lördag 18 oktober 2008

Ekonomibloggarna

Per Penning skriver om sitt medlemskap i Skattebetalarnas förening. På Skattebetalarnas hemsida kan man testa sitt eget skattetryck. Jag kör inte bil, röker eller dricker inte och får därmed ett skattetryck på beskedliga 52 procent. Testa dig själv här.

Robert, en ny men duktig bekantskap, skriver om ett annat medlemskap, det i Svenska kyrkan. Svenska kyrkan förefaller vara ett riktigt favoritgnällämne bland ekonomibloggarna. Tydligen finns det inga värre religioner att klaga på i dagens Sverige än den mycket milda variant av kristendom, där frälsning inte ens är ett krav, som Svenska kyrkan representerar. Jag är helt säker på att många kommer ångra sig bittert när de upptäcker att alternativet till folkkyrkan inte stavas ateism utan islam.

Finanskvinnan har läst en bok. Man kanske inte skall såga böcker rakt av bara baserat på en bloggrecension av densamma men när forskarna utelämnar religiositet som en av de främsta orsakerna till personlig lycka blir jag misstänksam. Att på dödsbädden vara förvissad om sin plats vid herrens sida torde vara av större betydelse för någons lycka än att klara ett prov. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det kommer bara skräp från handelshögskolorna.

Miljonären lånar 100 000 för att köpa aktier. Modigt. Själv är jag för feg för ett sådant agerande. Jag oroar mig för lågkonjunkturen och kommer därför att vid sidan om aktieköp även utöka räntesparandet.

Det Nybergska finansimperiet (jag är hälftenägare men tar inte upp det som en tillgång) analyserar aktier. Yara International har fått se sin aktiekurs krascha. Varför, är frågan. På vilket sätt har bolagets förutsättningar förändrats? Samma fråga kan ställas om de flesta aktier.

Trevliga Ekonomisanering har tyvärr svårt att få sitt hus sålt. Huset verkar fint och priset är inte särskilt högt satt, men i dessa tider är folk helt enkelt inte särskilt köpsugna.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Kvalitetsinlägg indeed. :) Jag hoppas att det finns andra alternativ än religion till de fem punkter som listades i boken Finanskvinnan har läst. Annars är det ganska kört för mig.

Anonym sa...

Jag hoppas du förstår att jag inte klankar ned på kristendomen i mitt eldiga brandtal. Jag blir bara så fundersam varför man måste blanda in pengar i det hela. Religion och tillhörighet, för de som önskar det, ska vara gratis och bygga på frivillighet.

Det finns ju värre sektliknande fallanger inom religionen som kräver att man avstår hela sin lön till organisationen. Där bör man definitivt höjja på ögonbrynen...

kyrksyster sa...

Undrar Robert hur du tänkt att kyrkan ska finansieras om ingen betalar? Det kostar att underhålla kyrkor och avlöna personal...

Tycker det är ett bra system att man betalar efter inkomst. I andra tider och i andra länder har man fått betala vid förrättningar.

I Indien, där jag varit några gånger, får man betala för förbön och vid nattvardsgång... Det kändes inte riktigt bra...

kyrksyster sa...

-

Anonym sa...

Delägare MY ASS, fan va du ska hålla på och retas idag då.. :)

Yara international är för övrigt inte alls ett oljebolag. Dom sysslar med kemisk industri där man framställer produkter (ur luftens energi och nitrogen står det, ja har noll koll på framställningen) för lantbruk och industri. Mineralgödsel tillexempel och lite naturgas och annat trevligt. Överlag kan man väll ändå säga att väldigt många bolags kurser rört sig i ett följa-john mönster efter oljeprisets utveckling de senaste året/åren. Och skulle oljan ligga på högre nivåer idag skulle förmodligen yaras kurs göra det med. Det handlar väll om rena spekulationer antar jag. (Jag kan givetvis ha fel i att yara även sysslar med olja men någon sådan information har då jag aldrig läst)

Gustav sa...

sofe: Du arbetar på lördagar och bör därför ha goda möjligheter att bli befordrad. Förhållanden med jämna mellanrum bör heller inte vara uteslutet (och därmed ej heller graviditet). Dessutom är du smart och bör klara de flesta prov du utsätts för. Husbiten kan kanske vara lite knepigare. Sparande verkar ju inte vara din starka sida.

robert: Du vill alltså ha en religion där lekmannapräster håller gudstjänster utomhus? Kyrkor kostar. Personal kostar.

kyrksyster: Borde inte präster och diakoner kunna klara sig med mycket låga löner? Det var väl kallelsen från gud snarare än lönens storlek som ledde dig till yrket? :)

Gustav sa...

fröken b: Vilket intryck skulle det ge om jag helt plötsligt medgav att jag hade fel och att Yara förväxlades med ett annat, oljerelaterat, bolag? Mina läsare skulle bli helt förvirrade och min närmast gudalika trovärdighet skulle naggas i kanten. Vill du verkligen utsätta läsarna för detta?

Jag tror det bästa är att erkänna felsteget här bland kommentarerna som ändå ingen läser...:)

Avtal är för övrigt till för att hållas och halva imperiet är ärligt införskaffat. Dessutom var det min idé att överhuvdtaget grunda imperiet.

kyrksyster sa...

Vi har inga jättelöner. Personligen har jag ingen alls just nu. Men vi kan inte gå in i på ICA och kräva att få mjölken för halva priset för vi har en kallelse.
Vi får betala lika mycket som andra för hyra och mat och studieskulder.

Något måste vi ju ha... så pengar måste in...

Anonym sa...

1. Hur löd avtalet? ja har glömt.

2. Nej din idé var att ja skulle starta en ekonomiblogg. Namnet och tanken bakom den var min idé.

Du verkar ovanligt ofokuserad idag. Är du säker på att det där hjärnsläppet sen igår verkligen gått över helt..?

(nu har jag vart attityd-barn så det räcker i minst en vecka, hörs längre fram, hej :)

Anonym sa...

Underhåll av kyrkobyggnader sker via skattemedel som jag skrev, detta oavsett om man tillhör kyrkan eller ej. Byggnaderna har ett kulturellt värde och det kan jag tycka vara ok att staten (vi) betalar 500miljoner årligen för detta.

Vad gäller avlöningen till de anställda så är endera kyrkan självbärande eller så är den inte det. Intresset för kyrkan ska betala densamma, inte ointresset. Sen äger ju kyrkan stora rikedomar som dom säkert kan tulla på, de har ju exempelvis råd att spekulera i aktier med dessa pengar (bla AIK). Eller så är dom i behov av ekonomisk rådgivning.

Kollekten kan man ju oftast lämna med kreditkort nuförtiden där beloppen är av den högre skalan. Om en kyrkan är till för de 5 personer som går dit varje vecka så vet jag iaf vart jag skulle skicka räkningen.

kyrksyster sa...

Det stämmer att staten bidrar till att underhålla kyrkor. Men man betalar inte hela summan. Den enskilda församlingens medlemmar får punga ut med upp ofta minst halva summan... lite beroende på den ekonomi församlingen har. De allra fattigaste kan få 80% av kostnaden för en renovering, men har i regel ändå inte de miljoner som de 20% innebär.
Men det löpande underhållet som städning, småreparationer, uppvärmning mm bekostas helt av medlemmarna.

Visst kan man tycka att kyrkan ska vara självbärande. Men du ville att allt skulle vara gratis. Att det inte skulle kosta att vara medlem. Då har ju kyrkan inte en chans att vara självbärande... då blir det som i en del frikyrkor... ett ständigt tiggande istället för att se människor och finnas för dem.

I Svenska kyrkan betalar du inget för en vigsel, ett dop eller en begravning. Du kan gå i samtal hos präst/diakon - som ofta har betydligt högre kompetens och utbildning för detta än t ex en kurator - utan att betala en krona.
Kyrkan är kanske sista utposten där du inte behöver betala i kassan.

Anonym sa...

Jag skrev att religion ska vara gratis, inte nödvändigtvis att ett medlemsskap i svenska kyrkan ska vara det. Men det ena kanske är ett måste för det andra; kan man vara en troende kristen utan att vara medlem i svenska kyrkan? Givetvis kan man det.

Kyrkan har mycket utgifter att pilla på; kanske dra ner på sin utlandsverksamhet som inte är helt gratis? Eller låta "kallet" stå högre än lönen som ligger över svenskt medel (enligt svenska kyrkans egen websida).

Jag är emot subventioneringar då de egentligen är ett uttryck för att hålla liv i något som inte efterfrågas och kan bära sina egna kostnader. Kulturen är en sådan sak, men det är en helt annan historia. :)

Du skriver att det är gratis att prata med en präst etc, men jag påpekar ju att medlemsskapet är något väldigt dyrt. Det ÄR INTE gratis, jag kan inte förstå hur man kan påstå det. Jag tycker staten ska ta steget fullt ut i sin skilsmässa med kyrkan och sluta administrera kyrkans avgifter via skattesedeln. Låt folk veta vad det kostar och framför allt; låt folk få reda på vad de betalar för (här har svenska kyrkan något att jobba med).

Och så klev du på en tå också; inte min tå utan min sambos. Min sambo råkar vara kurator på ett sjukhus här i regionen och hon samtalar med personer som befinner sig i personlig kris (pga sjukdom eller olycka som kommer att förändra deras fortsatta liv). Hennes utbildning är lika lång och omfattande som en diakons så att säga att kuratorer har lägre utbildning känns lågt. Visserligen kryddas inte kuratorns utbildning med "själavård" och teologi, men å andra sidan så kryddas inte hennes patienter med samma sak heller.

Ursäkta Gustav om jag fyller din blogg med mina kommentarer... :)

Gustav sa...

robert: Sparsamt leverne är den naturligta mötesplatsen för samhällsdebatt. Kommentera på bara! :)

kyrksyster sa...

Du kan se på skattsedeln vad det kostar...

Det jag menar med att det är gratis är att du betalar ingen egenavgift. I sjukvården t ex betalar du både med skatten och med egenavgifter.
Vad gäller samtalen och en hel del annat får man tillgång till det även om man inte är medlem.

Verksamheten bär sina egna kostnader. Till skillnad från frikyrkornas, de har bidrag.
Församlingarna har sällan några stora förmögenheter. Tillgångarna sitter i byggnaderna. Församlingshem och prästgårdar säljs av i stor utsträckning numera i glesbygden. Men kyrkan är inte lika lätt att sälja...

Rikskyrkan har en del pengar, men det mesta är bundet... avkastningen går till olika projekt och till hjälp i de fattigaste församlingarna.

Det finns självklart kuratorer som vidarutbildat sig. Men i den vanliga socionomutbildningen ingår inte de moment som präst/diakonutbildningen har. Många av oss har utöver det utbildningar som är jämförbara med minst steg 1 i psykoterapi.
Och det är inte bara "själavård o teologi"... Vi kan lite mer än så...

Anonym sa...

Javisst kan man se på skattsedeln vad det kostar, men folk i allmänhet vet inte det, ren och skär okunskap m.a.o. Folk kan gå till valurnorna med insikten om att få "300kr mer i plånboken", medans de missar sådana hära ekonomiska hål att täppa till.

Om alla som betalar till kyrkan skulle börja använda sig av densamma, dvs få lite valuta för sina pengar, så skulle kyrkans ekonomi kollapsa. Den bygger helt enkelt på att många betalar men att få utnyttjar. Då 16% är troende kan man tycka att siffran bör vara något mindre för hur kyrkan utnyttjas, kanske en 10-12% som aktivt får valuta för sitt medlemsskap. Vad skulle hända om alla 77% medlemmar började aktivera sig? Jag påstår att svenska kyrkan inte bär sina egna kostnader, men jag tror inte heller vi kommer längre i den diskussionen.

Det krävs 3,5års utbildning för att bli diakon enligt svenska kyrkans hemsida, precis samma som för en socionom. Däremot så måste socionomer komplettera sina utbildning med sk Steg-1 utbildning för att kunna bli kurator plus lite andra moderna metoder, KBT etc.

Sen finns det ju alltid nötter anställda både här och där, men det är ju på individnivå. Jag är tämligen övertygad om att svenska kyrkan attraherar en del nötter också... :)

kyrksyster sa...

Det är en spännande fråga det där om vad som skulle hända om alla plötsligt skulle bli aktiva medlemmar. Den frågan ställer sig ju kyrkans folk ibland oxå.

Gudstjänsterna fungerar oavsett om man sitter fem i kyrkan eller om den är fullsatt. I vissa socknar på landsbygden ryms hela församlingen med god marginal i jättekyrkan. Värre kan det vara i stan. Då får man som man gjorde förr ha flera gudstjänster. Det innebär lite mer jobb, men det skulle funka.

Begravningarna skulle bara bli marginellt fler.
Vigslar o dop skulle ge mer jobb.
Konfirmanderna skulle bli fler och det skulle behövas fler grupper.

Där det verkligen skulle märkas är i barnverksamheten.

Men å andra sidan så skulle det ju finnas massor av frivilliga krafter som skulle hjälpa till. Så det skulle nog oxå ordna sig...

Mend et enda man kan säga med säkerhet är att det skulle bli annorlunda...

Diakoner har en högskoleutbildning med sig. Numera helst socionom, sjuksköterska eller annan vård/social utbildning. Vi gamla kunde vara lärare eller teologer oxå.
Till detta kommer 1,5 års kyrklig utbildning + diverse praktik och kurser under tiden vid sidan av.

Det finns ett förslag om att inrätta en diakonutbildning på tre år. En utbildning som alla remissinstanser sågar, men tyvärr verkar kyrkan vilja införa den ändå. Då sjunker kompetensen på diakonerna.

Många av oss har utöver detta vidareutbildning som jag nämnt innan.

Jag har träffat på unga kuratorer som kommit direkt från socionomutbildningen...

O, ja... kyrkan drar till sig många nötter och orginella människor. Det har jag bloggat en del om sista året!

Gustav sa...

kyrksyster: När du nu ändå är här kanske du kan svara på om kyrkan fortfarande bedriver förskoleverksamhet? Jag gick i kyrkans förskola som barn och det var trevligt. I området där jag växte upp bor det numera inte särskilt mångra kristna, så jag antar att missionsverksamheten prioriteras hårdare än förskoleverksamhet. Hur står det egentligen till med Svenska kyrkans mission i Sverige? Är det bara frikyrkorna som försöker locka över våra invandrare till den rätta läran? :)

kyrksyster sa...

Det finns nog några kvar.

Men i slutet på 80-talet uppmuntrade ju kommunerna till att det startades profilförskolor av olika slag. Då startades många kristna förskolor/daghem och kommunerna betalade driften. Vilket ofta var billigare för kommunerna än att driva egna.

Men när det blev nerdragningar så var det ju dessa förskolor som las ner först eftersom bidragen drogs in. Så det har blivet färre.

Svenska kyrkan bedriver verksamhet bland invandrare på många håll. Hur pass missionerande denna verksamhet är vet jag inte. Tror att det sociala står mer i centrum.

Mission är ju en av kyrkans fyra grunduppgifter. Men det är en svår uppgift idag. Det är så laddat att på minsta vis föra ut evangelium. Jag tror att många ryggar för upgiften av den anledningen. Man har fullt sjå att försvara sig ändå.