en riktigt bra extremsparonsdag.


tisdag 24 september 2024

Att budgetera ISK-skatten

Jag får fortfarande (uppsägnings)lön och det flödar därför in mer pengar på kontot än jag gör av med varje månad. Men förr eller senare kommer jag till ett läge där jag måste börja leva av kapitalet och göra uttag enligt 4-procentregeln. 

När man står i valet och kvalet mellan att be chefen dra åt skogen och övergå i Fire-tillvaro eller att jobba kvar som löneslav, är det viktigt att ha klart för sig vilka utgifter man har och hur stora årliga uttag portföljen långsiktigt tål. Hyra, mat och försäkringar är det knappast någon som glömmer att budgetera men den mycket stora utgiftsposten ISK-skatt är det lättare att missa eftersom den bara dyker upp i nästa års deklaration.

ISK-skatten för 2024, som syns i deklarationen 2025, blir rekordhöga 1,086 procent. För varje miljon i kapital skall det således betalas 10860 kr i skatt, vilket motsvarar 905 kronor i månaden. Om man har 5 miljoner i kapital blir månadskostnaden således 4525 kr och årskostnaden 54300 kr.

Om man inte inkluderar ISK-skatten i sin Fire-kalkyl är risken stor att portföljuttagen blir alldeles för stora och risken att kapitalet tar slut ökar.

Rent praktiskt gäller också att hantera en stor restskatt. Man kan betala in hela restskatten till sitt skattekonto på ett bräde. Ett annat alternativ är att man i sin månadsbudget inkluderar ISK-skatt och för över pengarna till skattekontot löpande under året.

Jag har bestämt mig för att göra månatliga överföringar av ISK-skatten till skattekontot. Jag föredrar denna lösning framför att göra en jättestor inbetalning i samband med deklarationen. Mitt kapital är dock fördelat mellan ISK, som beskattas en gång per år, och kapitalförsäkring, där pengarna dras av pensionsbolaget varje kvartal. Jag kommer därför budgetera för hela kapitalbeskattningen men bara föra över den andel som gäller ISK. 


måndag 23 september 2024

Aktieanalytikerns avkastning

I en video menar Aktieanalytikern att han är den enda på Youtube som är duktig på aktier och att alla andra kanaler är för 3-åringar.  Det är inget fel på självförtroendet hos Börsgudens chef (Aktieanalytikerns egna ord om sig själv).

Den som vill jämföra sig med Aktieanalytikern får här lite siffror. I år är hans portfölj upp 37 procent, 2023 minskade den med 30 procent och 2022 minskade portföljen med 52 procent. Detta innebär att Aktieanalytikerns portfölj under de senaste dryga två och ett halvt åren avkastat minus 54 procent. Du som läser detta har troligen ganska breda börsplaceringar och ligger därför under samma tidsperiod på plus. 

Enligt Börsgudens chef är alla andra aktiekanaler på Youtube på 3-åringars nivå i jämförelse med Aktieanalytikern. Jag antar att han med detta menar att man måste vara ett barn om man har en placeringsriktning som inte innebär att man köper de aktier som rasat mest och lägger till en hävstång på 200 procent. 

Att lyckas gå back med 30 procent 2023 samtidigt som börsen går upp kraftigt säger egentligen det man behöver veta om Börsgudens chef. Att spela roulette på börsen har inget med aktiekunskaper att göra. Att Aktieanalytikern går bättre än börsen om man lägger till några år ytterligare till siffrorna ovan innebär inte att han är en skicklig placerare, det betyder bara att hans satsning på rött i aktierouletten under några år gick hem. Han hade lika gärna kunnat förlora allt men jag är rätt säker på att han då ändå hade suttit i bastun med sitt hånleende och berättat hur bra han är och hur värdelösa alla andra är.


måndag 16 september 2024

Varför Sodastream Quick Connect-patronen ofta är ett dåligt val

När min gamla Sodastream gick sönder gjorde jag misstaget att köpa en ny med Quick-Connectkontakt. Det är förvisso något enklare att koppla in sin kolsyrepatron med det nya systemet men att få tag på en Quick Connect-refillpatron har visat sig både svårare och dyrare.

Sodastreams nya Quick Connect-patron är tänkt att förenkla byten, men det finns flera skäl till varför den kan vara ett dåligt val. De främsta problemen är begränsad tillgänglighet och högre pris jämfört med den klassiska patronen.

1. Begränsad tillgänglighet för byten

Ett stort problem med Quick Connect-patronen är att den inte accepteras överallt. Rusta, till exempel, erbjuder den äldre skruvpatronen till ett lägre pris men saluför inte ens Quick Connect. 

2. Högre pris och färre rabatter

Förutom begränsad tillgänglighet är Quick Connect-patronen ofta dyrare. Vissa butiker, som Kjell & Company, erbjuder medlemsrabatt på den klassiska patronen men tillämpar inte samma rabatt på Quick Connect. Det gör att den redan högre prislappen blir ännu mindre förmånlig för kunder som använder sin Sodastream regelbundet.


Slutsats: Är Quick Connect värt det?

Med tanke på den begränsade tillgängligheten och de högre kostnaderna, inklusive att butiker som Rusta inte ens säljer Quick Connect och att rabatter uteblir hos andra, är det sällan ett bra val att uppgradera. För de flesta användare är den klassiska patronen ett enklare och mer ekonomiskt alternativ.

söndag 15 september 2024

Superspararna

Nej, det är absolut inte så att sparande är mer inne nu än tidigare eller att folk idag har bättre förståelse för oss frugalisters livsval. Förr i tiden gjorde dom tv-serier om oss och det kan vi bara glömma idag. Jag tänker naturligtvis på Superspararna, som jag i helgen återupptäckte på streaming-tjänsten MAX, och som fick mig att nostalgiskt minnas paret som hämtade ketchup och salt på McDonalds, mannen som noggrant tog vara på de sista dropparna ur bensinslangen på tappen och pappan som lagade egen ketchup men hällde den i gamla ketchupförpackningar för att lura barnen. Det var bara 10 år sedan Superspararna gick på tv men det känns som en evighet.

onsdag 11 september 2024

Ullared-Morgan varnar för aktier: köper Clas Ohlson och funderar på SSAB

Morgan Karlsson, lagerarbetare, tv-kändis och kommungranne med Aktieanalytikern, är sedan länge aktiemiljonär. Bloggen har i över ett decennium bevakat Morgan Karlsson och dennes aktieaffärer. Nu talar han ut om sina miljoner i Hänt och och det är ett bistert budskap för oss som hoppas på stigande aktiekurser.

– Så jag vågar inte så mycket, utan jag kör mycket med räntefonder och räntesparande. För jag tycker det är för riskabelt, alltså det händer så mycket på marknaden som man inte kan styra över själv, säger Morgan till Hänt och fortsätter:

– Förut köpte man ju bara säkra papper såsom Volvo och så gick det bara rakt upp. Men nu helt plötsligt så kommer någon vinstvarning i Amerika och det går ner i Japan. Så jag är lite försiktig med det också.

Morgan har tidigare ägnat sig åt att ge Ullareds kunder aktierådgivning men med tanke på hur läget nu är har han lagt rådgivningen på hyllan.

– Det märker jag också med folk som vill fråga mig om råd. Jag ger inga råd längre för jag tycker det är för riskabelt. Men jag kör mycket med utdelningsaktier och sådant och det går väldigt bra.

Morgan vill inte uppge hur mycket pengar han har men vill heller inte förneka att han tjänar pengar på sina aktieaffärer. Han avslutar intervjun med att berätta om sin senaste affär och en aktie han funderar på att köpa in.

 – Det senaste jag gick in i nu är Clas Ohlson på grund av bra rapport och att Gekås har gjort en rekord-sommar och att det regnat ute. Så då brukar Clas Ohlson stiga i samma mönster. Så jag köpte dem och jag ligger väl inte plus på dem men jag har placerat idag. Sedan är jag inne litegrann på att köpa SSAB nu när de ligger så lågt som 46 kronor, säger Morgan.


tisdag 10 september 2024

Stor Fire-Succé

Jag gillar pompa och ståt, hästar med trumpetblåsarryttare, kungen, uniformer och högtidlig musik. Under mina år som löneslav plågades jag därför extra mycket dagen för Riksdagens högtidliga öppnande. Jag plågades även under Nobelprisutdelningen. Jag ville sitta framför tvn med en kopp te i handen och en bricka i knät fylld av kakor istället för att tvingas tillbringa tiden ute i tjotahejti med människor jag inte kunde diskutera kungen med. Idag lever jag ett värdigare liv. Eftermiddagen kommer tillbringas i fåtöljen framför tvn och jag kommer njuta av det högtidliga öppnandet av Sveriges Riksdag.

Jag gillar allt som har med rymden att göra. Astronomi, raketer, satelliter, SpaceX, NASA och Aliens. Vad är väl bättre än att följa en raketuppskjutning live? Inte mycket, kan jag berätta. Idag vad det dags att skjuta upp rika civilister i Polaris Dawn-missionen och eftersom jag inte var tvingad att arbeta kunde jag sitta i fåtöljen med en kopp kaffe i ena handen och något Digestive-kex i den andra och njuta av Vardagsastronautens kommenterade livesändning från Florida. Stor Succé.

Jag gillar konstiga människor. Störda människor är ofta ute och rör sig i samhället på förmiddagen. Idag hade jag förmånen att iaktta en riktigt knepig människa i matvarubutiken som sprang omkring och skrek något om att en artist jag inte känner till, Bajonsee någonting lät det som, inte hade blivit nominerad till ett amerikanskt countrypris på grund av att han är svart. Den störda personen skrek att det handlade om rasism och han hatade rasister. Återigen, stor Succé för att inte vara på jobbet strategin.

Jag gillar att följa med i politiken. Svensk politik. Muteborgsk idiotpolitik. Amerikansk politik. I natt debatterar Trump och Harris. Hur skulle jag kunna se en direktsändning av amerikansk presidentvalsdebatt mitt i natten om jag var tvungen att gå upp och jobba på morgonen? Svaret är att det går ju inte. Återigen, stor Succé för min jobba inte-strategi. Stor Fire-Succé x4 idag. 

söndag 8 september 2024

Guide: Ta bort dig själv från integritetskränkande hemsidor som lämnar ut dina personuppgifter

Sverige är som bekant ett unikum bland världens länder, där staten ordnat så att alla medborgares personuppgifter fritt kan spridas på internet, till glädje för bedragare och allsköns kriminella, såväl som snokande grannar och arbetsgivare.

I detta inlägg samlar jag länkar för borttagning av din information hos alla hemsidor jag kan komma på som lämnar ut personuppgifter och där det är möjligt att ta bort sig. Skatteverket och Transportstyrelsen kommer dock i väntan på lagändring fortfarande lämna ut din information till kriminella.

Ratsit.se https://www.ratsit.se/tabort

Merinfo.se https://www.merinfo.se/ta-bort-uppgifter

Hitta.se https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-kontaktsida

Eniro.se https://uppdatera.eniro.se/person

Mrkoll.se https://mrkoll.se/om/kundservice-kundkontakt/

Upplysning.se https://www.upplysning.se/kontakta-oss

Birthday.se info@birthday.se

Biluppgifter.se info@biluppgifter.se

Personer som figurerar i domstolars arkiv behöver även kontakta Krimfup och Lexbase.

För det fall ni behöver kontakta hemsidan brevledes för att få era personuppgifter borttagna från nätet är det lämpligt att hänvisa till artikel 17 i dataskyddsförordningen (GDPR) samt även hota med anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (https://www.imy.se/om er begäran inte hörsammas.

Om Biluppgifter.se krånglar går det åtminstone att stryka sig från Ratsit.se varvid länkar som utgår från din bils registreringsnummer inte kommer leda till en person hos Ratsit.

Kommentera gärna om du känner till fler sidor som lämnar ut personinformation eller om det är någon sida som vägrar följa EU-lagstiftningen och stryka din information efter begäran.


onsdag 4 september 2024

Spiltan minskar i vinnaren och ökar i förloraren

Spiltans uppdatering av substansvärdet landade i inboxen i morse. Det har gått lite trögt för Spiltan en tid nu och så var fallet även i augusti, där substansvärdet tappade ett par procentenheter gentemot index. Det jag reagerade på var dock denna skrivelse: 

"Förändringen i substansvärdet sedan senaste beräkningen beror framför allt på kursutvecklingen i Paradox Interactive. Noterbart är att aktierna i Berkshire Hathaway haft en stark utveckling och är upp drygt 30 procent hittills i år. Spiltan Invest har därför valt att minska innehavet något i Berkshire Hathaway och öka innehavet i Paradox Interactive."

Spiltan, med vd Per H Börjesson, valde att minska i vinnaren och öka i förloraren. Per H Börjesson är som bekant en Buffett-fantast och det är därför Berkshire Hathaway återfinns bland Spiltans innehav. 

Det finns en känd Buffett-anekdot på ämnet. Fondförvaltaren Peter Lynch skrev i sin bok One up on Wall Street följande: Selling your winners and holding your losers is like cutting the flowers and watering the weeds. När Buffett skulle skriva sitt brev till aktieägarna 1989 ringde han upp Peter Lynch för att fråga om han fick låna detta citat. Lynch biföll Buffetts önskan och i aktieägarbrevet kommenterade Buffett det Lynch hade skrivit på följande vis: We are just the opposite of those who hurry to sell and book profits when companies perform well but who tenaciously hang on to businesses that disappoint.

Buffett och jag läser ibland samma böcker.

måndag 2 september 2024

Ekonomisk ställning 31 augusti 2024

Aktier: 3 043 803 kr

Aktiefonder: 1 697 434 kr

Räntesparande: 587 662 kr

Summa tillgångar: 5 328 899 kr.

Min fjärde månad som frivilligt arbetslös avslutades med ett nytt ATH.  Det är precis så jag vill ha det. Jag vill inte jobba och jag vill se mina finansiella tillgångar öka i värde. 

Finns det bara fördelar med att inte jobba? Svaret är nej. Idag skulle lägenheten repareras efter ett bombattentat (eller liknande påverkan) och eftersom jag avskyr att vistas bland folk var det inget alternativ att försöka stanna hemma och uthärda hantverkarna. Om jag hade haft ett jobb att gå till hade jag i morse öppnat dörren när det ringde på, släppt in hantverkarna, och därefter åkt till jobbet. När jag hade återvänt 10 timmar senare skulle lägenheten vara tom på hantverkare.  Jag var tvungen att tillbringa en massa tid utanför hemmet och det var fan inte lätt. 200 kronor slutade notan på efter att ha räknat samman all fika, mat och kaffe som inmundigades och utöver det tillkommer bensinpengar och trängselskatt. Trött blev jag också. Jag funderar på att skaffa en bil jag kan sova i. 

onsdag 28 augusti 2024

Bastu-FIRE: En Excentrisk Variant av FIRE-rörelsen

 

Bastu-FIRE: En Excentrisk Variant av FIRE-rörelsen

Bastu-FIRE är en unik och ovanlig variant av den populära FIRE-rörelsen (Financial Independence, Retire Early), där målet är att uppnå ekonomisk självständighet och kunna pensionera sig tidigt. Vad som särskiljer Bastu-FIRE från andra former av FIRE är den riskabla och nästan paradoxala strategi som dess utövare följer.

Definition och Strategi

Bastu-FIRE kännetecknas av att man går i pension tidigt, men med ett mycket begränsat kapital och höga månadskostnader. Istället för att följa den traditionella FIRE-strategin, som ofta innebär att spara aggressivt, investera klokt och leva sparsamt, förlitar sig Bastu-FIRE-entusiaster på en strategi som kan beskrivas som extremt hög risk och hög belåning.

Huvudkomponenterna i Bastu-FIRE:
  1. Maxbelåning: Deltagarna i Bastu-FIRE tar lån upp till tre gånger sin initiala kapitalbas, vilket innebär en extremt hög skuldsättningsgrad. Denna strategi är baserad på tron att hävstångseffekten från belåning ska öka deras avkastning tillräckligt för att finansiera deras dyra livsstil.

  2. Investering i Förlorare: Istället för att investera i stabila eller tillväxtorienterade bolag, väljer Bastu-FIRE-entusiaster att placera sina pengar i de aktier som gått sämst på börsen. De hoppas på att dessa bolag ska återvända till sina historiska nivåer, en strategi som ofta beskrivs som "bottom-fishing".

  3. Höga Månadskostnader: Till skillnad från traditionell FIRE, där en minimalistisk livsstil ofta är normen, lever Bastu-FIRE-entusiaster i lyx, med mycket höga månatliga utgifter. Denna livsstil speglar en stark tilltro till den egna förmågan att navigera finansmarknaderna och en vägran att göra avkall på bekvämligheter.

Livsstil och Kultur

Det som ytterligare definierar Bastu-FIRE är den sociala aspekten. De som följer denna livsstil är ofta mycket självmedvetna och stolta över sitt tillvägagångssätt. En central del av Bastu-FIRE-kulturen är att tillbringa mycket tid i en bastu, där de ofta reflekterar över sina finansiella strategier och framgångar.

Dessa sessioner dokumenteras och delas frekvent på sociala medier, särskilt YouTube. De som följer Bastu-FIRE har en tendens att uttrycka sig med mycket högt självförtroende och en belåten min, ofta utan att erkänna den extrema risk som deras strategi innebär.

Kritik och Risker

Bastu-FIRE har mött stark kritik från mer traditionella FIRE-anhängare och finansrådgivare. Den extremt höga belåningsgraden i kombination med investeringar i svaga bolag ses som en mycket osäker väg till ekonomisk självständighet. Det finns en betydande risk för att utövarna inte bara förlorar sina investeringar, utan även hamnar i djupare skulder, vilket kan leda till en finansiell katastrof snarare än frihet.

Trots detta fortsätter Bastu-FIRE att locka vissa individer som är dragna till de potentiella belöningarna och den livsstil som det innebär, samt den uppmärksamhet och det sociala erkännande de får genom sina online-aktiviteter.

Sammanfattning

Bastu-FIRE är en extrem och högst riskabel variant av den traditionella FIRE-rörelsen, där utövare försöker uppnå ekonomisk självständighet med minimalt kapital, maximal belåning och höga utgifter, samtidigt som de investerar i högriskbolag. Livsstilen förknippas med hög självmedvetenhet och en stark närvaro på sociala medier, ofta från en bastu, där de delar sina finansiella strategier och triumfer. Detta koncept står i stark kontrast till mer konventionella FIRE-metoder och bär på betydande risker.

måndag 26 augusti 2024

Plus fonder lanserar billig global indexfond utan ESG 2025?

Plus fonder är ett svenskt fondbolag med rimligt prissatta indexfonder för den svenska marknaden. I nuläget erbjuds 6 indexfonder; Allabolag Sverige, Småbolag Sverige, Mikrobolag Sverige, Fastigheter Sverige, Teknologi Sverige och Hälsovård Sverige.

Jag äger Allabolag, Småbolag och Mikrobolag som ett sätt att få en billig och bred exponering mot svensk aktiemarknad utan att samtidigt behöva riskera att fondförvaltare godtyckligt utesluter bolag som Swedish Match eller SAAB.

Plus fonder skriver idag på Twitter att bolaget har ambitionen att lansera åtminstone en ny fond under 2025. Kan vi hoppas på att Plus blir det första aktören som erbjuder en billig global indexfond som inte försämrar avkastningen genom att välja bort företag av godtyckliga ESG-skäl?

Om du vill att Plus fonder skall starta en ny indexfond med annan inriktning än ovan nämnda kan du berätta för fondbolaget vilken fond du är intresserad av här.

Om Plus skulle bestämma sig för att lansera en Global indexfond utan ESG, med en avgift på max 0,2 procent, och som investerar i minst 1500 aktier, där även tillväxtmarknader ingår, ställer jag mig först i kön att investera.

tisdag 20 augusti 2024

Amundi Prime All Country World UCITS ETF Acc istället för Avanza Global?

När Avanza övertar förvaltningen av Avanza Global innebär det att fonden dras ner i det ESG-träsk som förmodligen ger lägre avkastning men även skänker makt åt fondbolaget att fatta etiska beslut i fondandelsägarnas ställe. Jag ägde inte Avanza Global före omordningen och jag kommer definitivt inte äga Avanza Global efter omordningen. Utöver ESG-dravlet kommer den nya fonden endast bestå av cirka 800 innehav jämfört med cirka 1500 innehav i den gamla. 

När det gäller klassiska långsamma globala aktieindexfonder verkar det som om nästan alla på något sätt drabbats av etiksjukan. Varför inte då passa på att kika på en snabbare ETF som ersättare för Avanza Global.

En global indexetf skall vara jättebillig, jättebred och baserad i Irland för att slippa vissa negativa skattekonsekvenser jämfört med t ex Luxemburg. Jag har hittat en sådan ETF och den heter Amundi Prime All Country World UCITS ETF Acc. Fondens ticker är WEBN. Avgiften är låga 0,07 procent. Den är baserad i Irland och består av 1751 aktier. Vad gäller ESG säger den bara nej till sådant som till exempel personminor och kemiska vapen, men inte tobak eller kärnkraft. Mycket lägre ESG-nivå är svårt att hitta.

Det finns även en utdelande variant av denna ETF och den har ticker WEBG.

Nackdelen med en etf istället för en vanlig aktiefond är att man behöver betala courtage och växlingsavgift vid köp och sälj. Fördelen är att man kan köpa och sälja omedelbart och alltså ha en mer direkt tillgång till sitt kapital jämfört med när man sitter inlåst i flera dagar upp till en vecka i gamla, slöa aktiefonder. Ett tips är att månadsspara i ETFer hos Nordnet för då slipper man courtage. 

Jag äger för tillfället inte någon renodlad global aktieindexfond överhuvudtaget men när det blir dags att införskaffa en sådan ligger Amundi Prime All Country World UCITS ETF Acc bra till.


fredag 16 augusti 2024

Var inte en idiot - betala direkt på Tradera!

Nu har jag stört mig igen. Det händer regelbundet. Denna gången berodde det på en, förmodad, idiot som köpte en grej av mig på Tradera men som inte betalade omedelbart.

Jag förstår inte hur den typen av människa är funtad som sitter framför datorn och trycker på KÖP, men som sedan aktivt väljer att inte fullfölja genom att också betala för varan. Jag tror inte det handlar om pengarna. Ett par hundralappar bör man ha tillgängligt om det ens skall vara någon idé att surfa runt på Tradera. Det måste vara något annat. Jag tror det är idioti. Jag kan inte beskriva det bättre än så. Idioti yttrar sig på så många olika sätt och ett sätt idioten kan manifestera sitt tillstånd på är genom att dela upp sin Tradera-transaktion i två delar; först ett köp och efter en viloperiod på alltifrån någon timme till åtskilliga dagar, så en betalning.

Ibland händer det att köparen frågar mig om det är okej att betala lite senare. En sådan köpare är medveten om hur man beter sig i förhållande till andra människor. Kanske har hon ett barnbidrag att vänta in först. Jag nekar sällan sådana förfrågningar. Men när det kommer till människor som köper och sedan låter tiden gå, utan att betala och utan att meddela sig, har jag inget tålamod. Till sådana människor skriver jag arga meddelanden där jag anklagar dom för att vara både idioter och annat och kräver in extra betalning för att jag fått vänta. Nej det gör jag inte. Jag väntar bara på betalningen. Sen ger jag en femma i betyg.

onsdag 14 augusti 2024

Seger!

Jag har i det tysta fört en intensiv kamp mot en artificiellt låg utdelningskapacitet i min annars så välpresterande aktie- och fondportfölj. I samband med att jag för sista gången bad den dåvarande chefen att dra åt helvete satte jag upp målet 100 000 kr i utdelningskapacitet. Jag har därefter fört ett krig mot underpresterande innehav i portföljen, vilket har medfört att vissa innehav helt förintats medan andra fått se en del av sin volym klickas bort till förmån för innehav som på något sätt kan bidra till att jag når utdelningsmålet. Även den alldeles för omfångsrika kassan har fått hjälpa till.

Efter att idag helt ha tagit avstånd från ett indiskt innehav som inte bara underpresterat utan även delat ut 0 dollar och istället skyfflat över en del av likviden in i WINC, samt ett än så länge anonymt svenskt innehav, lyckades jag få utdelningsmätaren att inte bara passera 100 000 kr utan att göra det med råge och den aktuella utdelningskapaciteten uppgår nu till 100 725 kr.

Om du är en av bloggens två tre inbitna läsare vet du redan att det nya målet för utdelningar är 120 000 kr eller 10 000 kr per månad. Det bör inte vara omöjligt att nå den nivån under första halvåret nästa år. 


tisdag 13 augusti 2024

Min kompis Morgan Karlsson berättar om sin superekonomi

Morgan Karlsson är inte bara känd från tv-programmen Ullared och En stark resa, han är även en av Sveriges bästa aktiesparare. Redan 2012 skrev jag om Morgan Karlssons framgångsrika aktiesparmetod.

Morgan Karlssons metod går i korthet ut på att börja jobba och spara tidigt, helst redan som litet barn. Sparpengarna skall placeras i aktier och fonder. Man skall ha en långsiktig syn på sina placeringar, för enligt Morgan är snabba klipp sällan lyckosamma. Morgan förespråkar också att man sätter mål för avkastningen och tar hem vinster. Morgan försöker även vara opportunistisk och köpa in sig i stora bolag, där aktien tagit mycket stryk men där risken är begränsad och potentialen stor. Morgan följer med i nyhetsflödet och han tillber också sina aktier i kyrkan.

Morgan ställer inte bara hårda krav på sina aktier. Även i kärlekslivet gäller det att sätta upp tydliga ramar. I Hänt Extra berättar han lite mer om hur kvinnor tar kontakt med honom.

"Det händer ju att man får något telefonsamtal en fredagkväll från någon som vill träffa en. Det har hänt. Så jag har haft lite kontakter men det har löpt ut i sanden liksom."

Morgan fortsätter beskriva vilka det är som kontaktar honom. 

"Det har varit personer med sjukskrivningar och taskig ekonomi. Inte fan skulle jag vilja binda mig med någonting sådant nu när jag har en superekonomi själv. Då vill jag ju att hon ska vara likvärdig mig."

Bra där, Morgan! Lycksökare skall man akta sig för. Jag skulle definitivt också akta mig för sjukskrivna kronofogdefall som tycker att rika tv-stjärnor är lämpliga dejtoffer. 

Gekås vd har hintat om att en ny säsong av tv-serien Ullared är på gång. Förhoppningsvis medverkar Morgan i den nya säsongen och kanske får han även tillfälle att berätta mer om både aktiesparande och privatekonomi. Det är ännu inte bekräftat att Morgan kommer medverka i den nya säsongen av Ullared, men med tanke på att han mer eller mindre på egen hand skapade två av Kanal 5:s största framgångar någonsin vore det ytterst märkligt om kanalen inte gör sitt yttersta för att locka med honom.

måndag 12 augusti 2024

Måndagslunch

När jag idag tog min måndagsfika i form av måndagslunch i huvudrestaurangen på Sahlgrenska, där jag hade deponerat lite blod inför kommande läkarbesök, blev jag medveten om hur enkelt det hade varit för alla snåljåpar att gå ner i vikt om all mat serverades enligt det system denna restaurang tillämpade. Maten vägdes. Jag tror det kostade 12,90 per hekto. Jag insåg snabbt att detta kan bli hur dyrt som helst om jag slevade upp mat som jag brukar när det vankas lunchbuffé. Nej, här gällde det att vara oerhört försiktig när maten vägdes upp. En halvfull skopa ris (ris är billigt men väger lika mycket som annan mat), två små bitar kyckling (jag kunde nöjt mig med en men relativt sett är det bättre att lägga pengarna på kyckling än på ris så jag slog till på två bitar) och sen, med yttersta försiktighet, droppade jag lite sås över anrättningen (bara lite för såsen stannar lätt kvar på tallriken och då har jag betalat för mycket helt i onödan). 

Det där skötte jag bra, tänkte jag samtidigt som ett måltidsbiträde bitskt sade till mig att då all mat vägs kan jag inte ta salladen senare, den måste på tallriken tillsammans med den riktiga maten. Nu hade jag inte tänkt ta någon sallad, men hur hade det sett ut nu när jag blivit påkommen, så jag svarade att salladen tar jag sist så jag inte av misstag får sås på den. Jag var därför tvungen att lägga lite grönt på tallriken för syns skull och valde något slags fermenterad rotfruktsblandning. Så var det dags för tallriken att vägas upp. 75 kronor kostade det. Maten täckte inte ens halva tallriken. Bufféerna är inte heller dom vad dom brukade vara. Allt var bättre förr i tiden. Enda fördelen med detta system är att jag bara åt kanske hälften av vad jag annars hade gjort.

Att köpa lunchmat i lösvikt är inte det enda irrationella jag gjort idag. Jag har även ägnat mig åt att köpa aktier. För en tid sedan fick jag panik över att min portfölj genererar så lite utdelningar. I alla år har jag tänkt att utdelningar inte tillför något mervärde i sig och att när det är dags att sluta jobba för att leva på aktierna kan jag lika gärna som att samla på mig utdelningar, sälja aktier och fonder när det behövs. Men så tänker man bara så länge man jobbar. När man väl har slutat vill man ha utdelningar. Jag vill ha utdelningar!

100 000 kr i årlig utdelningskapacitet sattes upp som mål ungefär samtidigt som jag bad den då superfeta idiotchefen att dra åt helvete för sista gången. Men ack så trögt det har varit att nå dit. I morse fattades cirka 2000 kr och jag kände att nu måste jag fuska. Jag började lägga ordrar i portföljens mer högutdelande enheter. Jag köpte Betsson, Telia, Sagax D, Volvo B, Tingsvalvet pref, Corem pref, Np3 pref, Xact Högutdelande, Swedbank och Emilshus pref. På detta sätt lyckades jag öka portföljens utdelningskapacitet med 920,70 kr per år. Men det fattas ju fortfarande 1000 kr! Jag höll på att panikera och bestämde mig för att ta hjälp av utländska placeringar. Men eftersom jag redan ligger över min maxgräns på 30 procent i utländsk valuta tvingades jag först lägga små säljordrar i indexfonder för Europa och Tillväxtmarknader innan jag klickade in köpordrar i utdelande ETFer. I vanlig ordning snålade jag med ordrarna så de har ännu inte gått igenom.

Utdelningskapaciteten i kalkylarket tickade precis nu över 99 000 kr. Det duger inte. Eventuellt måste jag vidtaga fler irrationella åtgärder och exempelvis sälja lite i Xact Småbolag, som inte delar ut, och köpa något som delar ut. För 100 000 kr skall jag ha innan veckan är slut. Sen är 100 000 kr inte mycket att komma med. 10 000 kr i utdelningar per månad är ett bättre mål. Det skulle täcka boendekostnader och lite till. Det blir 120 000 kr per år. Nytt mål således. Jag skulle behöva ha tillgång till ett nytt utdelande, svenskt innehav. Gärna över 5 procent i direktavkastning. Helst ingen bank. 

fredag 9 augusti 2024

Småspararguiden kallar Bolmeson bedragare, fortsätter ändå ekonomiskt samarbete

Småspararguiden deltog nyligen i en granskning av bedrägeriet Better Globe. En av de ledande personerna bakom att sälja in Better Globe till svensk allmänhet är Jan Bolmeson, som driver forumet Rikatillsammans. Rikatillsammans har genom åren fungerat som rekryteringsplats för nya offer till bedrägeriet Better Globe.

Småspararguiden hade ett ekonomiskt samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans där pengar flödade fram och tillbaka mellan parterna. Se nedan hur Småspararguiden själva redogör för sitt samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans.

Källa:Småspararguiden

Småspararguiden försvarar sitt samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans med att Bolmeson, enligt Småspararguiden, inte bedrivit för konsumenterna skadlig verksamhet likt Better Globe efter 2019 och att den verksamhet som bedrivs på Rikatillsammans därför inte längre är skadlig för konsumenten. Småspararguiden kan således rekommendera och dra ekonomisk nytta av samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans.

Jag ifrågasätter om Bolmeson kan anses ha upphört rekommendera Better Globe med tanke på att han fortfarande drar ekonomisk nytta av projektet genom sitt stora ägande i Tree Partner Solutions. Bolmeson har heller inte betalat tillbaka de pengar han fick i värvningspremie genom att lura in folk i Better Globe. 

Småspararguiden menar att en person som har gjort något dumt (sålt in Better Globe) ändå kan göra något positivt (rekommendera billiga indexfonder). Så är det naturligtvis. Men det finns män som är dömda för brott mot barn som så länge de inte ägnar sig åt att begå brott mot barn kan vara jättebra på att hantera barn. Skulle du vilja att dagis börjar anställa dömda våldsbrottslingar så länge de inte begår brott på förskolan?

Småspararguiden är aktiva på X och jag blev något förvånad när jag läste följande inlägg:

"Vi tänker i första hand på våra läsare, inte vårt varumärke. Och att säga att vi är lika stora skojare som de bedragare vi just granskat och avslöjat är ju, ja, ganska överdrivet."


Småspararguiden skriver uttryckligen att personerna de granskat, dvs personerna bakom Better Globe, är bedragare. Småspararguiden samarbetade således, enligt sitt eget resonemang, med bedragare. Men så länge bedragarna inte bedrar på forumet Rikatillsammans, just nu, är det enligt Småspararguiden ett okej beteende. 

 

måndag 5 augusti 2024

Måndagsfika

Jag arbetar ju inte längre och tvingas därför ta min måndagsfika på café istället för på arbetet. Jag får betala för fikat istället för att få betalt för fikan. Det säger sig självt att det svider lite extra att ta måndagsfikan bland arbetskamrater så det är alltid med lätta steg jag beger mig iväg till något trevligt café här i Göteborg på måndagsmorgonen. Idag blev det gott svart kaffe med påtår och ett wienerbröd till det. Påtåren är viktig. Förr om åren var det en självklarhet att påtår skulle ingå i priset men idag är det tyvärr inte så längre. Vill man ha mig som kund vill det dock till att påtår ingår i priset för kaffet. Det kompromissar jag inte med.

Jag är ingen särskilt bra aktieplacerare och jag vet inte hur man tajmar marknaden. Jag har istället fått för mig att det är bra att köpa aktier när börsen går ner. Även när den går ner från höga nivåer, för vad som är höga nivåer vet jag inte. Jag vaknade upp till nyheten att det hade rasat på ordentligt i Tokyo. Över 10 procent ner på en dag. Sådana ras är trevliga. Få det överstökat liksom. Dra plåstret på en gång. Skall det ner 20 procent totalt sett är det lika bra att allt kommer på en vecka istället för genom en utdragen process över flera månader, eller rentav flera kvartal.

När jag måndagsfikar vill jag njuta av mitt kaffe och mitt fikabröd. Jag vill bläddra i en fysisk tidning samtidigt som jag långsamt slurkar i mig kaffet och tuggar i mig fikabrödet. Jag vill inte sitta och stirra i min mobiltelefon som nåt slags fjortis eller barnvagnsmamma. På grund av dessa omständigheter missade jag det största raset när börsen öppnade. Men vem vet. Kanske tilltar raset igen samtidigt som jag skriver detta, eller i eftermiddag eller kanske i morgon eller senare i veckan. Några köp gick dock igenom. Jag är som tidigare nämnts inte någon bra aktieplacerare och därför köpte jag inte de aktier som rasade mest eller i kvalitetsbolag utifrån en bevakningslista utan jag fyllde istället på i tre av mina tråkigaste innehav, Traction, Lundbergs och Xact Högutdelande. Ytterligare ordrar i dessa innehav ligger och väntar, tillsammans med ordrar i Svolder, Creades och Teqnion. Kanske blir det lite köp i Xact Sverige respektive Småbolag också om börsen fortsätter ner. Nasdaq 100 köper jag kanske en andel till i om vi ser en nedgång på 15-20 procent från toppen. Letar sig OEM ner under 90 kr kanske den köps in för första gången. Den ligger ju annars i Tractions portfölj så kanske inte helt nödvändigt ändå. Väldigt många kanske blev det nu, ser jag, Jag ber om ursäkt för det. Blir det ett riktigt brett och kraftfullt ras är det möjligt att jag duttar in pengar i alla mina fonder. Vi säger så.

fredag 2 augusti 2024

Investera som en Göteborgare

I takt med min tilltagande främlingsfientlighet har jag börjat fundera kring om jag inte borde investera som jag lär, och därmed bara äga Göteborgsbolag. Det är ju trots allt här alla de bästa bolagen finns och genom att skapa en Göteborgsportfölj får man såväl tillväxt, värde, diversifiering och kvalitet på en och samma gång.

Låt oss skissa lite grand på en renodlad Göteborgportfölj.

Huvudinnehav:

AB Volvo

Latour

Balder

I Göteborg finns det bästa industribolaget, det bästa investmentbolaget och det bästa fastighetsbolaget. Jag viktar dessa aktier tungt och egentligen skulle man kunna nöja sig här och inte köpa fler aktier.

Teknik och forskning i frontlinjen:

Vitrolife

Xvivo

Smart Eye

Göteborg är inte bara Sveriges industriella hjärta utan här finns även ett stort läkemedels- och biotechkluster med AstraZeneca i centrum. Jag viktar dessa aktier lite lägre men förväntar mig hög men volatil avkastning.

Sveriges vid sidan av Balder bästa fastighetsbolag:

Castellum

Wallenstam

Platzer

Det räcker väl egentligen att rygga Erik Selin i Balder men med tanke på att Göteborg har en hel hög med de bästa fastighetsbolagen stoppar jag in någon procent vardera även i dessa.

Övrig industri:

SKF

Bulten

Volvo Car

SKF ligger bakom hela världens industriella utveckling alltsedan Sven Wingquist uppfann det sfäriska kullagret, som blev grunden för SKF och ur vilket sedan även Volvo såg dagens ljus. 

Handel:

New Wave

Bilia

Torsten Jansson är Göteborgare innerst inne, New Wave viktas tungt.

Övrigt bäst bolag:

Getinge

Carl Bennet bor i Göteborg och här hör även hans världsledande medicinteknikbolag hemma utan vilkas produkter vi skulle ha svårt att överleva många besök på sjukhus.

När jag lutar mig tillbaka i stolen och begrundar denna lista av idel världsledande kvalitetsbolag som både har skapat stora aktieägarvärden och kommer att skapa än större värden åt sina ägare blir jag om möjligt än mer övertygad om att det räcker med Göteborg som investeringsuniversum. 




torsdag 1 augusti 2024

Ekonomisk ställning 31 juli 2024

Aktier: 3 005 896 kr

Aktiefonder: 1 729 549 kr

Räntesparande: 572 237 kr

Summa tillgångar : 5 307 682 kr.

Min tredje månad som frivilligt arbetslös avslutades med ett nytt ATH. Det är en fantastisk känsla att samtidigt som jag brutit mig loss från arbetets förtryck och bojor, kunna se att verktyget för denna frihetskamp stadigt tickar på uppåt, ja rentav reser sig som en enorm fallos i ansiktet på alla feta chefer och imbecilla arbetskamrater. Fuck You-kapital, kallas det, men det handlar om något djupare än att kunna be en chef att inte blöda ner toaletten när han pressar sina gigantiska hemorrojdinfesterade skinkor mot den stackars lilla toalettstolen, som inte är konstruerad för att bära sådana vikter. Nej, det handlar om att kapitalet ger innehavaren möjlighet att göra något större av sitt liv än att varje morgon sätta sig i bilen och köra slalom mellan byggroparna i Göteborg för att ta sig till en arbetsplats där det inte utförs något arbete av sådan vikt att det skulle märkas om det helt sonika inte längre utfördes. 

När jag inte arbetade under juli kunde jag istället läsa 17 böcker, åka fraktfartyg till USA bara för att sen ta första flyget tillbaka, tacka nej till umgänge med en kvinna och några dagar senare ja till umgänge med en annan kvinna, för att sen vid närmare eftertanke ångra mig och istället ta cykeln hem för att lägga mig tidigt. Börsen taktade på uppåt men mitt leverne bekostades fortfarande av den före detta arbetsgivaren. Min irrationella tanke att för inbillad extra trygghets skull öka portföljens utdelningskapacitet till 100 000 per år medförde vissa smärre omdispositioner och jag ligger nu på knappt 96 000 kr men med förhoppning att nå 100 000 kr inom några månader. Vi ses!

måndag 29 juli 2024

Varning för Mats Svensson PPM

Jag tipsades i bloggkommentarerna om en rådgivningstjänst för PPM kallad Mats Svensson PPM. Jag hade i ärlighetens namn aldrig hört talas om denna tjänst tidigare men har naturligtvis en allmänt skeptisk inställning till alla "rådgivare" som tar betalt för PPM-fondbytesförslag.



Mats Svensson marknadsför sin tjänst genom att hävda att han i sin egen PPM fått en fantastisk historisk avkastning. Detta är naturligtvis helt ointressant för alla andra eftersom det är utvecklingen på vårt eget pensionskonto som avgör vilken pension vi får och det verkar som om den avkastning användarna av Mats Svenssons rådgivningstjänst fått är katastrofalt dålig, och betydligt sämre än den avkastning man fått via AP7 om man avstått från att välja fonder helt och hållet.



Det kostar 1495 kronor per år att anlita Mats Svenssons fondbytestjänst. Enligt användare av rådgivningstjänsten har avkastningen sedan starten 2010 dock bara varit en bråkdel av den avkastning icke-valet AP7 gett och de senaste fem åren sägs ha varit särskilt dåliga med en genomsnittlig årsavkastning på endast 2 procent per år i snitt för Mats Svensson PPM.



På Trustpilot får Mats Svensson 2 stjärnor av 5 och besvikna användare beskriver hur de känner sig lurade av Mats Svenssons löften.


Det finns några enkla spelregler att följa som gör att man aldrig går på minor i stil med Mats Svensson. Man bör aldrig betala för finansiella råd och man bör inte ta rygg på finansprofiler utan att först göra sin egen hemläxa. 


Mats Svensson PPM är inte den enda tjänsten som tar betalt för att ge PPM-råd. PPM-granskaren tar upp ytterligare några tjänster och har förtjänstfullt jämfört deras avkastning med den avkastning man fått via AP7. Det jämförande avkastningsdiagrammet hittar ni här och resultatet är att det är pengar i sjön att anlita rådgivningstjänster för PPM istället för att ligga i AP7.

Källa: PPM-granskaren

Jag är ingen expert på PPM men jag är expert på att inte slösa bort pengar på finansiella skräptjänster som erbjuds av charlataner som lovar högt men levererar tunt.

