måndag 2 mars 2009

Oetisk hantering av biståndsmedel - pengaregn över Gaza

När 75 länder och organisationer idag samlades till givarmöte för rövarnästet Gaza kände generositeten inga gränser. 8 miljarder från USA, 5 miljarder från EU och 15 miljarder från arabländerna, totalt 40,5 miljarder kronor samlades in. Det svenska biståndet till området uppgår till 700 miljoner kronor i år.

Gaza har en befolkning på cirka 1,5 miljoner. Per capita uppgår alltså det beslutade biståndet till 27 000 kr!

Inget annat folk på denna jord får ett lika stort bistånd per capita som Gazaborna.

Vad skulle man inte kunna göra för ett föräldralöst afrikanskt barn för 27 000 kr per år? Forskningen kring malaria eller aids skulle naturligtvis också ha stor nytta av 40,5 miljarder kronor. Hur många skolor får man för 40,5 miljarder kronor?

Om du fick fördela 40,5 miljarder kronor till valfria biståndsprojekt, skulle du då välja att lägga allt på Gaza?

Trots att det fortfarande finns undernärda och föräldralösa barn som aldrig får lära sig att räkna eller skriva i både Afrika och Asien väljer världens regeringar att belöna den befolkning som röstade fram Hamas med 40,5 miljarder kronor.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Clinton faller liksom andra in i jargongen. Parterna jämställs. Endast press på Israel att öppna gränsövergångarna.Ingen press på Hamas. Glöm bort att varken Hamas eller Fatah vill ha fred eller 2 statslösning. De vill ha en stat Palestina,judenrein.
Man glömmer bekvämt bort att Hamas skickar raketer mot Israels skolor, sjukhus och ålderdomshem.
När Jordan tog Västbanken fördrev de alla judar och skövlade deras bosättningar liksom hela den judiska delen av den gamla staden i Jerusalem.

Hamas beräknade rätt. Pengarna regnar in så de kan bygga upp sina vapen förråd för den sista stöten mot Israel.

Gustav sa...

Anonym:

Du har rätt i allt du skriver. Inte ett öre bör betalas ut i bistånd till araberna på Västbanken och Gazaremsan innan ett fredsavtal är undertecknat och araberna har erkänt Israels rätt att existera.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jag vet sa...

Är det inte så, dessutom, att detta är pengar utöver det redan stora bistånd de får?

Gustav sa...

Jag vet: Så är det alldeles säkert. Det svenska biståndet på 700 miljoner kronor årligen till Västbanken och Gaza ingår ju t ex inte i summan 40,5 miljarder kronor.

Många kritiserar USA för det blygsamma militära bistånd man ger Israel. Detta amerikanska militärbistånd är dock ingenting alls jämfört med hur mycket pengar som nu kan användas för arabisk militär upprustning i Gaza. Det finns naturligtvis inget sätt att kontrollera hur de beviljade medlen kommer att användas.Miljarder och åter miljarder kommer att gå till militära projekt, och det är väl åtminstone vad arabstaterna också önskar. Israel gör helt rätt som inte tillåter införsel av t ex cement till Gaza, cement som kan användas för att bygga bunkrar. Nej, Gazaborna får nöja sig med att bygga hus av tegel.