Jag tittade in på utställningen på väg hem från jobbet. Det blev ett kort men ändå tillräckligt långt besök för att som konstexpert kunna ge ett omdöme.
Jag hade inte tid att ingående studera varje enskilt "verk" utan ägnade mesta tiden åt det som vid en första anblick verkade vara riktigt meningslösa inköp.
Nedan visas en "väggskulptur" utan namn av Leo Pettersson. Leo Pettersson har köpt ett antal aluminiumprofiler, kanske på Bauhaus, sågat aluminiumprofilerna i viss längd, sprutbemålat aluminiumprofilernas ena sida och sedan med lim sammanfogat aluminiumprofilerna till den "väggskulptur" som fotografiet visar. Det är naturligtvis inte ett konstverk Göteborgs kommun för 9 000 kr köpt från Göteborgs konstförening utan mer ett dekorativt föremål. Föremålet saknar all form av originalitet och någon hantverksskicklighet är det heller inte frågan om. Betraktar man föremålet lite närmare ser man tvärtom att utförandet är något av ett hafsverk. Liknande dekorativa föremål kan köpas på Designtorget för 1 499 kr eller på IKEA för 499 kr. Göteborgs kommun valde istället att köpa in det namlösa dekorativa föremålet för 9 000 kr av Göteborgs konstförening. Det handlar om ren förskingring av skattemedel.
Nedan visas skulpturen "Blendheim" och fotot "Ägare till moderiktiga slott, Blendheim" av Martin Hansson, inköpta av Göteborgs kommun från Galleri Konstepidemin för 6 300 respektive 3 700 kr.
Vem är Martin Hansson tänkte jag när jag läste detaljerna om inköpet i häftet jag försett mig med? På väggen står det ju Martin Larsson. Jag bestämmer mig för att fråga den person som har köpt in all konst (totalt endast 25 verk). Hon är lätt att känna igen men jag har ingen lust att namnge enskilda kommunala tjänstemän som inte vet bättre och låter henne därför vara anonym. Det visar sig att hon inte vet om konstnären heter Martin Hansson eller Martin Larsson. Hon har lagt 10 000 kronor av skattebetalarnas pengar på att köpa in två föremål av Martin Hansson eller Larsson men hon vet inte vad han heter: "Det finns ju en Magnus Larsson också, men jag har hans CV i en pärm så låt mig se efter". Efter mycket bläddrande visar det sig att han heter Martin Larsson.
Även Martin Larssons skapelser skulle jag hellre beteckna som dekorativa föremål än konstverk. Jag ser ingen originalitet i varken skulpturen eller fotografiet. Återigen undrar jag varför Göteborgs kommun inte inhandlar sina dekorativa föremål på Cervera eller IKEA snarare än att göda gallerister och okända och uppenbarligen inte särskilt begåvad konstnärer.
Den kommunala tjänsteman som köper in konst till kommunen är mycket lätt att känna igen. Alla gallerister i stan vet vem hon är. Jag kan tänka mig att de reagerar ungefär så här när hon frågar vad något kostar: Den där aluminiumprofilen har ju skräpat på min vägg i flera år, helt omöjlig att sälja, om någon ger mig ett bud på 3 000 kr skall den bort. Men är inte det där, jo det är det, det är ju kommunala skattepengar som kommit in i galleriet, prisad vare Gud! Om jag har fått in några fina konstverk av hög klass? Det har jag, det har jag verkligen. Jag har en mycket intressant väggskulptur av den kände konstnären Leo Pettersson. Ett flertal spekulanter har redan hört av sig men jag har inte velat sälja till vem som helst. Ett sådant exklusivt stycke konst hör hemma hos en ägare som förstår sig på det. Vad konstverket heter? Nej, nej, det är inte namngivet. Riktigt exklusiv konst saknar ofta namn, förstår du. Nej du har helt rätt i att sådan icke namngiven konst inte är billig men för mig som konstälskare är det viktiga att konsten hamnar hos rätt ägare och Göteborgs kommun är definitivt rätt ägare. Jag skall därför ge dig ett mycket bra pris. 9 000 kr. Låter det bra? Bra. Bra. Hon gick på det igen. Jag fattar inte att jag har sån här tur...
2 kommentarer:
Det är möjligt att du fabulerar men det känns fullständigt trovärdigt. Har själv jobbat med konstnärer och gallerier och det är inga "ledsna" typer. Den branschen är hård.
Viggen:
Endast det sista stycket är en så kallad "tänkt verklighet". Resten av inlägget är självupplevt och baserat på faktauppgifter.
Skicka en kommentar