Vilken sammansättning ett långsiktigt sparande bör ha kan man diskutera hur länge som helst. För egen del har jag inte haft några särskilda mål rörande andelen räntesparande kontra aktiesparande. Mitt enda sparsammansättningsmål överhuvudtaget har varit att jag skall ha en så stor summa på ett vanligt bankkonto att jag klarar mig helt utan inkomster ungefär ett halvår. Vid en sådan ofrivillig inkomstlöshet räknar jag med att kraftigt kunna skära i mina utgifter och därmed göra av med bara cirka 7 500 - 8 000 kr per månad. Jag har idag 51 000 kronor på mitt buffertkonto och har alltså uppfyllt mitt mål.
Utöver min "låsta" buffert har jag även haft pengar på ett annat sparkonto. Dessa pengar har jag kunnat använda för både konsumtion och aktie- och fondköp. Dessvärre har mina aktieköp under 2008 fått denna "fria" buffert att smälta ihop till nästan ingenting och mina aktie- och fondköp måste numera finansieras med månadslönen. Varje månad har jag alltså alternativet att antingen placera mitt överskott på aktier och fonder, låta pengarna stå kvar på den "fria" bufferten eller föra över dem till den "låsta" bufferten. I nuläget talar mycket för att jag denna månad inte genomför särskilt stora aktie- och fondköp utan låter pengarna ackumuleras på kontot för att eventuellt användas när börsen kraschat ordentligt.
Hur har då fördelningen mellan "Pengar", "Fonder" och "Aktier" i mitt sparande förändrats över tid? Låt oss se efter.
20001231
Pengar 20 procent
Aktier 9 procent
Aktiefonder 71 procent
20011231
Pengar 36 procent
Aktier 11 procent
Aktiefonder 53 procent
20021231
Pengar 1 procent
Aktier 16 procent
Aktiefonder 83 procent
20031231
Pengar 8 procent
Aktier 32 procent
Aktiefonder 60 procent
20051231
Pengar 60 procent
Aktier 21 procent
Aktiefonder 19 procent
20061231
Pengar 41 procent
Aktier 18 procent
Aktiefonder 41 procent
20071231
Pengar 45 procent
Aktier 19 procent
Aktiefonder 36 procent
20080229
Pengar 37 procent
Aktier 25 procent
Aktiefonder 38 procent
På lång sikt har andelarna varierat kraftigt, vilket har berott på den privatekonomiska situationen. Ibland har jag varit tvungen att nagga på bufferten för att överleva, ibland har jag kunnat satsa extrainkomster på aktier. På kort sikt har andelen pengar minskat och andelen aktier ökat. Denna trend fortsätter in i mars månad. Att ha ungefär en tredjedel i räntesparande verkar lagom, men denna andel kommer säkerligen att minska rejält de närmsta åren. Om jag skall nå mina sparmål är jag beroende av att huvuddelen av mitt sparande ger en betydligt högre avkastning än banken kan ge. Jag har dessutom inget privatekonomiskt behov av en större buffert just nu. Jag hade naturligtvis föredragit om andelen räntesparande idag var 100 procent, vilket den hade varit om jag hade sålt av alla aktier och fonder i somras. Att försöka öka och minska andelen räntesparande för att matcha börsutvecklingen bör vara en målsättning för varje aktiesparare men jag har inte nått dithän ännu.
3 kommentarer:
Intressant. :)
Idag har vi 1% cash och resten i aktier och fonder - en lätt kantrad båt. :)
Jag är imponerad av din buffert. Det viktigaste för mig just nu är att bygga upp en buffert, sen kan jag börja pyssla lite mer med fonder etc. Just nu blir jag mest bara stressad när de fonder jag har går ner och det beror nog till stor del på att jag inte har en buffert som gör att jag känner mig trygg.
Jag håller på att utarbeta en liten plan så jag får väl skriva om den sen så att jag fortfarande kan ge sken av att vara en ekonomibloggare... :)
pp:
Drar man in feta datateknikerlöner varje månad behöver man inte ha en lika stor buffert. :)
poor me:
Det har varit väldigt tyst från dig på sistone. Jag ser fram emot att läsa om din sparplan. Jag håller dock med om att det är viktigare att först identifiera citrusdoften. Jag gissar att det handlar om att du glömt att du placerade en luftfräschare bakom soffan förra veckan.
Skicka en kommentar