måndag 16 september 2024

Varför Sodastream Quick Connect-patronen ofta är ett dåligt val

När min gamla Sodastream gick sönder gjorde jag misstaget att köpa en ny med Quick-Connectkontakt. Det är förvisso något enklare att koppla in sin kolsyrepatron med det nya systemet men att få tag på en Quick Connect-refillpatron har visat sig både svårare och dyrare.

Sodastreams nya Quick Connect-patron är tänkt att förenkla byten, men det finns flera skäl till varför den kan vara ett dåligt val. De främsta problemen är begränsad tillgänglighet och högre pris jämfört med den klassiska patronen.

1. Begränsad tillgänglighet för byten

Ett stort problem med Quick Connect-patronen är att den inte accepteras överallt. Rusta, till exempel, erbjuder den äldre skruvpatronen till ett lägre pris men saluför inte ens Quick Connect. 

2. Högre pris och färre rabatter

Förutom begränsad tillgänglighet är Quick Connect-patronen ofta dyrare. Vissa butiker, som Kjell & Company, erbjuder medlemsrabatt på den klassiska patronen men tillämpar inte samma rabatt på Quick Connect. Det gör att den redan högre prislappen blir ännu mindre förmånlig för kunder som använder sin Sodastream regelbundet.


Slutsats: Är Quick Connect värt det?

Med tanke på den begränsade tillgängligheten och de högre kostnaderna, inklusive att butiker som Rusta inte ens säljer Quick Connect och att rabatter uteblir hos andra, är det sällan ett bra val att uppgradera. För de flesta användare är den klassiska patronen ett enklare och mer ekonomiskt alternativ.

söndag 15 september 2024

Superspararna

Nej, det är absolut inte så att sparande är mer inne nu än tidigare eller att folk idag har bättre förståelse för oss frugalisters livsval. Förr i tiden gjorde dom tv-serier om oss och det kan vi bara glömma idag. Jag tänker naturligtvis på Superspararna, som jag i helgen återupptäckte på streaming-tjänsten MAX, och som fick mig att nostalgiskt minnas paret som hämtade ketchup och salt på McDonalds, mannen som noggrant tog vara på de sista dropparna ur bensinslangen på tappen och pappan som lagade egen ketchup men hällde den i gamla ketchupförpackningar för att lura barnen. Det var bara 10 år sedan Superspararna gick på tv men det känns som en evighet.

onsdag 11 september 2024

Ullared-Morgan varnar för aktier: köper Clas Ohlson och funderar på SSAB

Morgan Karlsson, lagerarbetare, tv-kändis och kommungranne med Aktieanalytikern, är sedan länge aktiemiljonär. Bloggen har i över ett decennium bevakat Morgan Karlsson och dennes aktieaffärer. Nu talar han ut om sina miljoner i Hänt och och det är ett bistert budskap för oss som hoppas på stigande aktiekurser.

– Så jag vågar inte så mycket, utan jag kör mycket med räntefonder och räntesparande. För jag tycker det är för riskabelt, alltså det händer så mycket på marknaden som man inte kan styra över själv, säger Morgan till Hänt och fortsätter:

– Förut köpte man ju bara säkra papper såsom Volvo och så gick det bara rakt upp. Men nu helt plötsligt så kommer någon vinstvarning i Amerika och det går ner i Japan. Så jag är lite försiktig med det också.

Morgan har tidigare ägnat sig åt att ge Ullareds kunder aktierådgivning men med tanke på hur läget nu är har han lagt rådgivningen på hyllan.

– Det märker jag också med folk som vill fråga mig om råd. Jag ger inga råd längre för jag tycker det är för riskabelt. Men jag kör mycket med utdelningsaktier och sådant och det går väldigt bra.

Morgan vill inte uppge hur mycket pengar han har men vill heller inte förneka att han tjänar pengar på sina aktieaffärer. Han avslutar intervjun med att berätta om sin senaste affär och en aktie han funderar på att köpa in.

 – Det senaste jag gick in i nu är Clas Ohlson på grund av bra rapport och att Gekås har gjort en rekord-sommar och att det regnat ute. Så då brukar Clas Ohlson stiga i samma mönster. Så jag köpte dem och jag ligger väl inte plus på dem men jag har placerat idag. Sedan är jag inne litegrann på att köpa SSAB nu när de ligger så lågt som 46 kronor, säger Morgan.


tisdag 10 september 2024

Stor Fire-Succé

Jag gillar pompa och ståt, hästar med trumpetblåsarryttare, kungen, uniformer och högtidlig musik. Under mina år som löneslav plågades jag därför extra mycket dagen för Riksdagens högtidliga öppnande. Jag plågades även under Nobelprisutdelningen. Jag ville sitta framför tvn med en kopp te i handen och en bricka i knät fylld av kakor istället för att tvingas tillbringa tiden ute i tjotahejti med människor jag inte kunde diskutera kungen med. Idag lever jag ett värdigare liv. Eftermiddagen kommer tillbringas i fåtöljen framför tvn och jag kommer njuta av det högtidliga öppnandet av Sveriges Riksdag.

Jag gillar allt som har med rymden att göra. Astronomi, raketer, satelliter, SpaceX, NASA och Aliens. Vad är väl bättre än att följa en raketuppskjutning live? Inte mycket, kan jag berätta. Idag vad det dags att skjuta upp rika civilister i Polaris Dawn-missionen och eftersom jag inte var tvingad att arbeta kunde jag sitta i fåtöljen med en kopp kaffe i ena handen och något Digestive-kex i den andra och njuta av Vardagsastronautens kommenterade livesändning från Florida. Stor Succé.

Jag gillar konstiga människor. Störda människor är ofta ute och rör sig i samhället på förmiddagen. Idag hade jag förmånen att iaktta en riktigt knepig människa i matvarubutiken som sprang omkring och skrek något om att en artist jag inte känner till, Bajonsee någonting lät det som, inte hade blivit nominerad till ett amerikanskt countrypris på grund av att han är svart. Den störda personen skrek att det handlade om rasism och han hatade rasister. Återigen, stor Succé för att inte vara på jobbet strategin.

Jag gillar att följa med i politiken. Svensk politik. Muteborgsk idiotpolitik. Amerikansk politik. I natt debatterar Trump och Harris. Hur skulle jag kunna se en direktsändning av amerikansk presidentvalsdebatt mitt i natten om jag var tvungen att gå upp och jobba på morgonen? Svaret är att det går ju inte. Återigen, stor Succé för min jobba inte-strategi. Stor Fire-Succé x4 idag. 

söndag 8 september 2024

Guide: Ta bort dig själv från integritetskränkande hemsidor som lämnar ut dina personuppgifter

Sverige är som bekant ett unikum bland världens länder, där staten ordnat så att alla medborgares personuppgifter fritt kan spridas på internet, till glädje för bedragare och allsköns kriminella, såväl som snokande grannar och arbetsgivare.

I detta inlägg samlar jag länkar för borttagning av din information hos alla hemsidor jag kan komma på som lämnar ut personuppgifter och där det är möjligt att ta bort sig. Skatteverket och Transportstyrelsen kommer dock i väntan på lagändring fortfarande lämna ut din information till kriminella.

Ratsit.se https://www.ratsit.se/tabort

Merinfo.se https://www.merinfo.se/ta-bort-uppgifter

Hitta.se https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-kontaktsida

Eniro.se https://uppdatera.eniro.se/person

Mrkoll.se https://mrkoll.se/om/kundservice-kundkontakt/

Upplysning.se https://www.upplysning.se/kontakta-oss

Birthday.se info@birthday.se

Biluppgifter.se info@biluppgifter.se

Personer som figurerar i domstolars arkiv behöver även kontakta Krimfup och Lexbase.

För det fall ni behöver kontakta hemsidan brevledes för att få era personuppgifter borttagna från nätet är det lämpligt att hänvisa till artikel 17 i dataskyddsförordningen (GDPR) samt även hota med anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (https://www.imy.se/om er begäran inte hörsammas.

Om Biluppgifter.se krånglar går det åtminstone att stryka sig från Ratsit.se varvid länkar som utgår från din bils registreringsnummer inte kommer leda till en person hos Ratsit.

Kommentera gärna om du känner till fler sidor som lämnar ut personinformation eller om det är någon sida som vägrar följa EU-lagstiftningen och stryka din information efter begäran.


onsdag 4 september 2024

Spiltan minskar i vinnaren och ökar i förloraren

Spiltans uppdatering av substansvärdet landade i inboxen i morse. Det har gått lite trögt för Spiltan en tid nu och så var fallet även i augusti, där substansvärdet tappade ett par procentenheter gentemot index. Det jag reagerade på var dock denna skrivelse: 

"Förändringen i substansvärdet sedan senaste beräkningen beror framför allt på kursutvecklingen i Paradox Interactive. Noterbart är att aktierna i Berkshire Hathaway haft en stark utveckling och är upp drygt 30 procent hittills i år. Spiltan Invest har därför valt att minska innehavet något i Berkshire Hathaway och öka innehavet i Paradox Interactive."

Spiltan, med vd Per H Börjesson, valde att minska i vinnaren och öka i förloraren. Per H Börjesson är som bekant en Buffett-fantast och det är därför Berkshire Hathaway återfinns bland Spiltans innehav. 

Det finns en känd Buffett-anekdot på ämnet. Fondförvaltaren Peter Lynch skrev i sin bok One up on Wall Street följande: Selling your winners and holding your losers is like cutting the flowers and watering the weeds. När Buffett skulle skriva sitt brev till aktieägarna 1989 ringde han upp Peter Lynch för att fråga om han fick låna detta citat. Lynch biföll Buffetts önskan och i aktieägarbrevet kommenterade Buffett det Lynch hade skrivit på följande vis: We are just the opposite of those who hurry to sell and book profits when companies perform well but who tenaciously hang on to businesses that disappoint.

Buffett och jag läser ibland samma böcker.

måndag 2 september 2024

Ekonomisk ställning 31 augusti 2024

Aktier: 3 043 803 kr

Aktiefonder: 1 697 434 kr

Räntesparande: 587 662 kr

Summa tillgångar: 5 328 899 kr.

Min fjärde månad som frivilligt arbetslös avslutades med ett nytt ATH.  Det är precis så jag vill ha det. Jag vill inte jobba och jag vill se mina finansiella tillgångar öka i värde. 

Finns det bara fördelar med att inte jobba? Svaret är nej. Idag skulle lägenheten repareras efter ett bombattentat (eller liknande påverkan) och eftersom jag avskyr att vistas bland folk var det inget alternativ att försöka stanna hemma och uthärda hantverkarna. Om jag hade haft ett jobb att gå till hade jag i morse öppnat dörren när det ringde på, släppt in hantverkarna, och därefter åkt till jobbet. När jag hade återvänt 10 timmar senare skulle lägenheten vara tom på hantverkare.  Jag var tvungen att tillbringa en massa tid utanför hemmet och det var fan inte lätt. 200 kronor slutade notan på efter att ha räknat samman all fika, mat och kaffe som inmundigades och utöver det tillkommer bensinpengar och trängselskatt. Trött blev jag också. Jag funderar på att skaffa en bil jag kan sova i.