fredag 26 juli 2024

I Sverige kommer folk undan med vad som helst

Småspararguidens nya granskning av bedrägeriet Better Globe och folket som har tjänat pengar på att sälja något slags skuldsedlar knutna till träd i Afrika går att läsa här.

Jan Bolmeson, Charlie Söderberg, Lennart Göthe, Rino Solberg och Jakob Saternus har alla blivit rika på Träd i Afrika och de fortsätter med sin verksamhet precis som om inget har hänt. I Sverige är det nämligen tillåtet att lura av folk pengar. Bolmeson sitter på sin egen hemsida Rikatillsammans och dyrkas som idol av tusentals fånar till följare och i Facebook-gruppen Ett rikare liv håller Söderberg och Göthe hov precis som om de är något slags privatekonomiska frälsarfigurer med makt att ändra vanliga människors liv, så länge man betalar för dyra kurser och lite träd. 

Att en person som Bolmeson helt kommit undan med ryktet intakt i breda idiotlager visas tydligt av att Patrick Siegbahn, som skrivit artikeln, betalar pengar till Jan Bolmeson för att få reklam för sin rådgivarverksamhet på Rikatillsammans. Det enda rimliga hade varit att alla som inte lider av grav utvecklingsstörning, vilket många på Rikatillsammans och Ett rikare liv gör, fullständigt bojkottar personer som Bolmeson. Men i de konflikträddas land är det mer prioriterat att hålla sig väl med människor som har tiotusentals följare än att tydligt stå upp för vad som är rätt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är många som har samarbeten med Jan Bolmeson. Kommer de att bryta nu? Antagligen inte så länge de tror att de tjänar pengar på det.
https://rikatillsammans.se/om-oss/annonspolicy/

Anonym sa...

Apropå annat, du har inte intresserat dig för storskojaren Mats Svensson? Som dragit in 10 mille per år på att sälja prenumerationer för tips om val av PPM-fonder, trots att hans fondval gått uselt jämfört med AP7.

Gustav sa...

Hej "Anonym". Googlade Mats Svensson och det var intressant läsning. Recensionerna på Trustpilot var inte nådiga! Och minus 8 procent i avkastning 2023 när börserna rusade är ju sensationellt dåligt. 1500 spänn om året för att gå sämre än ickevalet AP7. Skall försöka skriva ihop något om det när helgen är slut och arbetsveckan tar vid, om inte annat så för att det behövs negativa googleträffar för att motverka den typen av människor.

Anonym sa...

Tack det vore en välgärning. Tyvärr har det mesta av hans verksamhet helt gått under radarn. Det finns en hel del gräv gjort av PPM-granskaren om du behöver inspiration.

Anonym sa...

Det är många som blivit blåsta av Mats Svensson. De som försöker sig på en kritisk dialog på hans Facebooksida stänger han av. Vissa inlägg tillåter han inga kommentarer alls.

Det vore som sagt fint om f ler granskar honom.

Anonym sa...

Nu tar Småspararguiden lite avstånd från sig själva och hyllar Rikatillsammans. Har de tappat Patreons efter angreppet på Bolmeson? Trovärdighet noll.
https://www.smaspararguiden.se/blogg/rikatillsammans-fantastisk-folkbildning/

Gustav sa...

Anonym@0935 Ja, Småspararguiden tappar nu all trovärdighet. Men det är väl knappast förvånande att två före detta hedgefondförvaltare inte kan skilja på ont och gott.

Anonym sa...

Vad tusan håller Småspararguiden på med. Man öser ut kritiska blogginlägg om Better Globe nu och blandar med beröm för Rikatillsammans

Gustav sa...

Anonym@1831 Småspararguiden har ju skrivit på sin hemsida att de både tagit emot pengar från Jan Bolmeson samt betalat pengar till honom och jag har därmed tappat allt förtroende för dom.