tisdag 10 februari 2009

Drömmar om en trädgård

Min längtan efter en trädgård är fortfarande stark. Min längtan är så stark att jag idag på ICA var tvungen att köpa ett sådant där kryddodlingsset, komplett med krukor, jord och fröer.

Det fanns ingen svensk text på paketet men jag tror att odlingen kommer att resultera i basilika, gräslök och persilja. Jag ser redan fram emot att kunna krossa lite grönt mellan fingrarna och sedan lukta och njuta (jag lagar ingen mat som behöver färsk basilika, gräslök eller persilja).

När tror ni att man kan sätta igång odlingen? På paketet står bara att krukorna skall placeras vid ett fönster och att temperaturen skall vara 20 grader. Jag har ett fönster och det är 20 grader i lägenheten. Skall mina plantor utsättas för solsken eller vill dom hellre ha skugga? Hur ofta skall jag vattna? Jag blir mycket ledsen om allt misslyckas och skulle verkligen uppskatta om någon kunnig person där ute kunde förklara för mig hur jag skall göra.

4 kommentarer:

Grön sa...

Vänta gärna till det blir lite ljusare och längre dagar (början av mars) annars blir dina plantor långa och spinkliga (på grund av för lite ljus). När du sår dem så är det fint att täcka dem med en plastpåse med små hål i för att inte jorden skall torka ut så fort. Det får heller inte bli för vått - då möglar alltihopa!Det är lättare att dusja med en blomsterspruta, än att vattna.

Gustav sa...

Grön: Tack för tipsen! Bör plantorna stå i direkt solljus eller bör detta undvikas? Har det stor betydelse om man ställer dom i norrläge istället för söderläge?

Grön sa...

Plantor gillar både sol och värme, men det kan också bli för mycket av det goda. Känn efter själv, verkar det behagligt varmt eller är det brännande hett? Skärma för den värsta solsteken i så fall, bättre än att flytta plantorna till ett norrfönster, där det med största sannolikhet är för lite ljus.

Gustav sa...

Grön: Helst skulle jag ju vilja ha dem i mitt norrfönster eftersom jag har mycket plats där. Tack ändå för tipsen!