De normala och trevliga investmentbolag jag redogjorde för i inlägg 1 handlas samtliga med en rejäl rabatt gentemot substansvärdet. Lilla Svolders substansrabatt ligger kring 10 procent och Kinneviks över 30 procent, de övriga däremellan.
Det finns dock ett par konstiga investmentbolag som istället för rabatt ofta handlas med en premie i förhållande till substansvärdet. Jag kallar dessa företag monster, andra kallar bolagen Ratos och Öresund.
Öresund är de båda finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qvibergs lilla gullegris. Sven Hagströmer syntes senast i SVT:s Draknästet och är mycket sympatisk. Mats Qviberg är inte alls lika sympatisk. Tydligen anser marknaden att herrar Hagströmer och Qviberg är exceptionellt duktiga aktieplacerare eftersom Öresund den senaste tiden har handlats med en premie på mellan 5 och 10 procent i förhållande till substansvärdet. Marknaden sätter alltså mycket stor tilltro till H & Q:s möjligheter att skapa aktieägarvärde.
De av er som ogärna betalar 1,10 för en krona kan lämpligen se vilka innehav Öresund sitter på och köpa dessa direkt över börsen istället. Köp ganska mycket Avanza och HQ Bank, fyll på med lite köksinredning, fjälläventyr och fastigheter, avrunda med en bilåterförsäljare och några tråkiga industrijättar och du bör enligt marknaden klara dig ypperligt i framtiden. Rentav bättre än H & Q eftersom du har 10 procent mer att handla för.
Ratos portfölj är inte lika lätt att kopiera eftersom detta private equity-bolag köper hela bolag billigt, viftar med trollstaven och några år senare säljer samma bolag dyrt. Sådan är åtminstone affärsidén, och det värsta av allt är att den har funkat fenomenalt bra. Jag har förlorat oerhörda belopp på att inte köpa Ratos. Gång på gång genom åren har jag varit på väg att trycka på köpknappen men varje gång har jag avstått. Det som har fått mig att avstå är att Ratos ledning är så oerhört duktig att marknaden handlar Ratosaktien med en stor premie i förhållande till substansvärdet - vilket visar att man inte alltid skall fästa särskilt stort avseende vid rabatter och premier, då bra bolag som Öresund och Ratos över tid visat sig ge sina aktieägare mycket god avkastning trots att dessa betalar mer än en krona för en krona.
Ratos har gått bra och kommer säkert gå bra även i framtiden. Jag har dock fått nog av mina ständigt orealiserade icke-vinster i bolaget och hoppas nu att Ratos går i konkurs i finanskrisens spår. Tack, men nej tack, som Hagströmers tv-kollega Gunilla brukade upprepa ett dussin gånger i varje program. Jag avstår av ren princip. Har jag hållit mig borta så här länge finns ingen återvändo. Om jag likt Sandra Bullock i filmen Huset vid sjön kunde skriva brev till dåtiden skulle jag sätta ett starkt köp på både Öresund och Ratos och sedan uppvakta huvudrollsinnehavaren med hjälp av vinsterna.
Det kan tidvis vara jättetrevligt att leva ihop med ett monster. Att leva med ett monster innebär dock att man måste leva med omvärderingsrisken. De faktorer som får marknaden att handla monstret med en premie kan försvinna, t ex på grund av att nyckelpersoner pensioneras, försätts ur stridbart skick på annat sätt eller helt enkelt börjar underprestera. Som aktieägare riskerar man då att inte bara se investmentbolagets innehav utvecklas svagt utan som grädde på moset åka på en omvärderingssmäll på 40-50 procent, dvs skillnaden i värdering mellan ett monster och ett vanligt investmentbolag.
6 kommentarer:
Försök att inte lägga så stor vikt på vad du har gjort tidigare, man lever nu.
Ratos har utklassat resten av börsen och jag ser ingen anledning till någon förändring.
Säg att du hade börjat med aktier nu istället, hade du köpt Ratos eller inte? Om inte, varför?
Säg att du var okysst fram tills att du var 18, ska du då fortsätta med det hela livet av principskäl?
Inget illa menat, vill bara förstå hur dina tankar går.
Olli:
Idag hade jag troligtvis inte köpt Ratos nej. Anledning: hög värdering och oklara framtidsutsikter. (Samt naturligtvis lite, lite bitterhet över tidigare missade affärer. Jag är helt övertygad om att den dag jag köper Ratos bär det utför med aktien och jag vill inte utsätta alla er andra för det.)
I Öresunds värdering ska man också beakta att de tidigare har gjort en del framgångsrika blanknings-affärer. Öresund tjänade enorma summor på att blanka Ericsson när de föll tungt på tidigt 2000-tal. På senare år har de fått kritik för att de handlar för lite och förvaltar för mycket men de har ändå hunnit med att tjäna en hacka på att blanka Kungsleden häromåret när de stod på toppen. Personligen vill jag nog se lite mer aktivitet i Öresund för att vara riktigt nöjd med en premievärdering. Tyvärr fick deras planer på en aktivistfond läggas på hyllan på grund av konjunkturen, en sådan hade nog dragit in feta förvaltningsavgifter annars.
Jeppe: Det finns kanske inte några klockrena blankningscase på börsen längre? Att blanka Ericsson på toppen av it-haussen är nog bra, men att hitta samma affär på en börs på väg upp kanske inte är lika enkelt. Men vad vet jag. Värderingen av Öresund förutsätter nog som du påpekar att herrar H & Q gör något mer än att bara äga lite aktier i noterade börsbolag.
Känns lite jobbigt just nu när man sitter med mycket likvider och hela börsen tokrusat. Jag har alltid innan dragits med i tåget och köpt på mig men denna gången så avvaktar jag, det kommer en större rekyl så det är bara att vänta. Nästa gång vi kommer ner lite så känns både Ratos och Öresund som trevliga bolag på lång sikt.
Vandraren:
Kanske kan det vara klokt att även tänka lite så här: tror jag att börsen på nuvarande nivåer är attraktivt värderad på 3-5 års sikt? Om svaret är Ja kanske det inte är helt klokt att sitta helt likvid i väntan på en rekyl som kanske inte kommer, eller om den kommer kanske bara blir av det blygsammare slaget.
Skicka en kommentar