Jag har noterat att flera "snålbloggare" är barnsligt förtjusta i sk alternativa inlåningsinstitut, t ex SveaDirekt och Marginalen. Finanskvinnan försöker exempelvis att hela tiden maximera räntan. Inget ont om fröken Finanskvinna, men vad tjänar hon egentligen på att riskera sina sparpengar? Låt oss räkna. Aktuell räntesats hos Svea Direkt är 4,25 procent. Vi jämför detta med Swedbanks högsta ränta som är 3,35 procent på E-sparkontot. Givet ett sparbelopp på 50 000 kr ger SveaDirekt en ränta efter skatt på 1 487,50 kronor. Swedbank erbjuder 1 172,50 kronor. Skillnaden är alltså bara 315 kronor per år och då används i exemplet ändå ett relativt högt sparbelopp. Swedbank erbjuder även ett Framtidskonto med 4 procent i ränta, men då endast med ett fritt uttag per år och detta konto kräver ett minsta insatt belopp på just 50 000 kronor. Skandiabankens Alltiettkonto har en ränta på 3,5 procent.
Det finns alltså etablerade och solida finansinstitut som erbjuder nästan lika hög ränta som de alternativa inlåningsinstituten. Även om vissa av dessa alternativa inlåningsinstitut omfattas av den statliga insättningsgarantin riskerar spararna vid en eventuell konkurs att få vänta i åratal på att få sina sparpengar utbetalda, och de går dessutom miste om sin sparränta.
Är det verkligen mödan värt att hålla på och flytta runt sina sparpengar mellan inlåningsinstituten bara för att tjäna 300 kronor per år? Är det inte enklare att helt enkelt låta bli att köpa en billig tröja på HM?
4 kommentarer:
Nu finns det bra kontoalternativ hos storbankerna, det gjorde det inte när jag skaffade konto hos SveaDirekt.
Jag förstår ditt resonemang. Med tanke på hur kraftfull ränta-på-räntaeffekten är tycker jag dock ändå det är värt att försöka få så hög ränta som möjligt på sparpengarna.
Finanskvinnan:
Jag håller med om att det är viktigt att försöka få en hög ränta. Ränta på ränta effekten är ju vad som i kombination med ett högt sparande skall göra oss rika. Min invändning rörde dock kanske framförallt den ökade risk du tar för att tjäna 300 kronor. Huruvida SveaDirekt är solida eller inte har jag ingen uppfatttning om. Man kan dock generellt säga att pengarna är betydligt tryggare i någon av storbankerna. Frågan är om man ens törs lita på vissa instituts uppgifter om att kontot omfattas av insättningsgarantin? Hur skiljer man agnarna från vetet?
Ta en titt på www.räntetoppen.com så ser du nog skillnad mellan låg och hög ränta.
Sparränta:
Din hemsida är knappast heltäckande och därmed inte särskilt seriös med tanke på vad som utlovas. Varför finns t ex inte Swedbanks E-sparkonto som just nu erbjuder en obunden ränta på 0,9 procent med? Du tar ju med konton som endast ger 0,25 procent i ränta på din "topplista". Vilka fler konton har du utelämnat trots att de egentligen skulle hamna på listan?
Skicka en kommentar