söndag 16 juni 2024

Plötsligt händer det: Russin

En av de senaste årens största skandaler i svensk dagligvaruhandel är prisutvecklingen på russin. Som barn åt jag alltid Sun-Maids amerikanska russin men det har jag inte råd med längre. Priset på dessa russin har stigit så kraftigt att Willys rentav sparkat ut halvkilosförpackningen ur sortimentet och numera bara erbjuder pappersförpackningen med 250 g russin från varumärket (utöver de hutlöst dyra små godisförpackningarna). 

Willys egna märke Garant kostar just nu 43,90 kr för 500 g, vilket är lite billigare än tidigare då man ibland fått ge närmare 50 kr för förpackningen. Det svenska märket Saltå kvarn erbjuder också halvkilosförpackning men till priset 49,90 kr är det nästan så man börjar gråta av att tvingas köpa dessa i och för sig goda russin. I valet mellan Saltå kvarn och Garant väljer jag dock hellre Saltå kvarn eftersom Garants russin ofta är små, torra och med kvisten kvar. 

Mot bakgrund av ockerpriserna ovan är det inte konstigt att jag länge spanat i hyllorna efter ett konkurrerande Eldorado-russin men nej, några sådana har jag inte hittat. Inte förrän idag. Idag hittade jag Eldorado-russin förpackade i 250 g plastpåse till priset 12,90 kr, vilket ger ett kilopris om 51,60 kr, att jämföra med 87,80 kr för Garant, 99,80 för Saltå kvarn och 111,60 kr för Sun-Maid. 

Jag sitter och smaskar i mig några av dessa Eldorado-russin i detta nu och är nöjd med smak och fuktighet samt avsaknad av kvistar. Det har gått flera månader sedan russin senast syntes till i mitt skafferi men med detta nya och acceptabla pris kan jag återigen unna mig lite russin till havregrynsgröten på morgonen. 


Numera överkomligt prissatt livskvalitet


Inga kommentarer: