tisdag 11 juni 2024

Bör svenska företag som bara rapporterar på engelska straffas?

It-konsulten Aixia meddelade idag att man hädanefter enbart kommer att publicera sina rapporter på engelska. Jag hade aldrig hört talas om Aixia tidigare men jag har nu kontrollerat att det rör sig om ett svenskt företag med en svensk vd och en svensk ordförande. Aktien är noterad på Spotlight.

Jag har ingenting emot att svenska företag rapporterar på engelska, tyska, franska, esperanto eller vilket annat språk som helst så länge rapporterna också går att läsa på svenska. Vi lever nämligen i Sverige. I Sverige talar vi svenska (ja, det finns nationella minoritetsspråk men engelska är inte ett sådant). Det finns bara ett folk som tar ansvar för att vårda det svenska språket och det är svenskarna. Som svensk skall man fullt ut kunna leva i samhället och ta del av information, debatt, politik, ekonomi och tjänster på vårt språk, det svenska språket.

Språklagen anger det tydligt:

4 §   Svenska är huvudspråk i Sverige.

Nästa paragraf i språklagen förtydligar det ytterligare:

 5 §   Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

Aixias vd Mattias Bergkvist och dess ordförande Leif Nord anser tydligen inte att Aixia eller de själva är en del av det svenska samhället, eller så struntar de båda i såväl språklag som de svenskar som vill ta del av information på svenska.

Om någon enstaka investerare från utlandet skulle råka hitta fram till Aixia är det inte svårt att översätta rapporterna med till exempel Google translate. Men att svenskar i sitt eget land skall behöva översätta ett svenskt bolags rapporter från engelska till svenska är orimligt. 

Med dagens besked är Aixia oinvesterbart vad mig anbelangar. Jag vill inte vara aktieägare i ett svenskt bolag som struntar i det svenska språket. Dessutom känns det lite töntigt. Tror Aixias vd Mattias Bergkvist att han är tuffare när han bara kommunicerar på engelska? Nej Mattias, du är inte tuffare, bara töntigare. De svenska företag, och dess ledare, som väljer att ställa sig vid sidan av det svenska samhället bör definitivt straffas. Men de bör inte straffas av staten. De skall straffas genom att kunderna väljer en annan, mer seriös leverantör och genom att de anställda söker sig till en annan, mer seriös, arbetsgivare.

Inga kommentarer: