Jag har sålt bilen. Jag hade inget större behov av den och i samband med att jag flyttade skulle min parkeringsavgift mer än dubbleras. Det kändes inte värt det att betala närmare 2000 kr bara för att ha bilen stående på en parkeringsplats. Om folk frågar mig svarar jag dock inte att jag sålde bilen av ekonomiska skäl utan det handlar om miljön. Man måste tänka på miljön. Det är egoistiskt att bara tänka på sig själv. Barnen, framtiden, klimatet. Så här långt har det fungerat smärtfritt att inte ha bil. Det går lika bra att gå och bussen går den också.
måndag 16 december 2024
lördag 14 december 2024
Hur ska det gå för Pinnebergs? - utbyggt välfärdssystem redan under Weimarrepubliken
I ett tidigare inlägg skrev jag om Hans Falladas roman Hur ska det gå för Pinnebergs? Romanen skildrar den lilla familjens ekonomiska problem, men det jag slogs av när jag läste boken var hur väl utbyggda de ekonomiska skyddsnäten var i Tyskland redan under Weimarrepubliken, dvs före nazisternas makttillträde. Välfärdssystemet var inte tillräckligt, vilket Fallada beskriver, men var på många sätt ändå bättre än det vi har i Sverige idag, exempelvis vad gäller bostadsgaranti och hemsjukvård.
Arbetslöshetskassa
Ekonomiskt stöd till arbetslösa och ett system för att förmedla jobb.
Sjukkassa
Täcker sjukvårdskostnader och erbjuder stöd vid sjukdom, inklusive tillgång till läkare och hemsjukvård.
Amningspeng
Ett ekonomiskt stöd till nyblivna mödrar för att hjälpa med kostnader relaterade till amning och barnets tidiga behov.
Bostadsstöd
Kommunen kan ordna bostad för de som saknar boende, men bostäderna är ofta enkla och inte särskilt attraktiva.
Mödravård och förlossningsstöd
Stöd till gravida kvinnor, inklusive viss tillgång till barnmorskor och hjälp med förlossningskostnader.
Hemsjukvård
Sjuksköterskor kunde göra hembesök, särskilt för barn och familjer, för att ge grundläggande vård och råd.
Socialhjälp
Ett sista skyddsnät för de allra fattigaste, men ofta förenat med hårda villkor och social stigmatisering.
Stöd till barnfamiljer
Förutom amningspeng fanns mindre ekonomiska bidrag för barnfamiljer, även om stödet inte var tillräckligt för att täcka alla behov.
Kommunala arbetsprojekt
Offentliga projekt och tillfälliga jobb som erbjöds till arbetslösa för att ge viss inkomst och sysselsättning.
Fackligt stöd
Även om det inte framgår direkt i boken för Pinnebergs del, var fackföreningar en viktig aktör för att stödja medlemmar med rättshjälp, förhandlingar och ibland ekonomiskt bistånd.
lördag 7 december 2024
Hur ska det gå för Pinnebergs - privatekonomi i litteraturen
Hans Falladas klassiker "Hur ska det gå för Pinnebergs?" (Kleiner Mann – was nun?) är en av de mest träffsäkra skildringarna av privatekonomi i litteraturen. Trots att romanen skrevs 1932, när Tyskland var präglat av ekonomisk kris, är dess teman lika relevanta idag. Boken är inte bara en gripande berättelse om kärlek och kamp, utan också en påminnelse om hur ekonomi genomsyrar vardagslivet – och hur det påverkar relationer, självbild och framtidshopp.
Romanen följer det unga paret Johannes och Emma Pinneberg när de försöker skapa ett liv tillsammans i en tid präglad av ekonomisk osäkerhet. Johannes, en butikssäljare, kämpar med låga löner och en hotande arbetslöshet, medan Emma sköter hushållet och deras nyfödda barn med små ekonomiska medel. Livet för Pinnebergs är en ständig kamp mot utgifter, otrygga arbetsförhållanden och den sociala skammen som följer med ekonomiska bekymmer.
Vad kan vi lära oss om privatekonomi från Pinnebergs? För det första, vikten av en budget. Emma ("Lämmchen") är den ekonomiska ryggraden i familjen. Hennes metodiska sätt att hantera hushållsutgifterna – ofta genom små justeringar och kreativa lösningar – visar hur viktigt det är att hålla koll på ekonomin, även när inkomsterna är små. För det andra, trygghet i en osäker värld. Romanen speglar en tid av ekonomisk otrygghet som inte är helt olik dagens osäkra arbetsmarknad. Johannes oro över att förlora jobbet är något många fortfarande kan relatera till. Det understryker vikten av att bygga upp en ekonomisk buffert för att klara oväntade händelser.
För det tredje, social press och konsumtion. Pinnebergs drömmer om ett bättre liv, men det ekonomiska trycket och samhällets förväntningar gör det svårt att känna sig tillräcklig. Det här är en tidig, men träffande, kritik av konsumtionskulturens påverkan på självkänslan – något som även idag kan leda till att människor lever över sina tillgångar. Slutligen, arbetsvillkor och självrespekt. Romanen lyfter också hur ekonomiska villkor påverkar självrespekten. Johannes kämpar inte bara med pengabrist utan också med hur han blir behandlad som anställd. Falladas skildring visar vikten av att förstå sitt eget värde och inte låta sig utnyttjas.
Även om samhället har förändrats sedan 1930-talet är tematiken i "Hur ska det gå för Pinnebergs?" tidlös. Många av oss kämpar fortfarande med ekonomisk osäkerhet, stigande levnadskostnader och känslan av att behöva "hänga med" i en värld där ekonomisk framgång är ett mått på värde. Falladas berättelse ger oss också ett unikt perspektiv på hur ekonomiska problem påverkar relationer. I en tid där pengar ofta är en av de största orsakerna till konflikter i parrelationer, kan vi inspireras av Pinnebergs vilja att kämpa tillsammans trots motgångarna.
"Hur ska det gå för Pinnebergs?" är mer än bara en roman; det är en studie i privatekonomins inverkan på människors liv. Den visar hur pengar – eller bristen på dem – påverkar allt från självkänsla till framtidstro. För den som är intresserad av privatekonomi är Falladas verk inte bara litteratur, utan också en påminnelse om vikten av att bygga en ekonomisk grund som skapar trygghet och möjligheter, snarare än ångest och begränsningar.
måndag 2 december 2024
Minuten
Härliga färger. |