Jag har för det mesta tillämpat strategin "Köp investmentbolag och sälj aldrig". Under större delen av min aktiesparkarriär har dock knappt något investmentbolag handlats till jättehöga premier utan det har istället handlat om stora rabatter. Sedan några år tillbaka har flera investmentbolag från tid till annan kommit att handlas till skyhöga premier. Bolag som Lundbergföretagen, Latour och Creades har ibland handlats till premier över 30 procent. Men det stannar inte där, Bure, Öresund, Traction och till och med Svolder handlas ibland till en premie. Hur bör jag hantera denna nya situation?
Historiskt har jag nöjt mig med att enbart ta hänsyn till rabatter och premier när det gäller nysparandet, dvs jag har avstått att köpa aktier i investmentbolag där rabatten har varit för låg. Denna strategi har nu förändrats. Jag har blivit betydligt mer aktiv när det gäller att sälja övervärderade investmentbolag. I år har jag till exempel sålt av en stor del av innehavet i Lundbergs som av någon anledning handlats till en premie på 30 procent. Jag har sålt allt i Creades, där premien till och med närmat sig 40 procent! Jag har även minskat ordentligt i underpresterande Öresund som handlas till runt 10 procent premie. Vid de tillfällen Svolder handlats till premie har jag sålt av lite (så sent som idag köpte jag dock mer i och med att rabatten kröp över 10 procent) och jag har även skalat i Latour då och då. Traction sålde jag av nästan allt i när rabatt blev premie.
Idag sålde jag delar av Öresund, Latour och Lundbergs och köpte istället Investor, Industrivärden, Svolder, Kinnevik och VNV.
Jag förstår naturligtvis att ett bolag som historiskt har utklassat börsindex bör handlas högre än bolag som bara gått lite bättre än index. På samma sätt kan en blygsam premie kanske vara befogad för ett bolag som likt Latour eventuellt har övervärden i helägda dotterbolag. Men det får inte gå för långt. Jämför man t ex Lundbergs som en tid handlades till 30 procent premie, med Industrivärden som handlades till drygt 10 procent rabatt, trots till stor del överlappande innehav, inser man lätt att det blir oerhört svårt för Lundbergs aktie att utvecklas bättre än Industrivärdens när man har ett värderingshandikapp på över 40 procent.
Jag tror att man även framgent gör klokt i att följa hur substansen värderas i investmentbolagen. Jag köpte in mig i Bure till 20 procent rabatt, det vändes till 20 procent premie och idag är vi tillbaka på en värdering ungefär runt substansvärdet. Det är lätt att förlora en eller flera årsavkastningar på att köpa vid fel tillfällen.
Man får heller inte glömma att en stor anledning till att investmentbolagen historiskt gett en sådan fin avkastning är just förekomsten av en rabatt, som för aktieägaren i investmentbolagen innebär en hävstång till utdelningen i de underliggande bolagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar