tisdag 2 juli 2019

Avanza dyrast och Nordnet billigast för synskadade aktiesparare

En diskussion på jobbet om blindhet fick mig att fundera kring hur synskadade handlar aktier. Jag är medveten om att det finns olika text-till-tal-hjälpmedel att använda men jag utgår nog ändå ifrån att ett klassiskt telefonsamtal till mäklarbordet är att föredra om man inte kan se överhuvudtaget.

Att ringa direkt till mäklarbordet är dock hos vissa aktörer förknippade med höga avgifter jämfört med att lägga ordern direkt i app/hemsida.

Prisjämförelse för handel i svenska aktier via mäklarbord/kontor
Hos Avanza är minimicourtaget för telefonorder via mäklare 198-238 kr beroende på courtageklass (att jämföra med minimicourtage på 1-99 kr för vanliga order).

Hos Nordnet kostar det inte extra att lägga en telefonorder via mäklare utan courtaget är det vanliga, dvs 9-99 kr beroende på courtageklass.

Hos Nordea är minimicourtaget för att lägga order via mäklarbordet 125 kr, dvs högre än att lägga order själv i internetbanken.

Hos Swedbank är minimicourtaget 150 kr eller 0,5% att jämföra med 29-99 kr för order i internetbanken.

Hos SEB är minimicourtaget på order på kontor 100 kr (20 kr via internetbanken).

Hos Handelsbanken är minimicourtaget för order på kontor 175 kr (99 kr internetbanken).

Jämförelsen ovan mellan de två största internetmäklarna och de 4 storbankerna visar att Avanza är klart dyrast när det gäller att lägga telefonorder. Nordnet är klart billigast i och med att det inte kostar något extra att lägga en telefonorder.


Inga kommentarer: