torsdag 31 januari 2008

Dyster matematik

Jag har gått igenom mina siffror lite snabbt ikväll och det ser dystert ut. Värdeutvecklingen på mina fonder och aktier har varit rent katastrofal under den senaste månaden och trots ett ganska högt sparande är jag nu tillbaka på samma nivå som 31 oktober 2007. 3 månaders sparande är alltså utraderat. Jag återkommer med en exakt sammanställning lite senare.

onsdag 30 januari 2008

SEB + terrorism = sant?

Enligt CNBC vill den saudiske prinsen Al-Waleed bin Talal samarbeta med SEB i någon form, skriver Dagens Industri. Nu är jag inte kund hos SEB, men något som definitivt skulle få mig att byta bank vore om min bank köptes upp av Saudier, samarbetade med Saudier eller på något vis allierade sig med Saudier.

De saudiska "prinsarna" har tillskansat sig inkomsterna från oljan på illegalt vis. Saudiarabien är en diktatur och det är medlemmarna av kungafamiljen som framförallt har byggt upp gigantiska förmögenheter med hjälp av oljan.

Saudiarabien som stat använder oljepengarna till att sprida wahabismen, en extrem variant av extrem islam. Man kommer till exempel att finansiera en ny moské i min hemstad Göteborg. Nu är det inte moskébyggande och islamistisk statsfinansierad missionsverksamhet i väst eller det faktum att kyrkor inte tillåts byggas i Saudiarabien som gör att jag direkt skulle byta bank om den köptes upp av saudiska intressen. Ej heller är det den privata terrorfinansieringen som många rika saudier och saudiska prinsar ägnar sig åt (majoriteten av kaparna den 11 september var saudier, detta var ingen slump). Nej, det är helt enkelt så att Saudiarabien som stat med sina förskräckliga sharialagar, sina rasistiska religionslagar, sitt kvinnoförtryck och sin syn på omvärlden är något jag inte vill smutsa ner mig på. Jag bojkottar allt som har med Saudiarabien att göra.

En positiv bieffekt av omställningen till ett oljefritt samhälle är att våra pengar i mindre utsträckning kommer att skickas i riktning mot Arabiska halvön där de kan användas för att upprätthålla ett medeltida förtryckarsamhälle samt bekosta terror riktad mot västvärlden. Det är helt absurt att hundratals miljarder dollar årligen flyter från väst till stater som betraktar väst som sin fiende. Mina pengar får dom dock inte och jag uppmanar alla som är kunder hos SEB att byta bank omedelbart om ett svensk-saudiskt banksamarbete kommer till stånd.

måndag 28 januari 2008

Hot funkar bättre

Igår vädjade jag till börsen om en uppgång på några procent fram till torsdag. Det gick inget vidare, åtminstone inte idag. Då gick det bättre när jag förra veckan istället framförde hot. Jag föredrar att vara snäll, men skall det vara på detta viset får jag väl byta metod.

söndag 27 januari 2008

Nu pressar vi upp börserna med några procent nästa vecka!

Även om det är resultatet på lång sikt som spelar roll måste jag erkänna att jag finner en viss njutning i att varje månad kunna se att sparandet har resulterat i en förmögenhetsökning. Inför nästa veckas månadsskifte ser det därför inte ljust ut. Börsen måste stiga ganska mycket för att jag överhuvudtaget skall nå ett nollresultat, inklusive månadens sparande. Det är helt enkelt trist att se hela månadssparandet ätas upp av sjunkande värde på fonder och aktier. Därför skall börsen upp nästa vecka. På fredag får den gärna sjunka rejält men fram till och med torsdag bär det av uppåt. Uppåt!

En helt ny situation

Jag lyssnade för en stund sedan på ett radioprogram samtidigt som jag diskade. Helt plötsligt spelades en gladpoplåt som verkligen fick fart på humöret. "Oj, det var en trevlig låt", tänkte jag. Därefter knappade jag in Mika i Piratbuktens sökmotor och efter cirka 1 minut hade jag laddat ner hela albumet Life in Cartoon Motion och kunde återigen dansa omkring här hemma till tonerna av Lollipop.

Det är situationer som den ovan som får mig att fundera över vilka oerhörda tekniksprång vi har fått uppleva på senare år. Tekniksprång som erbjuder både hot och möjligheter för marknadens aktörer.

Jag har genom året hållit mig relativt uppdaterad om teknikutvecklingen genom att läsa både tekniktidningar som Ny Teknik och olika teknikfora samt teknikbloggar på nätet. Tyvärr har jag aldrig gjort slag i saken och även köpt aktier i företag som på ett eller annat sätt revolutionerar antingen tekniken eller vårt sätt att använda den. I takt med att mitt kapital förhoppningsvis växer med tiden bör det dock finnas utrymme att dra nytta av min trendkänslighet och placera lite pengar i framtidens Google, Microsoft och Intel. Vi får se om jag vågar.

lördag 26 januari 2008

Regnig lönehelg = håll dig borta från affärer

Jag behöver köpa några saker på Ikea. När jag gick till sängs igår hade jag redan bestämt mig för att åka dit idag. Fredagströttheten måste dock ha gjort mig ovanligt korkad, för jag hade ju glömt av att det var lönehelg och att man därför bör sky de stora varuhusen som pesten. Dessutom regnar det idag. Inte en chans att jag åker till Ikea då!

Jag tog en sväng om min bokhylla istället för att se om där fanns någon oläst bok som jag hade glömt av att jag hade. Och det fanns faktiskt flera stycken! Men de flesta var tunga fackböcker alternativt mycket tjocka romaner jag inte skulle hinna läsa ut i helgen. Jag valde därför Utflykt från tyst planet, av C S Lewis. Science fiction ser jag hellre på film än läser, men Utflykt från tyst planet är en klassiker.

Jag är en allätare när det gäller läsning. Visst har jag några favoritförfattare, till exempel Per Olov Enquist bland de levande svenska författarna och Michel Houellebecq bland de levande utländska. Och så förstås Selma Lagerlöf, den främsta bland såväl de levande som döda, svenska som utländska, författarna. Jag är inte en person som konsumerar särskilt överdrivet men jag har väldigt svårt att låta plånboken förbli stängd när jag håller en bok av Lagerlöf i originalupplaga och perfekt skick i handen.

En nackdel med att arbeta är att 10 timmar per dygn försvinner ner i ett svart hål där läsning inte är möjlig. Den största nytta jag kan se med att vara ekonomiskt oberoende och fri från att lönearbeta är att jag kan läsa vilka böcker jag vill, när jag vill, var jag vill. Det är en anledning så god som någon att spara.

torsdag 24 januari 2008

Verkningsfullt hot

Igår klargjorde jag mycket bestämt att det får vara nog med börsras och att börsen hädanefter skall hålla sig över den linje jag drog. I annat fall skulle åtgärder vidtagas. Idag steg Stockholmsbörsen med 3,7 procent. Mig kan man lita på.

onsdag 23 januari 2008

Förtäckt hot

Äh vad fan, jag klämmer i med den andra halvan av månadssparandet redan idag. På fredag är jag ju ändå upptagen med att roa mig, eller nåt (eventuellt somnar jag framför tvn men även det är ju en aktivitet). På just fredagar kan börsen dock gå ned extra mycket eftersom många inte vill sitta på riskfyllda placeringar över helgen, vilket ger ett ökat säljtryck och lägre kurser. Av den anledningen vore det kanske bättre att vänta med fondköpen. Men nej, jag tänker inte börja försöka pricka in dagsbottnar vid fondköp. Jag väljer istället att dra en linje vid dagens kursnivå, under vilken börserna inte längre tillåts sjunka lägre. Nu är det stopp. Annars!

måndag 21 januari 2008

Humöret på topp, trots allt

Klarar man inte av stora nedgångar på börsen skall man inte placera sina pengar i aktier överhuvudtaget. Om det är något som kännetecknar aktiemarknaden är det stora upp- och nedgångar. Det är den genomsnittliga årsavkastningen över en längre period som bör överstiga avkastningen för räntesparande, och som gynnar den långsiktige.

Den som läser min blogg regelbundet vet att jag inte är förvånad över dagens ras. Jag har förväntat mig såväl ytterligare sjunkande börskurser generellt som ras på tillväxtmarknaderna.

Ja, jag har stora innehav i Indien och Ryssland. Men nej, jag är inte orolig eller ledsen över att tusenlapparna rinner iväg för mig. Före dagens ras hade jag en värdeökning på min Indienfond på 120 procent. Jag ser innehavet som långsiktigt och mer eller mindre förväntar mig en turbulent utveckling. När det gäller Ryssland köpte jag mina första fondandelar strax efter Asienkrisen 1998, eller 1999. Jag har gått in i och ur denna marknad flera gånger beroende på att jag har behövt pengarna till annat. Ingen annan placering har gett mig lika hög avkastning som mina Rysslandsfonder. Jag kan därför ta dagens ras utan att bryta ihop.

Jag har nu för övrigt bestämt mig för att återuppta månadssparandet i aktiefonder. Lönen kommer den 25:e, men redan igår köpte jag andelar, till dagens kurser, för halva sparbeloppet. Jag väntar någon dag med resterande belopp.

Jag ser faktiskt fram emot nästa månadsrapport. Det skall bli kul att gå igenom alla fonder och aktier och se precis vilken utveckling de genomgått.

söndag 20 januari 2008

Politikens betydelse för privatekonomin

New York Times uppmärksammade nyligen i en artikel att unga svenskar i stora antal numera åker till Norge för att gästarbeta.

“When I was young, Swedes had whiter teeth, clearer skin, Abba and Bjorn Borg. We had lots of fish, and not much more,” said Thomas Hylland Eriksen, a professor of social anthropology at the University of Oslo.

“Today, Swedes have been cut down to size,” he said. “And I would say that many Norwegians enjoy the fact that so many Swedes are here doing menial jobs.”

Doing menial jobs,
heter det alltså. Oljan har naturligtvis stor del i Norges rikedom, men det förklarar inte Sveriges relativa tapp i välståndsligan. Detta har vi nämligen våra politiker att tacka för. Socialistiska politiker är väl bäst att tillägga. För inte ens vår borgerlighet var särskilt borgerlig under de 70- och 80-tal som raserade Sveriges konkurrenskraft. Svenska politiker valde gång på gång under dessa årtionden att gå sin egen väg och resultatet var katastrofalt. Utan den inkompetens som kännetecknade vår socialistiska monarki under Olof Palme hade vi idag kunnat kvittera ut åtskilliga tusenlappar varje månad i högre lön. Vilken betydelse hade inte detta haft för vårt sparande i jämförelse med att snåla in på en kopp kaffe på stan?

Vad svenska väljare har så svårt att förstå är att det faktiskt spelar roll hur man röstar vart fjärde år (även här skiljer sig Sverige från omvärlden, knappt något land röstar mer sällan än Sverige). Idag väljer alltså en majoritet av svenskarna att stödja en socialistisk kartell under ledning av gymnasieavhopparen och bedragaren Mona Sahlin, stödd av kommunisten Ohly och ett par miljöfundamentalister. Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att inse de negativa effekterna av en sådan regering.

De av oss som vill spara till rikedom måste även inse att en politisk insats kan vara väldigt betydelsefull för utgången av vårt sparande. Opinionsbildning mot socialistkartellen bör därför ha en given plats bredvid tankar om sparande, börsutveckling och fonder. Risken är annars att än fler ungdomar tvingas iväg till Norge för att jobba som servitör eller på lager, och därmed tjäna mer pengar än svenska akademiker.

Artikeln i New York Times läser du här.

onsdag 16 januari 2008

Strategi för nästa uppgångsfas?

Nedgångsfasen är säkerligen inte avslutad ännu, men det börjar trots det bli dags att fundera över vilken strategi man skall ha när det gäller nästa uppgångsfas. Att vara fulltankad i aktier genom hela uppgångsfasen är i princip samma sak som att bli miljonär på fem år. Så var det åtminstone under den 5-åriga uppgång som följde på it-bubblan, förutsatt så klart att man hade ett litet startkapital och ett kontinuerligt sparande. Det här året ser jag redan som förlorat. 5 år av uppgång har i så fall förbytts i 2 år med fallande börser. Med början 2008 bör det alltså vända uppåt igen, hoppas jag.

Jag har en buffert på 50 000 kr, men den rör jag inte. Utöver detta har jag cirka 25 000 kr som jag kan stoppa in i aktieplaceringar. Dessutom bör jag kunna månadsspara cirka 6 000 kr. De senaste månaderna har jag legat lågt med insättningarna i aktiefonder men mycket talar för att jag efter nästa månadslön kommer att börja sätta in hela månadssparandet i aktiefonder igen.

Jag är inte helt övertygad om hur jag skall gå tillväga. Vi kanske inte står inför en ny uppgångsfas ännu på 10 år. Sådana stiltjeperioder har ju faktiskt inträffat historiskt. Japan är skräckexemplet. Index står, såvitt jag har förstått, fortfarande lägre i Tokyo idag än det gjorde i slutet av 1980-talet. Snacka om skräckscenario.

Kanske är det ingen idé att ha någon annan strategi än att vara långsiktig. Det sägs ju att goda köptillfällen alltid existerar, bara tidsperspektivet är tillräckligt långt.

tisdag 15 januari 2008

Oj vad det rasar i Stockholm

Jag tror inte det är köpläge riktigt än. Om börsen går ner ytterligare cirka fem procent kan jag tänka mig att köpa lite i Industrivärden och Investor. Jag vill helst inte spekulera i vanliga aktier utan ser investmentbolagen som ett bättre alternativ till Sverigefonder.

Det känns lite grann som om börserna i Indien och Kina snart kan gå ner rejält, kanske 10-20 procent ytterligare på en månad. I så fall kanske jag pytsar in lite nya pengar i mina tillväxtmarknadsfonder, det var ett tag sedan jag sist gjorde det.

Mina spekulationer är just bara spekulationer. En sak har erfarenheten dock lärt mig och det är att det ofta är en ganska dålig idé att köpa successivt när börsen faller, man tycker det är "billigare" att köpa nu jämfört med för säg en månad sedan. Befinner sig börsen i en nedgångsfas är det oerhört vanligt att underskatta nedgången och tycka att dagspriset är ett fynd eftersom kurserna var så mycket högre nyligen. Jag tror att ganska många köpte aktier förra året då index gått ner från cirka +15 procent till + 5 procent eller plus minus noll. Men nu ligger vi som sagt på minus 10 procent.

måndag 14 januari 2008

Inflationsspöket

Inflationstakten, räknad som förändringen under de senaste tolv månaderna, ökade till 3,5 procent i december från 3,3 procent i november. De goda löneökningarna för arbetarkollektivet under fjolåret riskerar därmed att urholkas. Snart kan vi mycket väl stå inför en situation där LO kräver att löntagarna skall kompenseras för den höga inflationstakten och då befinner vi oss snart i en förfärlig inflationsspiral, som absolut inte gynnar löntagaren.

Ekonomijournalistik enligt Dagens Industri

Stockholmsbörsen steg kraftigt idag. En stark börs förväntas även imorgon. Imorgon riskerar börsen dock att gå bakåt.

Ericssonaktien har i år utklassat Stockholmsbörsen. Om den går bättre än index även resten av året är det en god idé att äga denna aktie. Om man tror att aktien skall sjunka i värde under året bör man dock sälja. Analytiker Di har talat med är positivt inställda till Ericsson-aktien. Om förväntningarna inte infrias kan aktien backa, säger analytikerna och höjer ett varningens finger.

Vill ni bli rika? Di har formeln som garanterar rikedom. Skaffa ett stort startkapital. Maximera avkastningen på detta kapital, ju högre avkastning desto bättre. Behåll sedan ditt kapital så länge som möjligt och låt ränta på ränta effekten arbeta åt dig.

söndag 13 januari 2008

Slutsnaskat!

Okej. Nu får det vara nog. Jag måste sluta lägga ohyggliga summor på godis. Godissnaskandet skall hädanefter minimeras. Sötsuget får bekämpas med frukt istället. Det lär inte bli billigare men åtminstone mer hälsosamt. Jag skall till och med traska över till affären och köpa ett sötningsmedel som alternativ till socker i mitt te.

måndag 7 januari 2008

Arbetsresor kostar pengar

Jag har blivit kommenderad till Skåne på arbetsresa och tillbringar resten av veckan där. Vi får hoppas på börsstiltje - jag glömde nämligen bankdosan hemma.

Arbetsresor är ett otyg. Inte nog med att all fritid försvinner och att kompensationen är låg, man tenderar dessutom att göra av med mer pengar när man är borta än när man är hemma. Alltid är det någon arbetskamrat som vill hitta på "något", och detta något kostar som regel pengar. Det är dessutom svårare att säga nej eftersom det inte finns några undanflykter när alla bor på samma hotell. Miljonär innan 30 gick visst och gömde sig på rummet för att slippa betala för en öl i baren. Klok strategi förvisso, men eftersom jag har ett visst mått av allmänt folkvett blir det svårt att tillämpa den strategin.

Stockholmsbörsen fortsatte ner idag. Jag vill passa på att hänvisa till inlägget Börsraset lär fortsätta där jag förutspådde den kommande börsutvecklingen. Ännu har vi inte sett någon botten.

söndag 6 januari 2008

Att välja rätt fond

Det är inte särskilt lätt att välja rätt typ av fond. Men om man nu har bestämt sig för att t ex Ryssland är en marknad man vill satsa på, hur skall man då välja rätt Rysslandsfond? De resultat olika fonder med samma inriktning presterar skiljer sig ofta kraftigt åt. På flera års sikt kan den ackumulerade avkastningen variera oerhört mellan fonder med samma inriktning så det gäller att välja rätt.

På Morningstar kan man lätt överblicka alla tillgängliga Rysslandsfonder. Sorterar vi dessa efter rating hittar vi endast två svenska fonder i toppen, East Capitals Rysslandsfond och Roburs Rysslandsfond, båda med ratingen 4. Vilken av dessa skall vi välja?

East Capitals Rysslandsfond har de senaste 5 åren gett 543,58 procent i avkastning. Roburs fond har däremot bara ökat med 466,17 procent. Alltså väljer vi East Capital, eller?

Nja, så enkelt är det ju inte. Historiska resultat behöver inte nödvändigtvis säga något om framtiden. Om vi istället granskar fondernas resultat det senaste året ser vi att Roburs fond presterat en ökning med 27,05 procent, jämfört med East Capitals 24,64 procent. Skillnaden blir ännu tydligare om vi bara granskar de senaste 6 månadernas resultat. Då vinner Robur över East Capital med 19,19 procent mot 9,53 procent.

East Capital har alltså presterat bäst sett över en 5-årsperiod. Robur utklassar däremot East Capital sett över en period på 6-12 månader.

Vilka slutsatser kan man dra av denna information? I det korta perspektivet vet vi att Roburs portföljsammansättning varit bättre än East Capitals. Man skulle därför kunna förvänta sig att Roburs fond åtminstone ytterligare en tid presterar bättre än East Capitals. Å andra sidan har East Capital över en längre period klart överglänst Robur. Det svåra är att avgöra huruvida Roburs prestation det senaste året visar på ett trendbrott eller inte. Kanske skall man gardera sig och satsa hälften i varje fond.

Göteborg är äntligen en vit stad

Så föll då den efterlängtade snön över Göteborg med omnejd. Att den kom redan idag är strålande eftersom det är söndag och därmed ingen katastrof när kollektivtrafiken bryter samman, vilket den alltid gör vid minsta lilla snöfall i Göteborg.

Jag vill passa på att glädjas med alla de entreprenörer som har slutit avtal om snöröjning med kommunerna. Avtalet ger i och för sig entreprenören en mindre summa pengar oavsett om det snöar eller inte, men det är först vid snöfall som det kan bli en verkligt lönsam affär. Förmodligen är det i huvudsak bönder som står i beredskap att rycka in vid snöfall eftersom dessa har direkt tillgång till de egna traktorerna. För de som inte är bönder är det lite värre. Dessa måste förlita sig på andras utrustning och att de kan få tag på den personal som lovat att ställa upp när det har snöat. Nu får de betalt hur som helst vilket är ett trevligt tillskott till den lokala ekonomin.

Jag brukar gilla snö. Den här gången kom den dock mycket olägligt. I morgon bitti bär det nämligen av till Skåne, dit min stygga arbetsgivare har kommenderat mig för en veckas tjänstgöring. Jag åker bil. Förhoppningsvis överlever jag halkan.

onsdag 2 januari 2008

Visa 2 och Framtidskonto

En annan bloggare, jag minns inte vem, tipsade om att Swedbank har en billigare typ av Visakort som kallas Visa 2. Avgiften för detta är 50 kr per år, jämfört med 250 för det vanliga kortet. Nackdelen är att man bara har 12 fria uttag i automat varje år och att man därefter får betala 10 kr per uttag. Jag tar nästan aldrig ut pengar ur bankomaten och tjänar alltså 200 kronor per år på detta enkla byte.

Jag har även passat på att öppna ett nytt sparkonto. Jag har tidigare använt mig av Swedbanks E-sparkonto med räntan 3,35 procent men har nu fört över 50 000 kr till Swedbanks Framtidskonto med räntan 4 procent. Jag har tidigare avstått från denna manöver eftersom jag inte har velat låsa in pengarna (endast ett fritt uttag per år och 50 000 i minimiinsättning) men har nu kommit fram till att jag vill ha en buffert på minst 50 000 kr ändå,och därmed inte kommer röra dessa pengar oavsett konto, varför jag lika gärna kan ha pengarna där jag får lite högre ränta. Givet oförändrad ränta tjänar jag 227, 50 kr efter skatt på bytet.

Jag tjänade sammanlagt 427, 50 kr på att byta Visa-kort och sparkonto och det hela tog cirka 5 minuter i anspråk.

Fortsatt ommöblering bland fonderna

Ommöbleringen i fondportföljen fortsätter. Jag har tidigare sålt av Japanfonden och köpt BRMLIIF New Energy. Nu byter jag ut större delen av innehavet i Roburs Globalfond och satsar pengarna i Carnegie Worldwide istället. Jag passar också på att sätta in lite nya pengar i Carnegie Worldwide. Roburs Globalfond har inte levt upp till förväntningarna och den ersätts nu med en fond med högsta rating. Även New Energy, i vilken jag har köpt fler andelar idag, har för övrigt högsta rating hos Morningstar.

Jag passar även på att öka lite i min Balkanfond. Innehavet där är ganska blygsamt men har utvecklats väl.

Annars tror jag att det i år är Rysslands år bland tillväxtmarknaderna. Jag kommer därför att satsa nya pengar i Rysslandsfonden, men bara behålla innehaven i Indien och Kina. Kina och Indien känns på några års sikt som en osäker placering men min tidshorisont är i dessa fall mer än 10 år lång och jag tänker inte gå in i och ur dessa fonder för att tajma upp- och nergångar.Den ryska börsen håller för övrigt stängt till och med den 8 januari så köpordern där får vänta lite.

tisdag 1 januari 2008

Sparmål 2008

Egentligen tjänar detta mål inget annat syfte än att fungera som en prognos för utvecklingen 2008. Jag tror det är rimligt att spara cirka 6 000 kr per månad. Sparutrymmet en normal månad är egentligen större än så, men jag måste räkna med några större utgifter under vissa månader, t ex semesterresor, inköp av dyr hemelektronik, tandvårdsräkningar man inte kunde se komma osv, som i genomsnitt drar ner sparutrymmet med dryga tusenlappen varje månad. Sammantaget ger detta sparande på ett år 72 000 kr.

Om aktierna och fonderna går plus minus noll i år är tillgångarna alltså värda cirka 257 000 kr vid årets slut.

Hur det skall gå för mina fonder och aktier går inte att förutspå. Jag gissar att dessa ökar i värde med 15 000 kronor. Sammantaget bör jag i så fall ha mer än 270 000 kr vid årsskiftet. Detta får bli mitt mål.

Om Bloggen

Saldot på Adsense-kontot formligen exploderade under årets sista dagar och ökade från US$ 0 till US$ 9,03. Bloggens genomsnittliga dagsinkomst steg därmed från 0 till 15 cent. Besökarantalet har för övrigt visat en stadigt stigande trend och bloggen ligger i skrivande stund på plats 10 på Bloggtoppens ekonomilista. Förhoppningsvis skall dagsinkomsten på 15 cent därmed kunna bibehållas.

Sammanfattning av sparåret 2007

Summan av mina tillgångar har under året ökat med 81 652 kr, från 103 059 kr till 184 711 kr. Ökningen motsvarar 79,2 procent.

Sparandet har under 2007 uppgått till 71 191 kr, vilket blir i genomsnitt 5 932 kr per månad. Spridningen är dock stor, sparandet har varierat mellan som minst 2 231 kr och som mest 10 521 kr per månad. Sparandet per månad har ökat successivt under året, dels i takt med stigande inkomst dels genom ett sjunkande intresse för konsumtion.

Fonder och aktier har under året bidragit med sammanlagt 10 461 kr i värdeökning. Aktierna har dock minskat i värde vilket gör att fonderna har ökat i värde med mer än denna summa. Sammantaget har avkastningen på fonderna och aktierna under året varit högre än man långsiktigt kan förvänta sig (jag är mycket nöjd om avkastningen årligen överstiger 15 procent). Fondportföljen behöver dock vässas lite. Jag har redan påbörjat ommöbleringen genom att sälja Japan och köpa New Energy. Jag återkommer snart med fortsättningen.