onsdag 28 augusti 2024

Bastu-FIRE: En Excentrisk Variant av FIRE-rörelsen

 

Bastu-FIRE: En Excentrisk Variant av FIRE-rörelsen

Bastu-FIRE är en unik och ovanlig variant av den populära FIRE-rörelsen (Financial Independence, Retire Early), där målet är att uppnå ekonomisk självständighet och kunna pensionera sig tidigt. Vad som särskiljer Bastu-FIRE från andra former av FIRE är den riskabla och nästan paradoxala strategi som dess utövare följer.

Definition och Strategi

Bastu-FIRE kännetecknas av att man går i pension tidigt, men med ett mycket begränsat kapital och höga månadskostnader. Istället för att följa den traditionella FIRE-strategin, som ofta innebär att spara aggressivt, investera klokt och leva sparsamt, förlitar sig Bastu-FIRE-entusiaster på en strategi som kan beskrivas som extremt hög risk och hög belåning.

Huvudkomponenterna i Bastu-FIRE:
  1. Maxbelåning: Deltagarna i Bastu-FIRE tar lån upp till tre gånger sin initiala kapitalbas, vilket innebär en extremt hög skuldsättningsgrad. Denna strategi är baserad på tron att hävstångseffekten från belåning ska öka deras avkastning tillräckligt för att finansiera deras dyra livsstil.

  2. Investering i Förlorare: Istället för att investera i stabila eller tillväxtorienterade bolag, väljer Bastu-FIRE-entusiaster att placera sina pengar i de aktier som gått sämst på börsen. De hoppas på att dessa bolag ska återvända till sina historiska nivåer, en strategi som ofta beskrivs som "bottom-fishing".

  3. Höga Månadskostnader: Till skillnad från traditionell FIRE, där en minimalistisk livsstil ofta är normen, lever Bastu-FIRE-entusiaster i lyx, med mycket höga månatliga utgifter. Denna livsstil speglar en stark tilltro till den egna förmågan att navigera finansmarknaderna och en vägran att göra avkall på bekvämligheter.

Livsstil och Kultur

Det som ytterligare definierar Bastu-FIRE är den sociala aspekten. De som följer denna livsstil är ofta mycket självmedvetna och stolta över sitt tillvägagångssätt. En central del av Bastu-FIRE-kulturen är att tillbringa mycket tid i en bastu, där de ofta reflekterar över sina finansiella strategier och framgångar.

Dessa sessioner dokumenteras och delas frekvent på sociala medier, särskilt YouTube. De som följer Bastu-FIRE har en tendens att uttrycka sig med mycket högt självförtroende och en belåten min, ofta utan att erkänna den extrema risk som deras strategi innebär.

Kritik och Risker

Bastu-FIRE har mött stark kritik från mer traditionella FIRE-anhängare och finansrådgivare. Den extremt höga belåningsgraden i kombination med investeringar i svaga bolag ses som en mycket osäker väg till ekonomisk självständighet. Det finns en betydande risk för att utövarna inte bara förlorar sina investeringar, utan även hamnar i djupare skulder, vilket kan leda till en finansiell katastrof snarare än frihet.

Trots detta fortsätter Bastu-FIRE att locka vissa individer som är dragna till de potentiella belöningarna och den livsstil som det innebär, samt den uppmärksamhet och det sociala erkännande de får genom sina online-aktiviteter.

Sammanfattning

Bastu-FIRE är en extrem och högst riskabel variant av den traditionella FIRE-rörelsen, där utövare försöker uppnå ekonomisk självständighet med minimalt kapital, maximal belåning och höga utgifter, samtidigt som de investerar i högriskbolag. Livsstilen förknippas med hög självmedvetenhet och en stark närvaro på sociala medier, ofta från en bastu, där de delar sina finansiella strategier och triumfer. Detta koncept står i stark kontrast till mer konventionella FIRE-metoder och bär på betydande risker.

måndag 26 augusti 2024

Plus fonder lanserar billig global indexfond utan ESG 2025?

Plus fonder är ett svenskt fondbolag med rimligt prissatta indexfonder för den svenska marknaden. I nuläget erbjuds 6 indexfonder; Allabolag Sverige, Småbolag Sverige, Mikrobolag Sverige, Fastigheter Sverige, Teknologi Sverige och Hälsovård Sverige.

Jag äger Allabolag, Småbolag och Mikrobolag som ett sätt att få en billig och bred exponering mot svensk aktiemarknad utan att samtidigt behöva riskera att fondförvaltare godtyckligt utesluter bolag som Swedish Match eller SAAB.

