måndag 23 januari 2023

Financial Independence, Retire Early (FIRE)

Financial Independence, Retire Early (FIRE) är en livsstil som syftar till att uppnå ekonomiskt oberoende och pensionera sig tidigt genom att spara och investera en stor del av sin inkomst. Målet är att skapa tillräckligt med förmögenhet för att kunna leva på avkastningen utan att behöva arbeta för pengar.

Det finns olika metoder för att uppnå FIRE, men det vanligaste är att minska sina levnadskostnader och öka sina inkomster genom att investera i aktier, räntebärande instrument och fastigheter. Målet är att uppnå en så hög sparprocent som möjligt för att snabbt bygga upp förmögenhet.

FIRE har fått mycket uppmärksamhet på senare tid, men det finns också kritik mot denna livsstil. En av den vanligaste kritiken är att det är svårt att uppnå och att det kräver en hög inkomst och en låg levnadskostnad. Dessutom menar kritiker att det kan vara svårt att hålla sig till budgeten och att det kan leda till stress och ångest.

En annan kritik är att det kan vara svårt att hitta meningsfulla saker att göra när man har pensionerat sig tidigt och att det kan leda till tristess och en känsla av att vara ofullständig.

Det är viktigt att komma ihåg att FIRE inte är en one-size-fits-all-lösning och att det kräver en hel del planering och hårt arbete. Dessutom är det viktigt att tänka igenom sina mål och önskemål för livet innan man väljer att följa denna livsstil.


En vanlig metod för att beräkna det kapital som behövs för att uppnå Financial Independence, Retire Early (FIRE) är att använda sig av 4 procent-regeln. Enligt denna regel, så kan man leva på 4% av sin förmögenhet varje år utan att minska på den.

Så om man vill ha en livsstil där man behöver $40,000 per år för att leva på, så behöver man ungefär $1,000,000 i förmögenhet enligt 4 procent-regeln.

Så om man vill ha $60,000 per år, så behöver man ungefär $1,500,000 i förmögenhet.

Det är viktigt att notera att dessa siffror är ungefärliga och kan variera beroende på många faktorer såsom inflation, skatter, investeringsavkastningar och personliga preferenser. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det är svårt att förutse exakt hur mycket pengar man kommer att behöva i framtiden. Exemplen ovan är angivna i dollar eftersom den svenska skräpvalutan kronor inte är mycket att räkna med i dessa sammanhang.


1 kommentar:

Redaktionen sa...

4%-regeln, har diskuterats väldigt mycket. Men det som är bra att veta om den är att den är gjord för att klara 30 år av pension. Vill man pensionera sig tidigt kan man därför behöva mer. Samtidigt så tenderar folk ändå att tjäna pengar när de är tidigt pensionerade.