Har du erfarenhet, positiva eller negativa, av Mats Svensson PPM eller någon annan rådgivningstjänst?, använd i så fall kommentarsfältet!


fredag 26 juli 2024

I Sverige kommer folk undan med vad som helst

Småspararguidens nya granskning av bedrägeriet Better Globe och folket som har tjänat pengar på att sälja något slags skuldsedlar knutna till träd i Afrika går att läsa här.

Jan Bolmeson, Charlie Söderberg, Lennart Göthe, Rino Solberg och Jakob Saternus har alla blivit rika på Träd i Afrika och de fortsätter med sin verksamhet precis som om inget har hänt. I Sverige är det nämligen tillåtet att lura av folk pengar. Bolmeson sitter på sin egen hemsida Rikatillsammans och dyrkas som idol av tusentals fånar till följare och i Facebook-gruppen Ett rikare liv håller Söderberg och Göthe hov precis som om de är något slags privatekonomiska frälsarfigurer med makt att ändra vanliga människors liv, så länge man betalar för dyra kurser och lite träd. 

Att en person som Bolmeson helt kommit undan med ryktet intakt i breda idiotlager visas tydligt av att Patrick Siegbahn, som skrivit artikeln, betalar pengar till Jan Bolmeson för att få reklam för sin rådgivarverksamhet på Rikatillsammans. Det enda rimliga hade varit att alla som inte lider av grav utvecklingsstörning, vilket många på Rikatillsammans och Ett rikare liv gör, fullständigt bojkottar personer som Bolmeson. Men i de konflikträddas land är det mer prioriterat att hålla sig väl med människor som har tiotusentals följare än att tydligt stå upp för vad som är rätt.

torsdag 25 juli 2024

Det verkar bli en fin skattesänkning på kapitalet

Investeringssparkontot beskattas med 30 procent av en schablonintäkt. Schablonintäkten beräknas som statslåneräntan den 30 november föregående år plus en procentenhet. 

Det vi har deklarerat 2024 är vårt kapital 2023 som beskattas utifrån statslåneräntan 30 november 2022. Schablonintäkten i årets deklaration hamnar således på 1,94 + 1 procentenhet, dvs 2,94 procent och vi betalar 30 procent av detta i skatt, dvs 0,882 procent.

I 2025 års deklaration kommer vi betala skatt på årets kapital, som baseras på statslåneräntan 30 november 2023, som var 2,62 procent. Skatten blir således 2,62+1x0,3 = 1,086 procent. En rejäl skattehöjning således!

Statslåneräntan den 26 juli 2024 är 1,98 och med den procentsatsen skulle skatten för 2025, som betalas 2026, bli 1,98+1x0,3 = 0,894. 

En liten sänkning för kapitalet nästa år men fortfarande högre än vad som gällde två år tillbaka. Statslåneräntan verkar dock ha en sjunkande trend så det är fullt möjligt att den har sjunkit ytterligare fram till 30 november i år.

Jag var naturligtvis inte allvarlig när jag i rubriken skrev att det blir en fin skattesänkning på kapitalet. Vi kommer få punga ut med betydligt mer kronor i nästa års deklaration och så sent som 2022 betalade vi låga 0,375 procent i skatt! För att komma tillbaka till de skattenivåerna igen krävs att statslåneräntan letar sig en bit under 0,5 procent. Tidöpartierna kommer eventuellt bjuda på 300 000 kr skattefritt nästa år men det kompenserar inte alla sparare för den kraftigt höjda skattenivån. Det vi kan hoppas på är att nollräntetiden återkommer.

lördag 20 juli 2024

Vem använder ens deoderant längre?

En produktkategori som stuckit i väg prismässigt under de senaste årens inflationskris är deoderant. En sån där normalstor Roll on á 50 ml räcker på sin höjd 10 dagar. Det blir ungefär 30 deoderanter per år. Om man nöjer sig med den billigaste varianten, Ica Basic eller Lidls märke, blir årskostnaden 30x13 kr, alltså 390 kr. Väljer man istället en dyrare märkesvariant dubblas eller tredubblas kostnaden, ja den kan rentav 10-dubblas om det skall dofta riktigt flott! Vem har råd med det utan att ha ett jobb att gå till? 

Lägger man till en börsavkastning på 10 procent och använder hela sitt liv i räkneexemplet kan man snart köpa en bil för pengarna man sparar på att inte använda deoderant. Exakt så resonerar Matthew McConaughey, som inte använt deoderant på 40 år, skriver People. Det är Kate Hudson som skvallrar. Hon använder själv inte deoderant. Tydligen går det att vara exempellöst framgångsrik skådespelare och skådespelerska utan att lägga pengar på deodorant. Men här i Sverige springer folk till ICA och köper deodoranter för 13 kronor så fort de fått ett jobb. Vilken värld lever folk i egentligen?

tisdag 16 juli 2024

Uppföljningsartikel om Better Globe håller på att skrivas

Jan Bolmeson skriver på sin hemsida RikaTillsammans att han har blivit kontaktad av en journalist som för Aktiespararnas och Småspararguidens räkning skriver en uppföljningsartikel om bedrägeriet Better Globe. Bolmeson var som bekant länge en drivande kraft bakom Better Globe och lyckades värva in många människor i lurendrejeriet, människor som nu i många fall blivit av med alla sina pengar.

Om det nu skall skrivas en artikel som berör Jan Bolmesons kopplingar till Better Globe är det viktigt att journalisten inte tror att just Better Globe är det enda tveksamma projektet Bolmeson ägnat sig åt och promotat under sin karriär. Nej, utöver de afrikanska träden har det handlat om turkisk lägenhet, en troligen olaglig aktieklubbfond, investeringsbedrägeriet Bridge, att kapa banden till anhöriga som ifrågasätter engagemang inom MLM och mycket, mycket mer.

Jag skrev ett sammanfattande inlägg för 10 år sedan som länkar till artiklar om Bolmesons inblandning i olika tveksamma sammanhang. Den gången handlade det om att Avanza anlitat Bolmeson som bloggare,  men det samarbetet avslutades raskt när Avanza insåg vem de anlitat. Inlägget är tydligen lika relevant idag som då och ni hittar det här. Många av inläggen om Bolmeson, Better Globe och liknande projekt hittas under etiketten MLM.