ICA är företaget som gör springpojkar till mångmiljonärer. Att vara ICA-handlare är synnerligen lönsamt. Frågan är om det är lika bra att vara aktieägare i Hakon Invest som tillsammans med holländska Ahold äger ICA AB (40 procent av kapitalet, 50 procent av inflytandet).
ICA AB är ett så kallat evigt innehav i Hakon Invest och kommer aldrig att säljas. Vid sidan av ICA AB finns även ett antal portföljbolag. Alla portföljbolag utom ett är verksamma inom detaljhandeln och är för närvarande Forma Publishing Group (förlagsverksamhet), Kjell & Company, Hemma, Cervera, inkClub och Hemtex.
Hakon Invest bildades som ett sätt för ICA-handlare att kunna realisera sina tillgångar på aktiemarknaden, vilket inte var möjligt med deras innehav i ICA-handlarnas förbund. ICA-handlarnas förbund äger alla onoterade C-aktier i Hakon (C-aktierna utgör 51 procent av det totala antalet aktier), dessutom äger förbundet 16 procent av de noterade stamaktierna. ICA-handlarnas förbund äger totalt 67 procent av Hakon Invest och kontrollerar bolaget fullständigt.
Jag är inte imponerad av Hakons mindre detaljhandelsinnehav. Varken Kjell & Company, Hemma eller Hemtex har affärsidéer jag tror på. ICA är i och för sig ett fantastiskt företag, något som främst gynnar de enskilda ICA-handlarna, men med nuvarande ägarupplägg är det tveksamt om Hakon Invest överhuvudtaget hör hemma på börsen.
Hakon Invest förefaller handlas med en substanspremie (och alltså vara ett monster, se del 2.) Kanske är innehavet i ICA AB i bokföringen upptaget något i underkant (det kan ju inte tas upp till marknadsvärde) men även med detta i beaktande verkar Hakon Invest i alla fall inte handlas med den kraftiga rabatt man kan förvänta sig av ett dylikt investmentbolag med eviga innehav och maktambitioner. Om någon av Er läsare har granskat siffrorna och kommit fram till att det inte handlar om en premievärdering går det bra att kommentera.
Nej, jag gillar inte upplägget, jag gillar inte innehaven vid sidan av ICA och jag gillar inte ägarbilden. I Hakon Invest har vi ett investmentbolag som verkligen skulle göra skäl för en rejäl substansrabatt på i storleksordningen 30-40 procent för att vara intressant. Hela Hakon är ju ett enda stort maktcenter skapat för att rika ICA-handlare skall kunna prångla ut aktier till folket men ändå kunna behålla makten över ICA.
2 kommentarer:
Det finns ju ett antal delar i människors liv som är basala.
Bo och äta och sen möjligen kläder. Resten är sedan överflöd. Eller har jag fel? Bloggen heter ju faktiskt "sparsamt leverne"..
Exempel. En burgare med lite tbh kostar idag runt 40-50 spänn.
(är priset fel beror det på att min närvaro i lokaler som levererar sånt är minimal)
Men en smula tankeverksamhet, och lite ork, kan man göra en makalös måltid på det beloppet.
Allt detta motverkas av faktiskt ofta snuskigt rika ICA-handlare. I staden har vi Sverigs rikaste av det slaget.
Förstår anledningen mycket väl. Igår tog nämligen fanskapet 39.50 kilot för svensk gurka på sitt ICA-Maxi.
Detta i högsäsong!
(Maxi, står det för prispolitiken?)
39.50 för något bestående av minst 98% vatten!!
Vad kommer priset att bli när vi måste importera dem och de ska fraktas långväga av lågavlönade östatschaffisar?
Vad får odlaren för sin gurka? 3 spänn, kanske?
Läste att grösaksdisken genererar över 30% av en livsmedlesaffärs vinst. Låter inte orimligt alls.
Folkhälsan behöver grönsaker, inte Lambos och feta BMW för ICA-handlare.
Är inte avundsjuk, bara arg.
//WR
WR:
Tyvärr är alternativen inte mycket bättre. COOP är betydligt dyrare och har även sämre ordning i butikerna. Willys är ofta billigare men har sämre butiker i sämre lägen. Hemköp är oerhört mycket dyrare. CityGross lär vara bra men jag har ingen sådan i närheten och kan tyvärr inte handla där. Netto tycker jag inte är billiga och dessa har dessutom ett alldeles för litet sortiment för att vara ett alternativ.
Jag handlar på Willys när det är möjligt men väljer annars ICA.
Lite mer konkurrens skulle verkligen inte skada. Bara det faktum att livsmedelsbranschen (ICA) är upphov till så oerhört många mångmiljonärer pekar ju ganska tydligt på bristande konkurrens.
Skicka en kommentar