Plus fonder skriver idag på Twitter att bolaget har ambitionen att lansera åtminstone en ny fond under 2025. Kan vi hoppas på att Plus blir det första aktören som erbjuder en billig global indexfond som inte försämrar avkastningen genom att välja bort företag av godtyckliga ESG-skäl?

Om du vill att Plus fonder skall starta en ny indexfond med annan inriktning än ovan nämnda kan du berätta för fondbolaget vilken fond du är intresserad av här.

Om Plus skulle bestämma sig för att lansera en Global indexfond utan ESG, med en avgift på max 0,2 procent, och som investerar i minst 1500 aktier, där även tillväxtmarknader ingår, ställer jag mig först i kön att investera.

tisdag 20 augusti 2024

Amundi Prime All Country World UCITS ETF Acc istället för Avanza Global?

När Avanza övertar förvaltningen av Avanza Global innebär det att fonden dras ner i det ESG-träsk som förmodligen ger lägre avkastning men även skänker makt åt fondbolaget att fatta etiska beslut i fondandelsägarnas ställe. Jag ägde inte Avanza Global före omordningen och jag kommer definitivt inte äga Avanza Global efter omordningen. Utöver ESG-dravlet kommer den nya fonden endast bestå av cirka 800 innehav jämfört med cirka 1500 innehav i den gamla. 

När det gäller klassiska långsamma globala aktieindexfonder verkar det som om nästan alla på något sätt drabbats av etiksjukan. Varför inte då passa på att kika på en snabbare ETF som ersättare för Avanza Global.

En global indexetf skall vara jättebillig, jättebred och baserad i Irland för att slippa vissa negativa skattekonsekvenser jämfört med t ex Luxemburg. Jag har hittat en sådan ETF och den heter Amundi Prime All Country World UCITS ETF Acc. Fondens ticker är WEBN. Avgiften är låga 0,07 procent. Den är baserad i Irland och består av 1751 aktier. Vad gäller ESG säger den bara nej till sådant som till exempel personminor och kemiska vapen, men inte tobak eller kärnkraft. Mycket lägre ESG-nivå är svårt att hitta.

Det finns även en utdelande variant av denna ETF och den har ticker WEBG.

Nackdelen med en etf istället för en vanlig aktiefond är att man behöver betala courtage och växlingsavgift vid köp och sälj. Fördelen är att man kan köpa och sälja omedelbart och alltså ha en mer direkt tillgång till sitt kapital jämfört med när man sitter inlåst i flera dagar upp till en vecka i gamla, slöa aktiefonder. Ett tips är att månadsspara i ETFer hos Nordnet för då slipper man courtage. 

Jag äger för tillfället inte någon renodlad global aktieindexfond överhuvudtaget men när det blir dags att införskaffa en sådan ligger Amundi Prime All Country World UCITS ETF Acc bra till.


fredag 16 augusti 2024

Var inte en idiot - betala direkt på Tradera!

Nu har jag stört mig igen. Det händer regelbundet. Denna gången berodde det på en, förmodad, idiot som köpte en grej av mig på Tradera men som inte betalade omedelbart.

Jag förstår inte hur den typen av människa är funtad som sitter framför datorn och trycker på KÖP, men som sedan aktivt väljer att inte fullfölja genom att också betala för varan. Jag tror inte det handlar om pengarna. Ett par hundralappar bör man ha tillgängligt om det ens skall vara någon idé att surfa runt på Tradera. Det måste vara något annat. Jag tror det är idioti. Jag kan inte beskriva det bättre än så. Idioti yttrar sig på så många olika sätt och ett sätt idioten kan manifestera sitt tillstånd på är genom att dela upp sin Tradera-transaktion i två delar; först ett köp och efter en viloperiod på alltifrån någon timme till åtskilliga dagar, så en betalning.

Ibland händer det att köparen frågar mig om det är okej att betala lite senare. En sådan köpare är medveten om hur man beter sig i förhållande till andra människor. Kanske har hon ett barnbidrag att vänta in först. Jag nekar sällan sådana förfrågningar. Men när det kommer till människor som köper och sedan låter tiden gå, utan att betala och utan att meddela sig, har jag inget tålamod. Till sådana människor skriver jag arga meddelanden där jag anklagar dom för att vara både idioter och annat och kräver in extra betalning för att jag fått vänta. Nej det gör jag inte. Jag väntar bara på betalningen. Sen ger jag en femma i betyg.

onsdag 14 augusti 2024

Seger!

Jag har i det tysta fört en intensiv kamp mot en artificiellt låg utdelningskapacitet i min annars så välpresterande aktie- och fondportfölj. I samband med att jag för sista gången bad den dåvarande chefen att dra åt helvete satte jag upp målet 100 000 kr i utdelningskapacitet. Jag har därefter fört ett krig mot underpresterande innehav i portföljen, vilket har medfört att vissa innehav helt förintats medan andra fått se en del av sin volym klickas bort till förmån för innehav som på något sätt kan bidra till att jag når utdelningsmålet. Även den alldeles för omfångsrika kassan har fått hjälpa till.

Efter att idag helt ha tagit avstånd från ett indiskt innehav som inte bara underpresterat utan även delat ut 0 dollar och istället skyfflat över en del av likviden in i WINC, samt ett än så länge anonymt svenskt innehav, lyckades jag få utdelningsmätaren att inte bara passera 100 000 kr utan att göra det med råge och den aktuella utdelningskapaciteten uppgår nu till 100 725 kr.

Om du är en av bloggens två tre inbitna läsare vet du redan att det nya målet för utdelningar är 120 000 kr eller 10 000 kr per månad. Det bör inte vara omöjligt att nå den nivån under första halvåret nästa år. 


tisdag 13 augusti 2024

Min kompis Morgan Karlsson berättar om sin superekonomi

Morgan Karlsson är inte bara känd från tv-programmen Ullared och En stark resa, han är även en av Sveriges bästa aktiesparare. Redan 2012 skrev jag om Morgan Karlssons framgångsrika aktiesparmetod.

Morgan Karlssons metod går i korthet ut på att börja jobba och spara tidigt, helst redan som litet barn. Sparpengarna skall placeras i aktier och fonder. Man skall ha en långsiktig syn på sina placeringar, för enligt Morgan är snabba klipp sällan lyckosamma. Morgan förespråkar också att man sätter mål för avkastningen och tar hem vinster. Morgan försöker även vara opportunistisk och köpa in sig i stora bolag, där aktien tagit mycket stryk men där risken är begränsad och potentialen stor. Morgan följer med i nyhetsflödet och han tillber också sina aktier i kyrkan.

Morgan ställer inte bara hårda krav på sina aktier. Även i kärlekslivet gäller det att sätta upp tydliga ramar. I Hänt Extra berättar han lite mer om hur kvinnor tar kontakt med honom.

"Det händer ju att man får något telefonsamtal en fredagkväll från någon som vill träffa en. Det har hänt. Så jag har haft lite kontakter men det har löpt ut i sanden liksom."

Morgan fortsätter beskriva vilka det är som kontaktar honom. 

"Det har varit personer med sjukskrivningar och taskig ekonomi. Inte fan skulle jag vilja binda mig med någonting sådant nu när jag har en superekonomi själv. Då vill jag ju att hon ska vara likvärdig mig."

Bra där, Morgan! Lycksökare skall man akta sig för. Jag skulle definitivt också akta mig för sjukskrivna kronofogdefall som tycker att rika tv-stjärnor är lämpliga dejtoffer. 

Gekås vd har hintat om att en ny säsong av tv-serien Ullared är på gång. Förhoppningsvis medverkar Morgan i den nya säsongen och kanske får han även tillfälle att berätta mer om både aktiesparande och privatekonomi. Det är ännu inte bekräftat att Morgan kommer medverka i den nya säsongen av Ullared, men med tanke på att han mer eller mindre på egen hand skapade två av Kanal 5:s största framgångar någonsin vore det ytterst märkligt om kanalen inte gör sitt yttersta för att locka med honom.

måndag 12 augusti 2024

Måndagslunch

När jag idag tog min måndagsfika i form av måndagslunch i huvudrestaurangen på Sahlgrenska, där jag hade deponerat lite blod inför kommande läkarbesök, blev jag medveten om hur enkelt det hade varit för alla snåljåpar att gå ner i vikt om all mat serverades enligt det system denna restaurang tillämpade. Maten vägdes. Jag tror det kostade 12,90 per hekto. Jag insåg snabbt att detta kan bli hur dyrt som helst om jag slevade upp mat som jag brukar när det vankas lunchbuffé. Nej, här gällde det att vara oerhört försiktig när maten vägdes upp. En halvfull skopa ris (ris är billigt men väger lika mycket som annan mat), två små bitar kyckling (jag kunde nöjt mig med en men relativt sett är det bättre att lägga pengarna på kyckling än på ris så jag slog till på två bitar) och sen, med yttersta försiktighet, droppade jag lite sås över anrättningen (bara lite för såsen stannar lätt kvar på tallriken och då har jag betalat för mycket helt i onödan). 

