måndag 17 december 2007

Bedrägeriet Bridge

Just nu sprids propaganda om det "fantastiska" investeringsnätverket Bridge runtom på Internet och på möten i vårt land. Jag blir något luttrad när jag hör människor på samma gång prata om "passiv inkomst", "Donald Trump", "belåning", "placeringar utanför börsen", "låt pengarna arbeta för dig", "man kan inte spara sig rik", "fastigheter", "bli rika tillsammans" och "mentor". Alla dessa ord och uttryck, och ytterligare några, förekommer alltid i samband med MLM (nätverksförsäljning), eller på ren svenska - pyramidspel. Bridge är ett sådant pyramidspel som trots motgång på motgång attraherar en aldrig sinande ström av lycksökare.

Första gången jag stötte på fenomenet MLM var då en jobbarkompis försökte sälja en multimediemaskin till mig. Jag behövde bara betala 20000 kr för den icke-existerande multimediemaskinen. För 5000 kr kunde jag dessutom köpa en post aktier i C3play, som företaget bakom digitalboxen hette. Min stackars arbetskamrat satsade cirka 50000 kronor på aktier i C3play och han lyckades dessutom lura såväl sina föräldrar som sin flickvän att köpa aktier. Det fanns ingenting som boxen inte skulle klara av. Den skulle konkurrera ut både Microsoft och Intel, Ericsson och Comhem. Allt skulle boxen klara och C3play skulle snart vara världens största företag. C3play gick nyligen i konkurs och alla pengar är borta. Men det var C3play som gjorde att jag fick upp ögonen för pyramidspelens nya uttrycksform, MLM.

Bridge Investment Network säger sig vara en möjlighet för småsparare att få tillgång till onoterade bolag. Tanken är att medlemmarna genom att sluta sig samman skall kunna köpa andelar i onoterade bolag på ett sätt som bara institutioner och rika människor annars kan göra, och vara med om en stark värdeutveckling redan innan börsnoteringen. Bridge väljer ut de företag vars prospekt skall presenteras för medlemmarna.

För att kunna köpa aktier i det fåtal företag Bridge hittat under sin fleråriga verksamhet måste man vara medlem i Bridge. Medlemskapet kostar cirka 6000 kronor. Vill du dessutom köpa aktier i Bridge kostar det ungefär 15000 kronor. Dessutom måste man betala för en aktiedepå hos ACH-securities. En basdepå kostar runt 3000 kronor per år, alla år. För att överhuvudtaget kunna köpa aktier genom Bridge måste man alltså först punga ut med minst 9000 kronor. I praktiken innebär MLM-delen av Bridge att många väljer att köpa aktier i Bridge. Den som på detta sätt värvar nya medlemmar får nämligen provision. Ju högre upp i kedjan, dvs ju fler medlemmar du har under dig som värvar nya medlemmar, desto större provision. En klassisk pyramid!

Hittills är det framförallt ett företag som har presenterats för medlemmarna, nämligen Mindark. Om vi bortser från att det inte går att fastställa ett korrekt värde på Mindark, dvs den "investering" Bridgesekteristerna betalar dyrt för, kan man i alla fall konstatera att om denna placering inte har fördubblats i värde är det en förlust. Varför? Jo, utöver de 10200 kronor som en post aktier i Mindark kostade var medlemmen tvungen att betala cirka 6000 kronor i medlemsavgift samt en depåavgift på 3000 kronor per år. Det första året var avgifterna alltså 6000 + 3000 för att kunna "investera" 10200 kr. Utan kursdubbling är det alltså en förlustaffär. Aktien måste i framtiden öka i värde med minst 30 procent per år bara för att betala depåavgiften.

När Bridge lanserades var förre Trelleborgs- och Bolidenchefen Kjell Nilsson affischnamnet. Han deltog i en s k Advisory board och skulle vara med och välja ut investeringsobjekten. När Nilsson informerades om vad Bridge egentligen var för något valde han att hoppa av. Bridge väljer dock att på sin hemsida fortfarande göra reklam för hans medlemskap i Advisory board.

En annan märklig omständighet är att Bridge väljer ACH-securities som depåförvaltare. ACH blev 2004 utkastat från Stockholmsbörsen efter att ha vägrat samarbeta i en utredning om misstänkt insiderbrott.

Ni som bortser från anklagelserna om pyramidverksamhet, Kjell Nilssons avhopp, ACH:s ohederlighet, de höga avgifterna samt bristen på investeringsobjekt bör ändå betänka följande:

Vilka företag vill i framtiden använda Bridge för att ta in riskkapital när de vet att

1. Bridge polisanmäldes av Lotteriinspektionen för pyramidspelsverksamhet,

2. Organisationen Aktiespararna avråder från allt samröre med Bridge.

Finns det några seriösa företag som under dessa premisser kommer att välja att genomföra nyemissioner med hjälp av Bridge? Nej, självklart inte. Endast de företag som inte kan få in kapital på annat vis, dvs de företag som redan ratats av alla seriösa finansinstitutioner kommer att överväga Bridge. Att dessa företag skulle vara en bra placering förefaller alltså ytterst osannolikt eftersom de redan ratats av alla andra finansinstitut. Oavsett om Bridge är en bluff eller inte, vilket jag alltså anser, är verkligheten idag sådan att dess verksamhet är helt omöjlig. Inga seriösa företag kommer att vilja förknippas med Bridge och därmed faller hela konceptet

8 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Varför är det så viktigt för dig att vi misslyckas med Bridge? Är det egenrättfärdigande? Dina argument tyder ju på att du är dåligt insatt i vad Bridge är och vad vi håller på med. Ändå försöker du skapa en negativ stämpel till varje pris. Märkligt beteende.
Sen tar du bort inlägg som bygger på flera års erfarenhet av medlemskap i Bridge. Ynkligt och rejält stört beteende.

Gustav sa...

Anonym:

Jag tillåter inte propaganda och bedrägeri. Den som i ett inlägg på denna blogg ljuger för att lura pengar av oskyldigt folk får sitt inlägg raderat. Så enkelt är det.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gustav sa...

Som sagt, anonyma skribenter med syfte att lura pengar av oskyldigt folk tillåts inte göra propaganda för sin bedrägliga verksamhet i denna blogg.

Till anonym: min rättmätiga kritik av Bridgebedrägeriet är helt laglig. I Sverige kan endast personer förtalas, inte organisationer (min kritik är dock under inga omständigheter något förtal). Men du får gärna hota med polisanmälan bäst du vill. Det visar väl om något vad Bridge är för en ljusskygg organisation.

Anonym sa...

Är det samma person som har med C3play och Ecton att göra?

Gustav sa...

Anonym:

Jag vet inte riktigt vad du syftar på, men rent allmänt gäller att det ofta är samma personer som hoppar runt mellan olika MLM-projekt. När de genom ett projekt har lyckats lura pengar av så många människor att det inte går längre lägger de ner och startar upp ett nytt fräscht lurendrejeri.

Y Levin sa...

Bra Gustav att du lyfter detta. jag är själv en besviken medlem i Bridge som sett dessa pengar gå till fanders. Dock begränsat till under 20k. Men jag litade på en fd medarbetare i ett statligt verk. Han hade alltid förefallit "100 % helylle" så jag brydde mig inte om att forska så mycket samt hade råd att ta risken. Men jag sa faktiskt tidigt att det liknade pyramidspel. Dom aktier som jag köpte var till just nämnda belopp 10,2k i Mind Ark. Var är dom nu? Mind Ark behöver inte veta vilka deras aktieägare är för dom är publikt AB. Har dom börintroducerat sig ngn gång? Nej inte vad jag vet. ACH Securities är väl utbytt. Jag skulle bli högst förvånad dels om jag får tag på mina aktier och än mer om det visar sig att de alls har något värde. För mig är hela soppan bedrägeri.