lördag 5 oktober 2024

Socialdemokraterna föreslår progressiv skatt på ISK

När regeringsunderlaget föreslog att det skulle införas ett fribelopp i beskattningen av ISK och KF varnade jag för att detta skulle öppna upp för det socialistiska blocket att istället höja skatten på ISK. Detta är vad som nu händer.

Socialdemokraterna föreslår i sitt budgetförslag att beskattningen av ISK skall göras progressiv. Man accepterar att fribeloppet införs men vill istället höja skatten för dem med "enorma förmögenheter", dvs över 3 miljoner kronor:

Däremot ställer sig S bakom sänkt skatt på sparande genom investeringssparkonto, ISK. S accepterar därmed att personer ska slippa skatt på upp till 300 000 kronor i sparkapital.

– Det är i grunden bra, men det är inte rimligt att de med de högsta kapitalinkomsterna har en så stor rabatt i ISK som man har i dag, säger Mikael Damberg.

Skillnaden med S budget är att partiet vill höja skatten för personer som har 3 miljoner kronor eller mer på ISK.

– Det finns en nivå för vanligt folk som sparar litegrann, en nivå för väldigt många fler och det finns en liten grupp som har enorma förmögenheter och som har för stor rabatt i dag, säger Mikael Damberg.

Regeringen inför det ramverk som möjliggör olika skatt för olika tillgångsnivåer inom ISK och Socialdemokraterna utnyttjar som väntat detta till att höja skatten för de med lite mer pengar i ISK,  samtidigt som de med små belopp blir skattebefriade. 

Vi har varit många som varnade för att exakt detta skulle hända men regeringen lyssnade naturligtvis inte och om det blir ett maktskifte efter nästa val är sannolikheten stor att ISK inte längre kan användas som skatteskal för belopp över 3 miljoner kronor. Tack som fan för detta borgare! Ibland är det faktiskt nödvändigt att tänka längre än näsan räcker men svensk borgerlighet har aldrig klarat av att vara strategisk och det är därför vi får leva i detta genomsocialistiska skitland trots att en majoritet av svenskarna är höger.


Inga kommentarer: