söndag 12 maj 2024

Jag har fått nog

Jag har jobbat min sista dag. Jag har fått nog. Under några års tid har jag blivit mer och mer less på yrkesslaveriet och i samband med ett chefsbyte blev det ännu värre. Denna person var en riktigt vidrig typ men eftersom jag har ett så kallat fuck-off kapital behövde jag aldrig anpassa mig efter hans nycker av rädsla för att annars förlora jobbet. Jag motarbetade honom istället på alla de vis och sade rent ut till honom exakt vad jag tyckte. Gång på gång. Varje dag. Jag var riktigt jobbig mot honom. Det kan inte ha varit lätt för chefen att sätta sig i bilen på morgonen för att åka in och mötas av mig, Samtidigt drog jag ner min egen arbetsinsats till en nivå där företaget omöjligt kunde tjäna några pengar på mig. 

Jag skrev en gång på Twitter att det optimala sättet att påbörja sin Fire är att bli uppsagd med avgångsvederlag och sedan följa upp med 14 månaders a-kassa innan man övergår till att leva på sitt sparkapital. En rätt bra plan, om jag får säga det själv. Men hur blir man uppsagd med ett antal arbetsbefriade månadslöner? Risken med att sträva efter en sådan lösning är att man istället blir avskedad och får gå på dagen. Exakt hur jag gjorde kan jag inte skriva här men jag gjorde det. Till slut blev det viktigt för företaget att bli av med mig och de var till och med beredda att betala för att slippa mig. 

Jag har alltså arbetat min sista dag men jag behåller min månadslön och alla tillhörande förmåner ett bra tag framåt. När slutlönen är utbetalad får jag ta ställning till om jag skall söka jobb och därmed vara berättigad till a-kassa eller om jag direkt skall börja leva på mitt Fire-kapital enligt 4-procentregeln. I nuläget ser det ut som om jag först i början av 2026 behöver nalla på kapitalet. 

Vid denna start på min Fire-resa (eller slutet beroende på hur man ser på det) uppgår mitt avdelade Fire-kapital till cirka 5 100 000 kr. Enligt 4-procentregeln kan jag därmed börja med att ta ut cirka 17 000 kr per månad, vilket väl täcker min kostnadsmassa. Det finns dock faktorer som talar för att jag skulle kunna ta ut ett större kapital utan att öka risken för total kapitalutplåning allt för mycket. Min ålder börjar med en 4:a vilket innebär att ett eventuellt tjänstepensionsuttag vid 55 inte är allt för långt borta. Jag planerar inte för att ta ut tjänstepension vid 55 men jag har möjlighet att göra det om kapitalet skulle utvecklas på ett ogynnsamt vis. Om jag väljer ett uttag på 4,5 procent kan jag ta ut cirka 19000 kr per månad och 4,5 procent är väl nivån som 4-procentregelns skapare numera rekommenderar. Jag skulle nog klara mig även på 3,5 procent men då får jag troligen dumpa bilen. Exakt vilken uttagsnivå jag väljer har jag dock gott om tid att fundera på. Fram till 2026 rentav. Att vara flexibel med uttagen kommer vara viktigt för mig. Låt oss ändå hoppas på börshausse det kommande året!


7 kommentarer:

  1. Man får gratulera! :)

    SvaraRadera
  2. Tack Bea. Jag är nöjd så här långt.

    SvaraRadera
  3. Var det kaffestölden som gjorde att du fick gå på dagen?

    SvaraRadera
  4. Anon: Tror inte det. Regeln jag följer är att så länge grejerna inte är fastbultade i golvet är det fritt fram att förse sig.

    SvaraRadera
  5. Hehe, ja men det kanske inte din fd arbetsgivare håller med om. Tänkte bara att det skulle vara ett ”lagom” skäl för uppsägning ifall man vill bli av med jobbet.

    SvaraRadera
  6. Haha, menade mest att det kanske var ett ”lagom” skäl om man ville bli uppsagd.

    SvaraRadera
  7. Anochristian: Nej, stöld skall man akta sig för eftersom det räcker att sno nån liten grej för att arbetsgivaren skall ha rätt till omedelbart avsked, dvs allt anställningsskydd riskerar att försvinna direkt. Man får gå på dagen men lönen upphör i så fall också på dagen.

    SvaraRadera