Det där skötte jag bra, tänkte jag samtidigt som ett måltidsbiträde bitskt sade till mig att då all mat vägs kan jag inte ta salladen senare, den måste på tallriken tillsammans med den riktiga maten. Nu hade jag inte tänkt ta någon sallad, men hur hade det sett ut nu när jag blivit påkommen, så jag svarade att salladen tar jag sist så jag inte av misstag får sås på den. Jag var därför tvungen att lägga lite grönt på tallriken för syns skull och valde något slags fermenterad rotfruktsblandning. Så var det dags för tallriken att vägas upp. 75 kronor kostade det. Maten täckte inte ens halva tallriken. Bufféerna är inte heller dom vad dom brukade vara. Allt var bättre förr i tiden. Enda fördelen med detta system är att jag bara åt kanske hälften av vad jag annars hade gjort.

Att köpa lunchmat i lösvikt är inte det enda irrationella jag gjort idag. Jag har även ägnat mig åt att köpa aktier. För en tid sedan fick jag panik över att min portfölj genererar så lite utdelningar. I alla år har jag tänkt att utdelningar inte tillför något mervärde i sig och att när det är dags att sluta jobba för att leva på aktierna kan jag lika gärna som att samla på mig utdelningar, sälja aktier och fonder när det behövs. Men så tänker man bara så länge man jobbar. När man väl har slutat vill man ha utdelningar. Jag vill ha utdelningar!

100 000 kr i årlig utdelningskapacitet sattes upp som mål ungefär samtidigt som jag bad den då superfeta idiotchefen att dra åt helvete för sista gången. Men ack så trögt det har varit att nå dit. I morse fattades cirka 2000 kr och jag kände att nu måste jag fuska. Jag började lägga ordrar i portföljens mer högutdelande enheter. Jag köpte Betsson, Telia, Sagax D, Volvo B, Tingsvalvet pref, Corem pref, Np3 pref, Xact Högutdelande, Swedbank och Emilshus pref. På detta sätt lyckades jag öka portföljens utdelningskapacitet med 920,70 kr per år. Men det fattas ju fortfarande 1000 kr! Jag höll på att panikera och bestämde mig för att ta hjälp av utländska placeringar. Men eftersom jag redan ligger över min maxgräns på 30 procent i utländsk valuta tvingades jag först lägga små säljordrar i indexfonder för Europa och Tillväxtmarknader innan jag klickade in köpordrar i utdelande ETFer. I vanlig ordning snålade jag med ordrarna så de har ännu inte gått igenom.

Utdelningskapaciteten i kalkylarket tickade precis nu över 99 000 kr. Det duger inte. Eventuellt måste jag vidtaga fler irrationella åtgärder och exempelvis sälja lite i Xact Småbolag, som inte delar ut, och köpa något som delar ut. För 100 000 kr skall jag ha innan veckan är slut. Sen är 100 000 kr inte mycket att komma med. 10 000 kr i utdelningar per månad är ett bättre mål. Det skulle täcka boendekostnader och lite till. Det blir 120 000 kr per år. Nytt mål således. Jag skulle behöva ha tillgång till ett nytt utdelande, svenskt innehav. Gärna över 5 procent i direktavkastning. Helst ingen bank. 

fredag 9 augusti 2024

Småspararguiden kallar Bolmeson bedragare, fortsätter ändå ekonomiskt samarbete

Småspararguiden deltog nyligen i en granskning av bedrägeriet Better Globe. En av de ledande personerna bakom att sälja in Better Globe till svensk allmänhet är Jan Bolmeson, som driver forumet Rikatillsammans. Rikatillsammans har genom åren fungerat som rekryteringsplats för nya offer till bedrägeriet Better Globe.

Småspararguiden hade ett ekonomiskt samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans där pengar flödade fram och tillbaka mellan parterna. Se nedan hur Småspararguiden själva redogör för sitt samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans.

Källa:Småspararguiden

Småspararguiden försvarar sitt samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans med att Bolmeson, enligt Småspararguiden, inte bedrivit för konsumenterna skadlig verksamhet likt Better Globe efter 2019 och att den verksamhet som bedrivs på Rikatillsammans därför inte längre är skadlig för konsumenten. Småspararguiden kan således rekommendera och dra ekonomisk nytta av samarbete med Bolmeson och Rikatillsammans.

Jag ifrågasätter om Bolmeson kan anses ha upphört rekommendera Better Globe med tanke på att han fortfarande drar ekonomisk nytta av projektet genom sitt stora ägande i Tree Partner Solutions. Bolmeson har heller inte betalat tillbaka de pengar han fick i värvningspremie genom att lura in folk i Better Globe. 

Småspararguiden menar att en person som har gjort något dumt (sålt in Better Globe) ändå kan göra något positivt (rekommendera billiga indexfonder). Så är det naturligtvis. Men det finns män som är dömda för brott mot barn som så länge de inte ägnar sig åt att begå brott mot barn kan vara jättebra på att hantera barn. Skulle du vilja att dagis börjar anställa dömda våldsbrottslingar så länge de inte begår brott på förskolan?

Småspararguiden är aktiva på X och jag blev något förvånad när jag läste följande inlägg:

"Vi tänker i första hand på våra läsare, inte vårt varumärke. Och att säga att vi är lika stora skojare som de bedragare vi just granskat och avslöjat är ju, ja, ganska överdrivet."


Småspararguiden skriver uttryckligen att personerna de granskat, dvs personerna bakom Better Globe, är bedragare. Småspararguiden samarbetade således, enligt sitt eget resonemang, med bedragare. Men så länge bedragarna inte bedrar på forumet Rikatillsammans, just nu, är det enligt Småspararguiden ett okej beteende. 

 

måndag 5 augusti 2024

Måndagsfika

Jag arbetar ju inte längre och tvingas därför ta min måndagsfika på café istället för på arbetet. Jag får betala för fikat istället för att få betalt för fikan. Det säger sig självt att det svider lite extra att ta måndagsfikan bland arbetskamrater så det är alltid med lätta steg jag beger mig iväg till något trevligt café här i Göteborg på måndagsmorgonen. Idag blev det gott svart kaffe med påtår och ett wienerbröd till det. Påtåren är viktig. Förr om åren var det en självklarhet att påtår skulle ingå i priset men idag är det tyvärr inte så längre. Vill man ha mig som kund vill det dock till att påtår ingår i priset för kaffet. Det kompromissar jag inte med.

Jag är ingen särskilt bra aktieplacerare och jag vet inte hur man tajmar marknaden. Jag har istället fått för mig att det är bra att köpa aktier när börsen går ner. Även när den går ner från höga nivåer, för vad som är höga nivåer vet jag inte. Jag vaknade upp till nyheten att det hade rasat på ordentligt i Tokyo. Över 10 procent ner på en dag. Sådana ras är trevliga. Få det överstökat liksom. Dra plåstret på en gång. Skall det ner 20 procent totalt sett är det lika bra att allt kommer på en vecka istället för genom en utdragen process över flera månader, eller rentav flera kvartal.

När jag måndagsfikar vill jag njuta av mitt kaffe och mitt fikabröd. Jag vill bläddra i en fysisk tidning samtidigt som jag långsamt slurkar i mig kaffet och tuggar i mig fikabrödet. Jag vill inte sitta och stirra i min mobiltelefon som nåt slags fjortis eller barnvagnsmamma. På grund av dessa omständigheter missade jag det största raset när börsen öppnade. Men vem vet. Kanske tilltar raset igen samtidigt som jag skriver detta, eller i eftermiddag eller kanske i morgon eller senare i veckan. Några köp gick dock igenom. Jag är som tidigare nämnts inte någon bra aktieplacerare och därför köpte jag inte de aktier som rasade mest eller i kvalitetsbolag utifrån en bevakningslista utan jag fyllde istället på i tre av mina tråkigaste innehav, Traction, Lundbergs och Xact Högutdelande. Ytterligare ordrar i dessa innehav ligger och väntar, tillsammans med ordrar i Svolder, Creades och Teqnion. Kanske blir det lite köp i Xact Sverige respektive Småbolag också om börsen fortsätter ner. Nasdaq 100 köper jag kanske en andel till i om vi ser en nedgång på 15-20 procent från toppen. Letar sig OEM ner under 90 kr kanske den köps in för första gången. Den ligger ju annars i Tractions portfölj så kanske inte helt nödvändigt ändå. Väldigt många kanske blev det nu, ser jag, Jag ber om ursäkt för det. Blir det ett riktigt brett och kraftfullt ras är det möjligt att jag duttar in pengar i alla mina fonder. Vi säger så.

fredag 2 augusti 2024

Investera som en Göteborgare

I takt med min tilltagande främlingsfientlighet har jag börjat fundera kring om jag inte borde investera som jag lär, och därmed bara äga Göteborgsbolag. Det är ju trots allt här alla de bästa bolagen finns och genom att skapa en Göteborgsportfölj får man såväl tillväxt, värde, diversifiering och kvalitet på en och samma gång.

Låt oss skissa lite grand på en renodlad Göteborgportfölj.

Huvudinnehav:

AB Volvo

Latour

Balder

I Göteborg finns det bästa industribolaget, det bästa investmentbolaget och det bästa fastighetsbolaget. Jag viktar dessa aktier tungt och egentligen skulle man kunna nöja sig här och inte köpa fler aktier.

Teknik och forskning i frontlinjen:

Vitrolife

Xvivo

Smart Eye

Göteborg är inte bara Sveriges industriella hjärta utan här finns även ett stort läkemedels- och biotechkluster med AstraZeneca i centrum. Jag viktar dessa aktier lite lägre men förväntar mig hög men volatil avkastning.

Sveriges vid sidan av Balder bästa fastighetsbolag:

Castellum

Wallenstam

Platzer

Det räcker väl egentligen att rygga Erik Selin i Balder men med tanke på att Göteborg har en hel hög med de bästa fastighetsbolagen stoppar jag in någon procent vardera även i dessa.

Övrig industri:

SKF

Bulten

Volvo Car

SKF ligger bakom hela världens industriella utveckling alltsedan Sven Wingquist uppfann det sfäriska kullagret, som blev grunden för SKF och ur vilket sedan även Volvo såg dagens ljus. 

Handel:

New Wave

Bilia

Torsten Jansson är Göteborgare innerst inne, New Wave viktas tungt.

Övrigt bäst bolag:

Getinge

Carl Bennet bor i Göteborg och här hör även hans världsledande medicinteknikbolag hemma utan vilkas produkter vi skulle ha svårt att överleva många besök på sjukhus.

När jag lutar mig tillbaka i stolen och begrundar denna lista av idel världsledande kvalitetsbolag som både har skapat stora aktieägarvärden och kommer att skapa än större värden åt sina ägare blir jag om möjligt än mer övertygad om att det räcker med Göteborg som investeringsuniversum. 




torsdag 1 augusti 2024

Ekonomisk ställning 31 juli 2024

Aktier: 3 005 896 kr

Aktiefonder: 1 729 549 kr

Räntesparande: 572 237 kr

Summa tillgångar : 5 307 682 kr.

Min tredje månad som frivilligt arbetslös avslutades med ett nytt ATH. Det är en fantastisk känsla att samtidigt som jag brutit mig loss från arbetets förtryck och bojor, kunna se att verktyget för denna frihetskamp stadigt tickar på uppåt, ja rentav reser sig som en enorm fallos i ansiktet på alla feta chefer och imbecilla arbetskamrater. Fuck You-kapital, kallas det, men det handlar om något djupare än att kunna be en chef att inte blöda ner toaletten när han pressar sina gigantiska hemorrojdinfesterade skinkor mot den stackars lilla toalettstolen, som inte är konstruerad för att bära sådana vikter. Nej, det handlar om att kapitalet ger innehavaren möjlighet att göra något större av sitt liv än att varje morgon sätta sig i bilen och köra slalom mellan byggroparna i Göteborg för att ta sig till en arbetsplats där det inte utförs något arbete av sådan vikt att det skulle märkas om det helt sonika inte längre utfördes. 

När jag inte arbetade under juli kunde jag istället läsa 17 böcker, åka fraktfartyg till USA bara för att sen ta första flyget tillbaka, tacka nej till umgänge med en kvinna och några dagar senare ja till umgänge med en annan kvinna, för att sen vid närmare eftertanke ångra mig och istället ta cykeln hem för att lägga mig tidigt. Börsen taktade på uppåt men mitt leverne bekostades fortfarande av den före detta arbetsgivaren. Min irrationella tanke att för inbillad extra trygghets skull öka portföljens utdelningskapacitet till 100 000 per år medförde vissa smärre omdispositioner och jag ligger nu på knappt 96 000 kr men med förhoppning att nå 100 000 kr inom några månader. Vi ses!