måndag 29 juli 2024

Varning för Mats Svensson PPM

Jag tipsades i bloggkommentarerna om en rådgivningstjänst för PPM kallad Mats Svensson PPM. Jag hade i ärlighetens namn aldrig hört talas om denna tjänst tidigare men har naturligtvis en allmänt skeptisk inställning till alla "rådgivare" som tar betalt för PPM-fondbytesförslag.



Mats Svensson marknadsför sin tjänst genom att hävda att han i sin egen PPM fått en fantastisk historisk avkastning. Detta är naturligtvis helt ointressant för alla andra eftersom det är utvecklingen på vårt eget pensionskonto som avgör vilken pension vi får och det verkar som om den avkastning användarna av Mats Svenssons rådgivningstjänst fått är katastrofalt dålig, och betydligt sämre än den avkastning man fått via AP7 om man avstått från att välja fonder helt och hållet.



Det kostar 1495 kronor per år att anlita Mats Svenssons fondbytestjänst. Enligt användare av rådgivningstjänsten har avkastningen sedan starten 2010 dock bara varit en bråkdel av den avkastning icke-valet AP7 gett och de senaste fem åren sägs ha varit särskilt dåliga med en genomsnittlig årsavkastning på endast 2 procent per år i snitt för Mats Svensson PPM.



På Trustpilot får Mats Svensson 2 stjärnor av 5 och besvikna användare beskriver hur de känner sig lurade av Mats Svenssons löften.


Det finns några enkla spelregler att följa som gör att man aldrig går på minor i stil med Mats Svensson. Man bör aldrig betala för finansiella råd och man bör inte ta rygg på finansprofiler utan att först göra sin egen hemläxa. 


Mats Svensson PPM är inte den enda tjänsten som tar betalt för att ge PPM-råd. PPM-granskaren tar upp ytterligare några tjänster och har förtjänstfullt jämfört deras avkastning med den avkastning man fått via AP7. Det jämförande avkastningsdiagrammet hittar ni här och resultatet är att det är pengar i sjön att anlita rådgivningstjänster för PPM istället för att ligga i AP7.

Källa: PPM-granskaren

Jag är ingen expert på PPM men jag är expert på att inte slösa bort pengar på finansiella skräptjänster som erbjuds av charlataner som lovar högt men levererar tunt.

Har du erfarenhet, positiva eller negativa, av Mats Svensson PPM eller någon annan rådgivningstjänst?, använd i så fall kommentarsfältet!


17 kommentarer:

Anonym sa...

Den av recensionerna på Ratsit som har bättre betyg är misstänkt fejkad då texten verkar vara direkt tagen från Mats Svenssons marknadsföring. Ingen kund borde kunnat ha stoppat huvudet i sanden så länge att man skriver så positivt.

Anonym sa...

Jan Bolmeson om Mats Svensson i RT-forumet:

"Vill någon inte använda någon annans tjänst så är det helt upp till dem. Alla människor är vuxna och ansvariga och kan själva välja om de vill använda en tjänst / produkt eller inte."

"Om Mats kunder tycker att den är värdefull - vilket de uppenbarligen gör - och då är det väl upp till dem. Vem är vi att ha åsikter om det?"

Ja det är klart att Jan Bolmeson vill se det så eftersom det är grunden för hans egen ljusskygga verksamhet med Better Globe, Storskogen m.m. att han inte är ansvarig för något alls, bara han skriver en disclaimer. Han är ju en slags influencer och kan få folk att köpa konserverad gröt (eller guld och gröna skogar) bara han lyckas hissa upp caset tillräckligt mycket och visa att han själv har gått in i det med eget kapital. Det går ju alltid att städa upp efter sig sen dessutom i forumet, X och på Internet Wayback Machine.

Gustav sa...

A@1555 Det hör till att man fejkar positiv recension när man bedriver den typen av verksamhet. Det konstiga är väl snarast att han inte lyckats få även familj och vänner att inkomma med positiv feedback.
A@1610 Vilken funktion fyller Bolmeson och forumet om det inse anses okej att kritisera en finansiell tjänst? Väldigt mycket sekt över det jag läser om Rikatillsammans-sajten.

Anonym sa...

Jag har tyvärr erfarenhet och om det inte vore för Mats Svensson 2000 AB så hade jag legat kvar i AP7 såfa.
Ett av mina problem blev att när det underpresterade efter några år så började man chans byta, typ man spelade bort pengarna genom onödiga fondbyten ä... Från att inte ha koll och ligga i ap7 såfa till att följa mats slaviskt till att försöka byta själv för att komma tillbaka till att ligga i AP7 igen. Jag hade haft ca 1 miljon på PPM idag om jag legat kvar och har ca 400 000 pga bla Mats reklam...

Gustav sa...

A@1703 AP7 är troligen det bästa valet vare sig man har koll eller inte. Jag tror inte på att trejda fonder i PPM.

Anonym sa...

Ska man trejda fonder så är PPM ett väldigt bra ställe då man har gratis kredit vid byten och man är aldrig utanför marknaden under byten efter som sälj och köp sker parallellt. Heller inga valutaavgifter, man har egna valutakonton. Plus rabatterade fonder där man får tillbaka rabatten året efter. Så den som kan utnyttja detta har en väldigt bra plattform. Sen måste man ju ha lite högre IQ än kokosboll förstås för att dra nytta av det.

PPM-granskaren sa...

Bra att du skriver om detta!

Mats Svensson har också förlorat på att byta fonder själv, i alla fall från 2010 då AP7 startade. Han har förlorat i alla fall ett par miljoner på det. Men samtidigt har dragit in över 10 miljoner per år på sina prenumerationer de senaste åren så han skrattar nog hela vägen till banken ändå. PPM-granskaren har räknat på hur mycket kunderna förlorat som grupp, det ligger i miljardklassen! Det blir sådana sjuka siffror med 10 000 betalande kunder (och säkert en hel del som får infon i andra eller tredje hand) med snittkapital på mer än 500 000 och tappat dubbla avkastningen senaste 5 åren.

Gustav sa...

När Pensionsmyndigheten tittar på sambandet mellan aktivitet och värdeutveckling brukar det inte hittas något samband mellan många fondbyten och avkastning som är bättre än den passive. Men några lyckas ju, tills de inte lyckas längre. Se Mats Svensson.

Anonym sa...

Det viktiga är ju inte att göra flest fondbyten utan att göra bra fondbyten, vilket Mats Svensson misslyckats med efter det att han tog en rövare 2009 och fick +175% med en Rysslandfond. Han blev väl kaxig och trodde att han var en hot shot placerare men det visade sig att han bara hade bonntur just det året.

Anonym sa...

Men hur mycket pengar har plantan Mats Svensson kvar? Han har skrivit väldigt mycket om att han legat tungt i Biotäck-aktier som Gabather och Scandion Oncology och några till. Privat och antagligen med firmans kapital. Skulle tro att han tappat 5-10 miljoner på usla placeringar, kan vara mer. Och hur många kunder har han lurat på dessa aktier? Alltså seriöst, skriva positivt om den typen av aktier i forum som befolkas av ekonomiska analfabeter som gått på hans marknadsföring om PPM och tror att han är superduktig? Tag team med fattiga tillsammans jan banan?

Anonym sa...

Enda anledningen att det är 2 stjärnor i betyg på Trustpilot är hur betygssystemet är uppbyggt så det tar många recensioner att nå ner till sitt rätta värde. Och om folk hade kunnat ge mindre än en stjärna så hade nog alla gjort det. Såg en bra recension, låter exakt som att Mats skrivit den själv 😅🙈 47 anmälningar till Konsumentverket i år säger en hel del också..

Gustav sa...

@1813Lite överraskande ändå att det ploppar upp en sån här skojare i flödet mitt i stormen runt skojaren Bolmeson. Hur många skojare finns det egentligen?

Gustav sa...

@PPM-granskaren Fanns det inte en pilot som startade en sån här tjänst nån gång i tiden oxå eller är det Mats Svensson som är piloten?

Anonym sa...

Apropå fejkade recensioner. Nästan alla positiva recensioner i hans grupp på Facebok har tillkommit via organiserat fejk. Han har regelbundet kört olika typer av tävlingar där man kan vinna kryssning, lyxmiddag, gratis prenumeration etc. för den som skriver bästa recensionen, varpå det då dräller in superpositiva recensioner som gör att medelbetyget är väldigt högt. Snacka om att vara slipad...

Anonym sa...

Det finns nog fler liknande skojare men ser man till hur många kunder/sektmedlemmar man har och storleken på kapitalet man lurar av kunderna så är nog de här två bland de värsta.

PPM-granskaren sa...

Det är Twoship som startades av två piloter. Samma modus som de andra, hade tur i början på 2000-talet samtidigt som att statens förvalsalternativ Premiesparfonden gick uselt. Sen har man marknadsfört sig på ett högt snitt som man sen inte har kunnat bibehålla. Tror inte Twoship har speciellt många kunder längre, i alla fall inte i närheten a av de över 10 000 som Mats haft de senaste åren, gissar på några 10-tal max idag men har egentligen ingen aning. Twhoship är med i PPM-granskarens sammanställning. Historiken om Twoship finns här:
https://www.twoship.com/?id=55

Anonym sa...

Man borde ju sprida detta på socialamedier o varna de som förlorar sin framtid . All hans uppgång kom på ett enda år 175% sen har han underpresterat rejält