söndag 21 september 2008

"Jobbskatteavdraget, vad fan är det?"

TV4:s Kalla Fakta lät Novus opinion fråga 1 000 svenskar om de märkt att de fått sänkt inkomstskatt. 47 procent trodde att skatten varit oförändrad eller höjts de senaste två åren. 35 procent hade märkt att de har fått lägre inkomstskatt (resten förstod förmodligen inte frågan).

En vanlig inkomsttagare har genom den borgerliga alliansregeringens jobbskatteavdrag fått sänkt skatt med mellan 1 000 och 1 500 kronor per månad. Hur är det möjligt att inte märka detta?

I gårdagens nyhetsinslag intervjuades flera personer. Dessa personer arbetade. De svarade: "Jobbskatteavdraget, vad är det", "Nej, det har jag inte hört talas om". Hur är det möjligt att en person som faktiskt rör sig ute i samhället inte kan ha hört talas om jobbskatteavdraget?

Jag blir helt matt. Halva befolkningen vet inte vad de betalar i skatt. Många helt funktionella medborgare tycks leva i en drömvärld utan kontroll över vare sig den egna ekonomin eller nyhetsflödet. Varför har dessa människor rösträtt? Socialdemokraterna kommer att vinna nästa val med hjälp av en befolkning vars okunnighet antar historiska proportioner. Frågan är om Sverige någon gång tidigare varit försedd med en mer självvalt okunnig befolkning än nu är fallet. "Öh, jobbskatteavdraget, det skall stoppas, ingen skall fan lyssna på mig när jag laddar ner filmer på nätet."

10 kommentarer:

Jag vet sa...

Öh, va, får man dra av när man laddar ner filmer? Det är ju kanon.

Gustav sa...

Du får bara dra av kostnaden för internet. Utan internet kan du ju inte ladda ner något.

Bryggarn' sa...

En film på ungefär samma tema (ja, den är underhållande):
Idiocracy

Gustav sa...

För helvete Markus, nu får du allt se till att seeda! Tycker nedladdningen går jävligt långsamt för tillfället. :)

jag vet: Hur mycket tror du jag kan dra av för Idiocracy? ;)

Anonym sa...

En helt korrekt iaktagelse, Svensson är frånvarande i mycket...

Gustav sa...

Du verkar vara en förståndig herre Jonas. Sådana är alltid välkomna! :)

Anonym sa...

Det kan finnas en lösning på okunskapen, tex här. Frågan är hur genomförbart det skulle vara... :)

Gustav sa...

Robert: Om jag inte misstar mig tillämpas ett liknande system ofta i USA, där skattesänkningar sker i form av checkar som skickas ut till hushållen.

Anonym sa...

Förslag: :-)

Lönerna i Sverige borde betalas ut brutto! Därefter är det upp till var och en att betala in inkomstskatten till Skatteverket. Man ska kunna välja betala månadsvis, kvartalvis eller per år.

Hahaha vilket jävla liv det skulle bli i Sverige när alla inser hur mycket skatt de betalar.

Ps. Det borde vara lag på att alla får ett lönespecifikation varje månad där det framgår hur mycket lön arbetsgivaren betalar till dig innan avdrag för arbetsgivaravgiften.

Gustav sa...

Anonym: Ditt sista förslag var inte så dumt. Idag är många inte medvetna om att deras löner även beskattas i form av arbetsgivaravgifter.