tisdag 29 december 2020

Man kan välja växelkurs vid köp med PayPal: Välj kortutgivarens kurs!

Ibland när man handlar i utländska nätbutiker kan det kännas enklare och säkrare att använda sig av PayPal för att genomföra köpet och därmed slippa lämna ut sina kortuppgifter direkt till nätbutiken.

Man bör dock tänka på att om butiken säljer sin vara i till exempel USD kommer en valutaväxling att genomföras. När man loggar in på PayPal för att godkänna köpet kommer PayPals egen valutakurs vara förvald och denna kurs behöver inte vara ditt bästa alternativ. Man kan genom att klicka sig vidare istället välja alternativet att få sin kortutgivares växlingskurs för köpet, exempelvis Swedbank Mastercard. Denna kurs är som regel mycket mer förmånlig än den kurs PayPal erbjuder. Här finns det således mycket pengar att spara!

PayPal har naturligtvis lagt upp det så att kunderna i flertalet fall bara kommer godkänna deras växelkurs och det är så PayPal tjänar rejält med pengar på dina köp. Glöm därför inte att kolla upp om inte din egen kortutgivare erbjuder en mer förmånlig växelkurs, vilket oftast är fallet. 


måndag 21 december 2020

Sopfonden Avanza Global utkastad och oljecertifikaten sålda

 Jag har länge stört mig på den värdelösa fonden Avanza Global, som jag bytte in mot Länsförsäkringar Global indexnära för att den påstods vara några fraktioner av en tiondels procent billigare. Det faktum att den eventuellt är några ören billigare (därom tvista de lärde eftersom den eventuellt har en skattenackdel mot LF-fonden) väger i min bok mycket lätt i jämförelse med att den är oerhört långsam att handla. Man får vänta bortåt en vecka innan pengarna hamnar på kontot vid försäljning. Uselt! Dessutom har hållbarhetsidioterna  på Avanza (Kull, förmodar jag) tjatat igenom att den skall vara hållbarhetsanpassad, vilket på idiotspråk innebär att man t ex uteslutit ett bolag som Amazon ur fonden. Nu är de sista resterna av fonden sålda och jag har kvar 4 fonder på Globalfondstemat. Dels den gamla fonden Spiltan Globalfond Investmentbolag (som jag inte nyköper i och som är under utredning för eventuell avveckling på grund av tveksam avkastning), dels Tin World Tech, Coeli Global Selektiv samt MS Invf Global Opportunity.

I början av pandemin rasade oljan på ganska bra och jag passade på att köpa lite oljecertifikat. Dessa har jag nu sålt efter en uppgång på 70 procent. Det var ingen jättestor placering men 70 procent är 70 procent.

Likviderna från ovan försäljningar har använts till att öka i de tre globalfonderna ovan samt att köpa på mig en rejäl stek i Fastpartner D (bra tajming eftersom Affärsvärlden rekade aktien kort därefter). Jag har även småköpt i aktier jag redan äger. Cirka hälften av pengarna ligger overksamma och har alltså ökat portföljens andel likvider.