torsdag 15 oktober 2009

Värdelöst Avanza

När jag idag loggade in på min Avanzadepå möttes jag av följande information i rutan för kontoinformation:

"Ditt nuvarande innehav kan ge dig möjlighet att låna: x kr via Superlånet eller y kr enligt ordinarie kreditvillkor. Läs mer och ansök här."

Jag hade tidigare under dagen läst om att Avanza har lanserat ett nytt lån med en ränta på 0,99 procent. Jag hade däremot missat att lånet fått namnet "Superlånet". På Avanzas startsida läser jag vidare att banken gett sig in i "lånekriget". Alla Avanzakunder skall nu uppmanas att belåna sina aktier och fonder. "Den som äger minst tre sorters aktier på en lista av totalt ett 50-tal aktier som Avanza valt ut, kan använda dessa som som säkerhet, och därmed inträdesbiljett, till lånet. Även indexfonden Avanza Zero gäller som säkerhet. En andel i Avanza Zero fungerar ensam som säkerhet."

Jag gillar inte företag som kastar lån efter mig eller som skriker: Kom och låna, kom och låna billigt! Avanzas lånekampanj gör att jag över en natt har förlorat mycket av det förtroende jag tidigare hade för banken. Spararnas bank har nu blivit låntagarnas bank. Jag får inte ens ha min depå i fred utan skall få låneerbjudanden kastade i ansiktet så fort jag loggar in på depån. Det skall inte vara så här lätt att låna pengar. Värdelöst.*

Superlån och superlån förresten. Innehavet kan belånas upp till 35 procent med superlånevillkoren. Om aktierna faller i värde och belåningen ökar till 35,1 procent gäller helt plötsligt vanliga lånevillkor och räntan ökar till 5,3 procent - för hela lånet! På en enda dag kan räntan femfaldigas om värdet på innehaven sjunker. Avanza räknar helt klart med dessa "extraslantar". Många blivande låntagare gör det däremot helt säkert inte.

*Självklart uppskattar jag låg ränta och goda villkor om jag är i behov av lån.

6 kommentarer:

Imperiet sa...

Håller med dig till 100%! Varför gör avanza sähär, riktigt lågt knep. Det känns ju definitivt inte som något superlån. Men det är ju ganska enkelt att avstå. Hela grejen känns bara full av eventuella missförstånd.

Gustav sa...

Imperiet:

Räntan 0,99 procent gäller dessutom bara för de med premiumdepå.

Ronnie Bodinger sa...

Tycker detta är lite väl negativt. Normalt brukar banker få kritik för att dom har för komplicerade produkter och tar för höga avgifter. Du tycker det är för enkelt och dessutom billigt. Beklagar dock om du känner dig för frestad av vår reklam. Vår avsikt är inte att kasta på någon ett lån som dom inte vill ha.

Chef Innovation på Avanza

Anonym sa...

Helt bedrövligt att man ska få tjat om lån kastat i ansiktet så fort man loggar in. Min investeringsfilosofi - ingen belåning, ingen blankning. Mycket svagt av avanza att inte respektera detta.

Gustav sa...

Anonym:

Ja visst är det! Vi har precis kommit igenom den värsta fasen av historiens djupaste lånerelaterade finanskris och då tycker Avanza det är lämpligt att göra det ännu lättare att låna och t o m skrika i sina kunders ansikten att de skall belåna sig. Svagt.

Henrik sa...

Man drar direkt paraleller till Citibank eller de andra när superlån utlovas. Tillvägagångsättet känns igen och får en att ana oråd. Tyvärr Avanza hur gott än ert uppsåt är så vill man inte ha ett erbjudande om att belåna sitt sparkapital rätt upp i ansiktet som kund. Det är inte så lätt att bara säga "passar det inte så behöver ni inte", snarare en förtroendefråga.