tisdag 24 september 2024

Att budgetera ISK-skatten

Jag får fortfarande (uppsägnings)lön och det flödar därför in mer pengar på kontot än jag gör av med varje månad. Men förr eller senare kommer jag till ett läge där jag måste börja leva av kapitalet och göra uttag enligt 4-procentregeln. 

När man står i valet och kvalet mellan att be chefen dra åt skogen och övergå i Fire-tillvaro eller att jobba kvar som löneslav, är det viktigt att ha klart för sig vilka utgifter man har och hur stora årliga uttag portföljen långsiktigt tål. Hyra, mat och försäkringar är det knappast någon som glömmer att budgetera men den mycket stora utgiftsposten ISK-skatt är det lättare att missa eftersom den bara dyker upp i nästa års deklaration.

ISK-skatten för 2024, som syns i deklarationen 2025, blir rekordhöga 1,086 procent. För varje miljon i kapital skall det således betalas 10860 kr i skatt, vilket motsvarar 905 kronor i månaden. Om man har 5 miljoner i kapital blir månadskostnaden således 4525 kr och årskostnaden 54300 kr.

Om man inte inkluderar ISK-skatten i sin Fire-kalkyl är risken stor att portföljuttagen blir alldeles för stora och risken att kapitalet tar slut ökar.

Rent praktiskt gäller också att hantera en stor restskatt. Man kan betala in hela restskatten till sitt skattekonto på ett bräde. Ett annat alternativ är att man i sin månadsbudget inkluderar ISK-skatt och för över pengarna till skattekontot löpande under året.

Jag har bestämt mig för att göra månatliga överföringar av ISK-skatten till skattekontot. Jag föredrar denna lösning framför att göra en jättestor inbetalning i samband med deklarationen. Mitt kapital är dock fördelat mellan ISK, som beskattas en gång per år, och kapitalförsäkring, där pengarna dras av pensionsbolaget varje kvartal. Jag kommer därför budgetera för hela kapitalbeskattningen men bara föra över den andel som gäller ISK. 


Inga kommentarer: