måndag 10 juni 2024

Jag AVSTÅR Cinclus Pharma för tillfället

Efter två bra börsintroduktioner för Karnell och Nordrest, där jag ansökte, fick tilldelning och sålde, verkar IPO-marknaden ha vaknat till liv ordentligt och nu rusar till och med stora biotäcka bolag mot börsen.

Cinclus Pharma utvecklar läkemedlet linaprazan mot magsyrarelaterade sjukdomar. Substansen togs ursprungligen fram av AstraZeneca men övergavs på grund av svåra biverkningar varpå utvecklingen övertogs av Cinclus Pharma, som nu påstår sig ha kommit till rätta med de svårigheter AstraZeneca hade.

Cinclus Pharma vill ta in 787 miljoner kronor för att genomföra en registreringsgrundande fas 3 studie och hoppas ha ett godkänt läkemedel på marknaden 2029. Värderingen före kapitaltillskottet hamnar på 1,1 miljarder kronor och börsvärdet hamnar således på strax under 2 miljarder kronor.

Linaprazan riktar in sig mot den patientgrupp som idag inte blir hjälpta av redan existerande läkemedel som t ex Losec. Takeda har nyligen fått ett läkemedel godkänt i USA och Japan för denna patientpopulation och har därför ett försprång på åtminstone 5 år.

Jag har ingen aning om huruvida Cinclus aktie kommer stiga över introduktionskursen på noteringsdagen men jag är väldigt säker på att man kommer kunna köpa den billigare någon gång de närmaste 5 åren. Att värdera ett preparat som dumpades av AstraZeneca på grund av biverkningsproblematik, som har minst 5 år till marknad, som inte har startat fas 3 och som kommer behöva ytterligare kapitaltillskott även om den kommande studien blir lyckad till två miljarder kr är naturligtvis ett stort jävla skämt.

Den som är intresserad av sjukdomsproblematik förknippad med magsyra och som inte blir hjälpta av läkemedelsbehandling kan istället titta på Implantica och dess produkt RefluxStop.                          

Inga kommentarer: