fredag 4 januari 2008

Charlie Söderberg förespråkar pyramidspel

I en intervju med Dinapengar.se ger Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan, läsarna sju råd om hur man blir rik. Det sjunde tipset är följande:

"Slå mynt av ditt nätverk
Mot provision tar du på dig rollen som sälj- och marknadsavdelning av ett företags produkter och tjänster. Du säljer framför allt inom ditt eget kontaktnät. När dina kontakter blir återförsäljare får du provision på deras arbete."

Charlie uppmanar alltså läsarna att bli medlemmar i pyramidspel, eller som det numera heter på nysvenska: företag som använder sig av MLM-marknadsföring.

Vad Charlie inte nämner är att det kostar pengar att bli medlem i dessa nätverk och att den huvudsakliga inkomstkällan för de som faktiskt tjänar pengar på nätverkandet kommer från att lura in andra personer i nätverket, främst då familjmedlemmar och vänner.

Renodlade pyramidspel är numera förbjudna. Ett sätt att komma runt lagstiftningen är att låta medlemmarna sälja en produkt. För att få rätten att sälja denna produkt betalar man en hög medlemsavgift. Man uppmanas sedan att värva andra säljare och får provision dels på deras medlemsavgifter, dels på det de säljer. Men inte nog med detta. Medlemmarna måste utöver medlemsavgiften dessutom förbinda sig att köpa ett visst antal produkter, ofta för många tusen kronor. Dessa produkter visar sig ofta väldigt svårsålda.

Det är anmärkningsvärt att Charlie Söderberg behandlas som en seriös ekonomisk rådgivare av många medier. Jag förutspår dock att det inte dröjer länge innan någon journalist granskar Charlie Söderberg och hans rådgivning närmare. Vi får bara hoppas att han under denna tid inte lyckas lura in allt för många människor i nätverksvärlden.

Definition
MLM, Multi-level marketing (även nätverksförsäljning, nätverksmarknadsföring eller pyramidförsäljning) är en metod för försäljning och marknadsföring, där idén är att försäljare värvas och får i uppdrag både att själva sälja företagets produkter samtidigt som de också värvar nya försäljare. MLM kombinerar alltså direktförsäljning med franchisetagning samtidigt som de aktivt rekryterar fler försäljare till verksamheten, vilket ger verksamheten en karaktär av pyramid. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/MLM

Artikeln i Dinapengar kan du läsa här.

37 kommentarer:

Per Penning sa...

Jag håller med om att detta låter mycket märkligt. MLM-varianter kryllar det av och de flesta är ett rent lurendrejeri.

Susanne Johansson sa...

Många nätverksföretag som använder sk MLM för att distribuera varor och tjänster kräver ett "medlemsskap" à X kr. Men inte alla. Det finns seriösa aktörer också. Det går att jämföra med när franchaise var nytt. Det var till en början illegalt, liksom alla bemanningsföretag. Så det beror på. Precis som man ska kolla upp en hantverkare innan man anlitar honom ska man kolla upp ett nätverksföretag innan man blir kund. Har de inköpskrav i form av startpaket och annat kan det vara en förtäckt "pyramid". Läs årsredovisning, kolla börser, kolla ägarstruktur mm först. Är det ett seriöst företag är det inte konstigare att vara kund där - än att ha ett ICA-kort för att få bonus på sina inköp :-) / susannejohansson.wordpress.com

Gustav sa...

Hej Susanne!

Om företaget i fråga låter medlemmarna få provision på medlemsvärvning alternativt provision på värvade medlemmars försäljning är det per definition frågan om en pyramid.

När det gäller själva försäljningformen som sådan räcker det väl med att konstatera att inga etablerade varumärken säljs via dessa kanaler. Kanske är det så att endast produkter som inte klarar riktig konkurrens behöver säljare som som står sina kunder nära, är släkt eller kamrat med dem.

Susanne Johansson sa...

Hej igen Gustav!

Snabba puckar. Håller absolut med dig när företaget betalar för medlemsvärvning. Företagsekonomiskt behövs därför "startpaketen" för att betala "värvaren".
Men i ditt andra påstående håller jag inte med dig. Det innebär i så fall att samtliga mäklarfirmor är pyramider, eller har jag fattat dig fel? En fastighetsmäklare till exempel betalar provision till sina säljare för deras respektive omsättning.
Mvh / Susanne Johansson

Gustav sa...

Susanne:

Det kan väl knappast vara en pyramid om provision endast betalas i ett led...

Mäklarna är för övrigt anställd personal, legitimerade dessutom, verksamma i en seriös bransch. Förstår inte relevansen av detta ditt argument.

Susanne Johansson sa...

Hej igen...

Jag argumenterar enbart utifrån att det finns bra och dåliga företag. I alla branscher. Återigen är fastighetsmäklare ett bra exempel på det. Det finns tyvärr oseriösa där också.


Även stora "pyramider" som ABB och Ericson (titta på ett traditionell organisationsschema) så får höjdarna i toppen betalt tack vare de som befinner sig längre ner i hierarkin. Oftast via bonus/optioner eller aktieutdelning - men likväl inkomst av andras arbete. Inget konstigt alltså.


Nätverksmarknadsföringsbranschen etablerar sig mer och mer - och även där finns det bra och dåliga företag. De seriösa använder sig också av att "auktorisera" sina representanter. Då tycker jag att det blir väl kategoriskt att dra alla över en kam och säga att de bedriver illegal verksamhet. Pyramidspel i Sverige är förbjudet sedan länge.


För att inte diskussionen ska köra i diket med ordklyveri och tolkningsföreträde så tar jag på mig alla eventuella missförstånd. Det har absolut inget med Gustav att göra. Han skriver klokt - och han behöver inte varken övertalas eller övertygas. Allt beror i så fall på att jag uttrycker mig luddigt.

Mvh / Susanne Johansson

Gustav sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gustav sa...

Susanne:

På samma sätt som det enligt Dante finns olika kretsar i helvetet på grund av syndens art finns det olika sorters nätverksförsäljning. Vissa är mer allvarliga än andra.

Om nätverksförsäljningen begränsar sig till säljandet av en (seriös och säljbar) produkt och inte innefattar provision nedåt alternativt medlemsavgifter eller aktier i säljbolaget behöver det inte vara så farligt. Plastlådor och dildosar säljs, enligt vad jag har förstått, av kvinnor till kvinnor enligt denna metod. Även ett företag som Oriflame (smink) använder sig av representanter, snarare än butiker, för att sälja sina produkter.

I praktiken är det aldrig svårt att skilja agnarna från vetet. Jag kan lukta mig till ett pyramidbolag på mils avstånd. Ofta räcker det att fråga huruvida Donald Trump har en combover eller inte.

Det verkar som om du har personlig erfarenhet av fenomenet. Du får gärna ta upp dina erfarenheter och argumentera för varför just ditt nätverk är en bra affärsidé.

Susanne Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gustav sa...

Susanne:

Jag tog bort ditt inlägg eftersom jag inte vill att min blogg skall fungera som värvningscentral för nätverksbolag. Ditt inlägg hade fått stå kvar om du hade haft mod nog att även skriva vilket bolag du jobbar för, så att jag direkt kan bemöta dina påståenden.

Jag vet mycket väl varför du lät bli att skriva detta, trots att du hade bemödat dig om att skriva ett långt och välformulerat inlägg om varför just ditt bolag är så bra. Orsaken är att vissa växter mår dåligt av för mycket belysning, och detta gäller även för nätverks-(pyramid)bolag. Och detta är du intelligent nog att inse.

Susanne sa...

Hej Gustav!

Stor förvirring. Först säger du att jag får berätta om varför jag tycker det är bra. När jag gör det tycker du att jag "annonserar" i något värvningsförsök och raderar inlägget. Ändå valde jag orden mycket noga, och fakta som står i årsredovisningen för att det inte skulle uppfattas som det. Så det är absolut inga påståenden som behöver bemötas. Hellre då bekräftas från tredje part istället från mig, eller hur?

Skulle aldrig falla mig in att arbeta på det sättet - men det kan ju inte du veta eftersom du inte känner mig. Anledningen till att jag INTE gör det är att jag väljer mina kollegor med mycket större omsorg än så.

Det är din blogg - du bestämmer - Men det är inte brist på mod att företagsnamnet uteblev - utan rent slarv, missade "NUS" vid redovisning av aktierna. Mindre bra. Tar på mig det. Missade också att berätta om min inkomstutveckling under 2007. Det var ren tur - för DET hade klart setts som ett värvningsförsök. Så jag är tyst.

Du är klok nog att inse att ett börsnoterat företag pallar genomlysning!

Önskar dig fortfarande en trevlig lördagkväll! / :-) Susanne

Gustav sa...

Angående "Nu Skin" som Susanne promotar:

1. "Nu skin" är ett nätverksbolag, dvs man omfattas av definitionen som ges i min artikel om Charlie Söderberg.

2. Det är förmodligen lättare att tjäna pengar i ett renodlat pyramidspel än som representant i ett nätverksbolag.

3. Den som vill veta mer om MLM och dess katastrofalt dåliga möjligheter till god förtjänst kan läsa följande länk:
http://www.mlm-thetruth.com/

4. Den som vill läsa mer om kritik mot "Nu skin" och den felaktiga information företaget sprider kan läsa följande rapport:

http://www.mlm-thetruth.com/NS-Complaint2FTC7-15-6OneCol.pdf

5. Den som vill se hur pyramidstrukturen för "Nu skin" ser ut mer i detalj kan kolla in följande rapport:

http://www.mlm-thetruth.com/AppendixE-NS-BDmegapyramid.PDF

6. Sammanfattningsvis kan man säga att företrädare för pyramid(nätverks)bolagen alltid skryter om hur mycket pengar de tjänar. När dessa uppgifter väl granskas visar det sig som regel att företrädarna i de flesta fallen förlorar pengar på sitt engagemang.

Gustav sa...

Låt mig citera ur rapporten om "Nu Skin"

"Few participants get enough payout to exceed "pay to play" purchases and other expenses. In 1998, over 99,94 percent lost money."

99,94 procent förlorade alltså pengar i detta fantastiska företag...

Susanne sa...

Hej Gustav!

Intressant läsning. Siffernisse som jag är litar jag mer på NYSE, FTC, DF Sverige och Dunn & Bradstreet än på Dr. Jon M. Taylor som är upphovsman till dina hänvisningar. Därför bemöter jag dem inte - OCH det handlar inte om mod.

Jag har inte promotat något utan redovisat sakligt för vad jag tycker är bra och varför - och du behöver inte hålla med.

Jag uppmanar dock att du läser min länk till svenska DF jag gav i det inlägg du raderade - på tal om mod.

Trevlig kväll! / Susanne

Susanne sa...

Glömde... din punkt 2.

Det är förmodligen lättare att tjäna pengar i ett renodlat pyramidspel än som representant i ett nätverksbolag.

Säkert - men illegalt. Om man inte vill arbeta ihop sina pengar ska man köpa Triss och inget annat.

Lite roligt att du har googleannonser för nätverksföretag på bloggen...

:-) / Susanne

Gustav sa...

Oj vad flitig du är med kommentarerna Susanne:)

NYSE, kreditvärderingsinstitut och andra gör inte någon bedömning av huruvida "Nu Skin" är bra för dess representanter (säljare, pyramidbas) eller inte. Att "Nu skin" som företag har en bra kreditvärdighet är väl om något ett tecken på att mycket pengar strömmar in i bolaget, men mindre ut...

Det du ser som en garanti för Nu Skins hederlighet är alltså ingen som helst garanti för att representanterna tjänar några pengar.

Nästan ingen som engagerar sig i nätverksbolag (läs pyramider) tjänar pengar. I Nu skins fall var siffran alltså 99,94 förlorare...

Angående Adsense-reklamen är den inte så intelligent som man skulle vilja. Skriver jag negativa inlägg om MLM kommer det automatiskt upp reklam för nätverksbolag. Skriver jag om fonder kommer det reklam om fondbolag. Inte heller jag tjänar dock några pengar på MLM eftersom ingen klickar på mina Adsense-länkar :)

Susanne sa...

Bäst att sätta punkt här då så att "MLM" inte fångas upp av Adsense....så du kan tjäna pengar också.

;-) / Susanne

Bjrrn sa...

Saxat från Nuskin-sida:

"Om Du är intresserad av att hjälpa till för att få en bättre värld, se hit!
Nu skins produkter hjälper världen både direkt genom att inte förorena miljön och indirekt för att Du får en bättre balans i din kropp och kan därigenom göra bra saker. Nu skins produkter är "rena" dvs inga mineral oljor som täpper till din hud utan vetenskapligt bevisade"

Jag skrattar så att jag gråter. Köper nån det här frivilligt?

Susanne sa...

Jag skrattar också! Branschen omsätter 2,9 miljarder årligen i Sverige. :-)

Gustav sa...

Susanne:

Skrattar bäst som skrattar sist, brukar det heta. Om du befinner dig högt upp i pyramiden förstår jag att du inte direkt gråter på väg till banken. Gråter gör däremot tiotusentals svenskar som av dig och dina gelikar lurats att satsa sina sparpengar i rena bedragarverksamheter.

bea sa...

haha du e verkligen äckligt bra på att argumentera.. teach me

Iwan sa...

Var ligger farligheten i att köpa en plastburk, smink, näringstillskott eller t.o.m en Toyota av en oberoende återförsäljare?

Jo. det är sant. Bor du i Asien kan du köpa din Toyota via din granne som får provision av Toyota.

När jag köper näringstillskottet av min granne/kamrat istället för på gymmet eller i ICA-butiken får jag dessutom en engagerad "levarantör" som har "öppet" när jag behöver/vill/kan köpa.

Rätt använt ser jag MLM som ett genialiskt sätt att distribuera produkter.

Du rekomenderar en film, en restaurang eller ett kosttillskott. Vad är skillnaden när jag får betalt för rekomendationen?

En stilla undran; Gustav, du bjöd in Susanne att argumentera för sitt nätverk och när hon gör det tar du bort inlägget?. Kan du förklara hur du tänkte när du bjöd in henne?

Din dröm. Vår Idé!
//Iwan

Gustav sa...

Iwan: Att köpa den där plastburken är inte farligt. Det är dock ofta en dålig affär eftersom MLM-bolagen brukar ta bra betalt för undermåliga produkter. Själva varorna är som regel underordnade och finns till för att undgå myndigheternas pyramidstämpel som skulle kasta grundarna i fängelse. Affärsidén bygger på att tjäna pengar på medlemsvärvning.

Anonym sa...

Jag tror inte att Charlie Söderberg syftar på olagliga pyramidspel, där först in tjänar mest och de som kommer in senare får mindre samt att de får provision på varje person som de s.a.s värvar ( en engångssumma). Jag tror däremot att han ser det som en möjlighet, att för var o en som VILL kunna bli oberoende egen företagare i ngt. seriöst MLM-företag, fördelar för företagaren som kan styra över egen tid, samt för de som väljer att handla på det sättet. Kunderna får personlig service på ett sådant sätt som de nästan aldrig får ngn. annanstans,ofta är produkterna av hög kvalité, en annan fördel är deras ofta generösa garanti som ofta säger att kunden får prova i så och så många dagar och utifall man ändå ej är nöjd så får man hela köpesumman tillbaka- just för att de vill bara ha nöjda kunder!

Gustav sa...

Anonym:

Jag utgår ifrån att du är ironisk när du skriver att MLM karaktäriseras av service, hög kvalitet och generösa garantier. De flesta inser att produkter som säljs mha MLM är produkter som är osäljbara via normala marknadskanaler, t ex pga dålig kvalitet, dålig kundnytta och högt pris.

Anonym sa...

Gustav,

delvis tack vare information och länkar på din blogg lyckades jag stoppa en närstående från att satsa 9000 kr i insats och därefter 1000 kr per månad i pyramidföretaget Nu Skin.

Tänkte bara säga tack.

Gustav sa...

Anonym 09:06

Bra jobbat! Ofta blir folk som är i eller på väg in i pyramidträsket förbannade när man påtalar brister i deras blivande "engagemang" så det är alltid bra att vara påläst innan man tar diskussionen.

Anonym sa...

Bäste Gustav,

Du som synes veta bäst om allt gällande det som du kallar för pyramidspel el. MLM-företag har jag en el. några frågor till;

Har själv "råkat ut för" något av det som du kallar ovan, därav i vissa stycken din bitterhetl som lyser igenom, och isåfall vilket ??

Känner du till Lyoness ? Kan du isåfall ge mig några ev. positiva samt (förmodligen mestadels )ev. negativa uppgifter om detta ??

Tacksam för svar.

/JS

Gustav sa...

JS:

Jag har aldrig varit involverad i MLM eller annan pyramidspelsverksamhet. Någon personlig bitterhet är det således inte frågan om. Som den goda medmänniska jag är hjälper jag dock mer än gärna andra att slippa luras av MLM-bedragare. Bevisligen har flera personer som läst mina inlägg om MLM avstått från att gå in i eller hoppat av från MLM-verksamhet och det gläder mig.

Gustav sa...

JS:

Lyoness känner jag inte till. Genom googling, användandet av sunt förnuft samt min näsa för bluffar kan jag här och nu med 100-procentig säkerhet säga att Lyoness är skit med det enda syftet att låta ett fåtal höjdare tjäna pengar på många underhuggare, dvs den gamla vanliga visan. Håll dig undan!

Anonym sa...

Gustav.
Där visade du med 100% säkerhet att du själv är väldigt okunnig och oseriös.Det finns ingen som kan förstå Lyoness på några minuters googlande.Att förstå Lyoness tar månader då det är väldigt komplext.Konceptet är världens enklaste,handla och få pengar tillbaka precis som vilket bonus kort som helst om det heter ICA H&M eller stadium enda skillnaden är att det blir lite mer lönsamt med Lyoness.

Gustav sa...

Anonym:

Nu hade du lite otur när du tänkte. Om konceptet är världens enklaste, hur kan det då ta månader att förstå det eftersom det är så komplext? För oss som har vanan att utifrån betrakta sådana här bluffprojekt råder inget tvivel. Jag råder dig, som uppenbarligen är ganska oerfaren och okunnig, att lyssna innan du kastar bort både pengar och framtid.

Mattias sa...

Du har inte en aning om vad du pratar om när du skriver denna artikel. Du verkar inte så påläst på det du argumenterar om. Det är stor skillnad på pyramid försäljning och ett socialt nätverk! Jag såg att någon nämnde Nu Skin i ett tidigare inlägg och de håller på med socialt nätverk. Skillnaden är att i ett socialt nätverk så räknas inkomsten bara sex nivåer ner. Vilket betyder att det inte finns någon på toppen! Eller rättare sagt alla är på toppen! Du har lika stor möjlighet att tjäna mer än den som rekryterade dig och han innan det och han innan det ovs. Det var en tjej i Trondheim, Norge som kom upp i ett lönesnitt på 350000 om året under ett års tid. Det är bara frågan hur mycket man vill jobba!
Och om Nu Skin entreprices, så MÅSTE man inte köpa in sig för 9000:- utan det rekommenderas bara för att man ska komma upp i de poängen man kräver för att kvalificera sig till att bli en distrubitör. Och sen är det ett paket man köper med varor värda nästan det dubbla!

Jag har jobbat på Nu Skin i ca 2 år och jag har en årsinkomst på ca 1,2 miljoner... (och jag har över 10.000 som började före mig)

Så ett tips, läs på innan ni börjar argumentera!

Anonym sa...

Håller man på med sånt här tappar man sima vänner eftersom man uppfattas som dryg och jobbig

Anonym sa...

Mattias Sex nivåer ner sedan är det stopp. BS! För sekten i USA har målet hela tiden varit att få ut en undermålig produkt som alla i stegen köper dyrt och binder upp sig för och sekten har en enorm inkomst från alla steg. Visst kan man tjäna pengar det som retar mig är att detta är ett sätt att försöka legalisera pyramiden och lura in folk med drömmar om snabba cash. Kompendiet som säljaren visade upp påminde väldigt mycket om en youtube film som jag blev presenterad för .Blå himmel, lite vita bulliga moln , pokaler, glada människor i grupp, klantigt inklippta bilder som tagits ur andra samman hang osv. Skiten håller på att självdö i Nord Amerika så nu har den kommit över ... Man gör som man vill men detta är ett sätt att lura av folk pengar i mitt sätt att se på det......

Anonym sa...

Gustav
Det har varit jättekul att läsa om din fasa för MLM. Det är nog för att du inte försökt som du är så anti. Det är mycket kul och väldigt lite att förlora. Synd att du har sådana fördomar.
I mitt fall så har det bara varit kul, lönsamt och utvecklande.

Anonym sa...

Jag har gått med i nuskin och är återförsäljare.
Jag har, på två måmader, lagt ner runt 9500 kronor.
Det jag fått tillbaka är 1500, det på behandlingar jag gjort och tagit betalt för.
Behandlingarna har tagit lite mer än 10 timmar och materialkostnaden är 1050 för ampullerna man använder, och därutöver kostnaden för rengöring, serum och creme samt filler. Då är vinsten på behandlingarna kanske 100 kronor för 10 timmars arbete och ändå förlusten på de övriga pengar jag lagt ner.
Jag kommer sluta med detta, för jag ser bara att jag förlorar mer och mer för varje månad som går.