Jag tycker det är trevligt att gratis kunna ladda ner upphovsrättsskyddat material med hjälp av piratbukten. Ipred-lagen träder i kraft den 1 april och eventuellt ökar då risken med fildelning något.
Jag vet ännu inte hur jag skall agera efter den 1 april.
Ett alternativ är att fortsätta precis som vanligt och hoppas att jag, om upphovsrättsinnehavarnas organisationer skulle spåra upp just mig, endast får en varning och en anmodan om att upphöra med min kriminella verksamhet. Därefter kan jag sluta fildela eller ansluta mig till något slags anonymitetstjänst. Men jag är osäker på om det verkligen kommer att gå till så som det sägs, och att man kanske istället får ett skadeståndskrav eller en stämning direkt snarare än en varning.
Ett annat alternativ är att testa någon anonymiseringsteknik. Nackdelen med detta är att det kostar pengar. The Pirate Bay utvecklar nu en sådan tjänst och den kommer att kosta cirka 50 kronor i månaden. 50 kronor är en i sammanhanget mycket liten summa som jag gärna betalar om jag därmed kan ägna mig åt att riskfritt ladda ner upphovsrättsskyddat material.
Är det förresten någon som vet om polisen kan göra husrannsakan hos företaget som driver anonymiseringstjänsten och på så sätt komma åt användarnas ip-nummer och internethistorik? Jag kan inte tänka mig att så är fallet. All känslig information måste oskadliggöras omedelbart om det skall vara någon idé för piratbukten att skapa en anonymiseringstjänst. Hur funkar det egentligen?
Ett tredje alternativ är att sluta fildela helt och att avvakta Ipred-lagens tillämpning innan jag eventuellt sätter igång igen när riskläget har klarnat.
4 kommentarer:
Jag använder ju dold.se (av allmänna paranoiaskäl, inte för illegal fildelning) och som jag förstått det kan de inte tvingas lämna ut uppgifter till skivbolagen därför att de inte är en internetleverantör. Men jag vet inte säkert hur det funkar.
Finanskvinnan2: Det jag oroar mig för i samband med anonymiseringstjänsterna är inte upphovsrättsinnehavarna utan polisen. Om leverantören av anonymiseringstjänsten sparar information om sina användare betalar man ju för att samla in bevis mot sig själv. Innan jag är beredd att anlita t ex piratbuktens tjänst vill jag ha garantier för att all info om mitt ip-nummer försvinner så fort jag slutar den aktuella sessionen via deras servrar.
Naturligtvis kommer ingen skicka ut brev endast i varningssyfte. Skulle någon lägga ner arbetstid som kanske motsvarar 500 kr bara för att stoppa dig från att ladda ned ett verk som kanske är värt 150 kr? Det säger ju sig självt hur orimligt det är.
I praktiken är branschorganisationerna tvungna att kontakta personen de misstänker innan de drar igång ett civilmål. Om de inte gör det riskerar de tex. att själva få betala sina rättegångskostnader även om de vinner fallet.
vpntunnel.se är en stabil vpn-tjänst.
Skicka en kommentar