söndag 18 oktober 2009

Investeringsklockan visar: Råvaror?

Tag en liten titt på investeringsklockan nedan (stulen direkt från en annan blogg).

Aktiekurserna har redan börjat stiga rejält, klockan borde då vara nånstans mellan 8 och 9. Aktiekurserna brukar stiga redan innan konjunkturen tar fart. När konjunkturen väl tar fart ökar även efterfrågan på råvaror vilket får råvarupriserna att stiga (råvarorna stiger enligt klockan redan när tillväxten är som lägst vilket stämmer med våra observationer, råvarupriserna har ju börjat stiga trots obefintlig tillväxt!).

Enligt investeringsklockan bör det eventuellt vara läge att växla över något från aktier (som ju redan avverkat en stor del av sin uppgång) till råvaror.

Det finns olika sätt att placera i råvaror. För de flesta torde väl köp av råvarufonder vara mest aktuellt (fonder som äger aktier i råvaruproducerande företag) men även råvarucertifikat och andra papper kan vara ett alternativ för den som inte vill äga guld, olja, metaller, vete och andra råvaror rent fysiskt.

Jag kommer troligen att bredda fondportföljen med ett par råvarufonder inom kort. Jag vet dock inte vilka jag skall välja och håller i nuläget på med informationsinhämtning.

7 kommentarer:

Herr K sa...

Även jag har funderingar på att vikta över lite till råvaror, kanske lite råvarucertifikat. Vi får se om konjunkturen följer klockan enligt bilden även framöver :)

Gustav sa...

Herr K:

För egen del handlar det nog inte om att "vikta över" i egentlig mening, snarare om att ta in lite råvaror överhuvudtaget. Kanske hamnar på 5 procent eller nåt. :)

När det gäller investeringsklockan är det nog extra viktigt att ha koll på den lite längre fram i tiden, när konjunkturen toppar, så att vi inte följer med ner i aktieraset med en fullinvesterad aktieportfölj.

Herr K sa...

Gustav: jadu, för närvarande sitter jag med aktier i Lundin Mining samt på en liten hög med fysiska ädelmetaller, så jag känner inte direkt att jag behöver satsa så mycket mer på just råvaror :)

Men visst är det som du säger, när vi så småningom börjar närma oss konjunkturtoppen gäller det att vara lite förberedd och inte ligga på latsidan när det är dags att sälja...

Anonym sa...

Man brukar väl säga att det tar mellan 7-9 år för klockan att gå ett helt varv?

Känns som det är läge att sälja aktierna snart då om man ska följa erat resonemang? =)

Gustav sa...

Anonym:

Enligt investeringsklockan bör man väl inte sälja aktierna förrän vi är en bit inne i nästa högkonjunktur och dit lär det ta några år. Hur tänkte du nu?

Imperiet sa...

kanske läge att köpa på sig lite råvarufonder då. som sagt aktierna har gått väldigt bra ett tag nu, undra hur länge det håller i sig?

Gustav sa...

Imperiet:

En liten sättning innan det fortsätter uppåt vore på sin plats.