söndag 1 juni 2008

Ekonomisk ställning 31 maj 2008

Tillgångar och skulder 31 maj 2008

Pengar: 77 765 kr.
Aktiefonder: 75 191 kr.
Aktier: 62 460 kr.

Kortkredit: -5 700 kr.

Summa tillgångar och skulder: 209 716 kr.

Jämfört med föregående månad har nettotillgångarna ökat i värde med 10 393 kr (5,2 procent).

Tre sjukdagar har dragit ner lönesumman. En retroaktiv löneförhöjning har dock kompenserat för detta.

Jag har köpt fonder för 5 200 kr (Carnegie World Wide, Ryssland samt Brict) och ökat innehavet i Kinnevik med 50 aktier (6 700 kr). Utdelning har mottagits med 140 kr netto (New Wave och Kinnevik) vilket kan jämföras med föregående månads utdelningar på sammanlagt 1 383 kr (Industrivärden och Investor). Efter att medvetet ha undvikit stora aktie- och fondköp under ett par månader kan jag nu något förvånad konstatera att jag har köpt aktier och fonder för 11 900 kr i maj. Det känns som om tajmingen är dålig.

En Adsenseutbetalning på 643 kr har mottagits och vidarebefordrats till Cancerfonden (kanske har Mustasch-kampanjen påverkat mig, normalt sett brukar jag bara skänka pengar till Frälsningsarmén).

Jag har inte haft några stora utgifter under månaden. Kassaboksförandet har legat nere vilket gör att jag inte helt säkert vet att kontot för "Mat ute" har överskridits men jag misstänker att så är fallet.

Det har gått riktigt bra för min ekonomi under april och maj. Nettotillgångarna har ökat med totalt 23 318 kr. De sparmål som under senvintern kändes mycket avlägsna är nu helt plötsligt återigen realistiska. När humöret står på topp brukar det vara dags för en rejäl sättning på börsen.

Slutligen kan jag konstatera att mina nettotillgångar nu för första gången överstiger 200 000 kr. Det känns bra.

14 kommentarer:

ekonomisanering sa...

jättegrattis

Markus sa...

U go boy! Starkt jobbat!

Poor me sa...

Det ser bra ut för dig på pengafronten. Riktigt bra. Eftersom jag är så dålig på att få mina pengar att växa kanske jag ska börja fundera på det alternativa sättet att bli rik... ;)

Gustav sa...

ekonomisanering, markus: Tack!

poor me: Jag trodde att du hade försökt gifta dig rik de senaste tio åren men gett upp och börjat spara istället? Nu blir jag förvirrad...upplys mig! :)

Poor me sa...

Jo det stämmer visserligen, men det har visat sig att det här med att spara inte är så kul. Och det går långsamt. Så kanske ska jag återgå till min gamla strategi. Den var ju visserligen inte särskilt effektiv, men turen kan ju vända... :)

Sjukpensionären.se sa...

Generöst att skänka dina adsense pengar. Bra jobbat med sparandet också!

Gustav sa...

poor me: Vad hindrar att du sparar lite pengar samtidigt som du letar efter den rätte krösusen?

sjukpensionären: Jag fick ett anfall av tillfällig sinnesförvirring antar jag. :)

Poor me sa...

Det gör jag. Jag vill ju inte vara helt beroende av min rika man. Risken finns ju att han inte tycker att det är lika viktigt som jag att köpa massa spännande tv-serier på dvd och då måste jag ju betala själv. Och alla underkläder man måste köpa i början innan the deal is sealed är inte billiga...

Gustav sa...

poor me: Planerar du att arbeta vidare efter giftermålet eller kommer du uteslutande att ägna dig åt tv-serier och chokladätande? :)

Poor me sa...

Någon form av arbete måste jag nog ha annars finns det risk för att det uppstår krav på att jag ska ta hand om hemmet. Kanske kan jag sitta i receptionen någonstans där det inte kommer så många besökare så det finns tid över att luta sig tillbaka med fötterna på skrivbordet och läsa en god bok. Och eventuellt tugga lite på en pralin.

ekonomisanering sa...

förresten du är ju så rik, så du kan sticka till Borås och bjuda mig på en pilsner el två
ha en bra dag

Gustav sa...

poor me: Om jag vore miljardär skulle du inte behöva låtsas arbeta för att slippa hushållsarbete. Nej, hushållerskor hade anställts och du hade bara behövt hålla dig fin och prydlig. :)

ekonomisanering: Undrar om det hade räckt med två...:)

Poor me sa...

Så nu kryper det fram... det är en trophy wife du vill ha! :)

Gustav sa...

poor me: :)