tisdag 29 september 2020

Huh, det krävs alltså 30 000 kr i kapital för varje 100-lapp att leva på om man Firear sig själv

 Jag har aldrig sparat specifikt för att gå i pension tidigt och leva på kapitalet enligt 4-procentregeln. Men i takt med att kapitalet växer blir det ändå så att jag tittar på vad jag skulle kunna ta ut enligt ovan nämnda regel. Just nu handlar det om ungefär 8 000 kr per månad och det skulle i och för sig gå att leva på om det kniper, men det är inte särskilt attraktivt och medför inga säkerhetsmarginaler.

För att kunna plocka ut 100 kr extra varje månad enligt gudaregeln krävs ett kapital på 100x12x25 = 30 000 kr. För en tusenlapp extra krävs således 300 000 kr i ökat kapital, eller ungefär så mycket som mina totala tillgångar har ökat i värde med i år.

För mig kommer det ta lång tid att spara mig till de extra tusenlappar som är nödvändiga för att ha möjligheten att Firea sig själv. Jag har nog inte möjlighet att öka månadsinkomsten vid uttag enligt 4-procentregeln med mer än 300-400 kr per år genom eget sparande. Jag är således beroende av att börserna stiger för att inom rimlig tid komma upp i de tusenlappar per månad som krävs för att kunna sparka mig själv. Mina prognoser visar dock att jag förmodligen inte kommer behöva jobba efter att jag har fyllt 50 och det är ju inte så dumt det heller.Inga kommentarer: