tisdag 1 december 2009

Ekonomisk ställning 30 november 2009

Tillgångar och skulder 30 november 2009

Räntesparande: 103 649 kr.
Aktiefonder: 112 593 kr.
Aktier: 97 319 kr.

Summa tillgångar och skulder: 313 561 kr.

Andel aktiesparande: 67 procent.
Andel räntesparande: 33 procent.

Under november månad ökade sparkapitalet i värde med 13 050 kr (4,3 procent).

Under den gångna månaden köptes fonder i kapitalförsäkringen för 15 000 kr och den nya fonden JPM Global Natural Resources svarade för två tredjedelar av denna summa. Utanför kapitalförsäkringen har fondköp för netto 2 000 kr genomförts. Jag har även genomfört en blygsam omfördelning av kapital från min Kinafond till Rysslandsfonden. Aktieinnehavet i Svolder har avvecklats med god förtjänst. Vändningsaffärer har genomförts i Indienfonden för att lösa upp vinster som jag kan kvitta mot förluster tidigare under året.

Andelen aktiesparande har under månaden ökat med 3 procentenheter till 67 procent. Jag tror att det finns utrymme för en fortsatt ökning av aktieandelen innan vi närmar oss det konjunkturläge där det är dags att vikta över till räntor. Innan året är slut har andelen aktiesparande förmodligen passerat 70 procent.

December brukar inte vara någon bra sparmånad för mig. Detta beror inte bara på julklappsinköp utan även på att min privata konsumtion tenderar att öka när julkänslorna tar fart. En hel del inköp brukar även ske under ledigheten i mellandagarna. I år önskar jag mig för övrigt en leksak och med tanke på att 2009 har varit ett framgångsrikt år rent ekonomiskt är sannolikheten stor att jag själv tvingas öppna plånboken och köpa den till mig.

6 kommentarer:

Sofe sa...

En vuxenleksak?

Gustav sa...

Sofe:

Jag är vuxen så jag antar att man kan kalla det en vuxenleksak. Många barn uppskattar den dock också.

Per sa...

I början av hösten köpte jag fonder hos swedbank,nämligen Shroders östeuropa fonder som har jämfört med swedbank egna ca 1% lägre förvaltningsavgift.
En sak jag inte tänkte på var att det var en extern fond som swedbank sköter som mellanhand.
Fonden hade en ganska god uveckling under hösten men för ca 3 veckor sedan kom jätteraset och nästan hela uppgången utraderades.
Jag noterade att i tidningarna skrev man om att världens oljereserver var fyllda och konsumtionen låg,deta förde tanken till att det kanske inte skulle vara så lönsamt att ligga kvar i den fonden utan att byta till schroders latinamerika fond som har haft en väldigt bra utveckling.
Så jag byter fond enligt det system som swedbank har och efter som latinamerkafonden ligger i samma bolag som den tidigare östeuropafonden under samma förvaltare så tänkte jag i min enfald att det här tar väl kanske en två dagar längre än hos swedbanks egna fonder....men icke.
Efter att inte kunnat se nått innehav på ca en och en halv vecka kontaktade jag swedbank och undrade vart det hade blivit av det hela?
Svaret var att trots att jag tyckte att jag hade varit föruteseende och försökte hinna byta före en kraftig nedgång så vart min byteskurs inte satt för än efter ytterligare två dagar efter jag gjorde bytet. Vilket betydde att just under dessa två dagar fram till kursen sattes var det just en kraftig nedgång.
Men sedan så kunde jag se att latinamerkafonden gick kraftigt upp under den följande vecka och jag antog att jag iaf kompenserade oljeförlusten med den uppgången. Men icke,swedbank säljer först oljefonden och sedan är allt i overksamhet i 4 dagar!!! innan köpet görs av latinamerkafonden,sen tar det ytterligare 2 dagar efter att dom gör köpet tills kursen för den nya fonden görs..suck. Jag hade då bara oturen att under dessa 6 dagar var det en kraftig uppgång som jag helt missar och får köpa den fonden dyrt.
Erfarenheten att efter sådan rally går det oftast ner och har jag otur så har troligen hela bytet förvandlat 10 000 plus till 10 000 minus. Jag noterade vid försäljningskursen av oljefonderna att jag redan låg nära 3000 minus.
Det enda svaret man får från swedbank är...ja men det är ju en exter fond som vi säljer och det tar så lång tid,du skulle ha våra fonder då få du kursen som är samma dag...men i år 2009 skulle jag nog vilja tro att ett sånt byte skulle gå lite snabbare än två hela veckor...hur kommunicerar dom med varandra? är det med brev via postleverans?
Nu får jag hålla tummarna och hoppas på att latinamerikafonden mirakulöst stiger så att jag kan sälja den och köpa swedbanks lite dyrare egna fonder så man kan vara lite mer aktiv utan att förlora alt pga av ett tröööööögt system.

Man undra ju om det är ren affärside att locka med externa fonder med låga avgifter för att sedan få folk att köpa deras dyrare fonder pga de externas söliga köp/sälj/byt systemet?

Gustav sa...

Per:

Jag har skrivit ett inlägg som berör din frågeställning men som jag ännu ej publicerat. Långa likvidtider är helt klart ett problem för alla som handlar externa fonder, inte bara i Swedbank utan minst lika mycket i nätbankerna som ju bara har externa fonder.

Per sa...

Det ser ut att bli en dyr läxa för mig,men jag får vänta tills den ligger på plus igen så jag kan sälja den. Hade önskat att man kunde vara mer aktiv när det gäller fondbytande.
Man inser att de djupa nedgångarna då och då med ca 1-1 1/2 månads mellanrum måste vara de stora "drakarna" som säljer av och sedan slår till när kursen vänder. Ska man tjäna en slant känns det som man måste hänga på där annars så blir vinsten bara minimal.

Gustav sa...

Per:

Jag tror, rent allmänt, att det är svårt att som fondsparare tajma kortsiktiga svängningar. Därför försöker jag mig inte ens på det.