tisdag 30 oktober 2018

Pegroco Invest

Jag har som bekant en viss fallenhet för att äga aktier i investmentbolag. GP skrev häromdagen en artikel om det Göteborgsbaserade, men onoterade, investmentbolaget Pegroco Invest, vars preferensaktie är noterad på First North (och sedan en tid tillbaka även utgör det enda innehavet i min preferensaktieportfölj).

Enligt GP har bolaget "extrem kändisfaktor" men nämner sedan endast politruken Göran Persson som exempel på det. Ja, Göran Persson är styrelseordförande i Pegroco och skall alltså fortfarande tituleras "Ordförande Persson" - ni minns väl SVT-dokumentären med samma titel?

Pegroco Invest skiljer sig från flertalet andra investmentbolag i det att man nästan uteslutande väljer att äga aktier i konstiga (!) bolag; Stockholms Spårvägar, RC Hisservice och Nordisk bergteknik är 3 exempel.

I våras genomförde bolaget en ganska stor nyemission och det, tillsammans med en stor PR-offensiv både på nätet och genom informationsmöten, ger mig intrycket att man förbereder sig för att notera även stamaktien på börsen. Om Göteborg snart får ytterligare ett börsnoterat investmentbolag är det inte helt otänkbart att några av dess aktier då även hamnar i Sparsamt leverne-portföljen.




5 kommentarer:

Chris sa...

Hej, jag har kommenterat på denna blogg förut, dock föll den i glömska under några år. Nu har jag hittat tillbaka igen. Kan tillägga att jag gillar när du knallar in på cornucopia ibland och säger ifrån, det har jag också gjort men över tid så började det kännas meningslöst.
Till saken, jag har fått ärva ungefär 5,4 miljoner kr. Vilket gör att jag har tillgång till private banking, dock så är de råden jag får från dem i bästa fall dåliga, dyra multiassetfonder som har lägre tillväxt än avgiften. När jag läste om private banking så fick jag uppfattningen att bankerna var rädda om sådana kunder men nu vet jag bättre. Ser att jag gått av spåret igen så i nästa mening kommer frågan.
Några förslag på vad göra, Splitan är de bra? Brummer & Partner är de bra? Avanza är de bra? Osv.
Ungefär 700.000 ligger i aktier typ Sandvik, Volvo och liknande. De tänkte jag behålla.
Jag har inga lån på brfn så det är redan klart, jag har dessutom sagt upp mig från jobbet och tänkte leva på pengar/avkastning och jobba deltid alt egen firma. Det gick inte att fortsätta som löneslav, skillnaden är enorm mellan att ta skit hela dagarna och kunna planera sin dag precis som man vill. Så hur hade du gjort? Naturligtvis så behöver du inte ta något ansvar om jag följer dina råd och det går illa. Hade du suttit som du gör idag och bara skalat upp eller satsat mer på säkerhet?

Gustav sa...

Hej Chris!
Jag har en regel både i privatlivet och på internet och det är att jag aldrig ger någon ekonomiska råd. Jag beskriver bara vad jag själv gör. Jag är helt enkelt inte så duktig att jag tycker att jag skall ge tips till andra.

Mitt finansiella sparande (jag har aldrig tagit upp andra tillgångar, som bostad i mina uppställningar) bygger på en 80/20 fördelning mellan aktier och räntor, trots att jag vet att det i teorin långsiktigt är bäst att vara exponerad mot aktiemarknaden till mer än 100 procent, eftersom jag genom åren kommit fram till att det är en riskexponering som håller mig lugn och gör att jag kan sova tryggt om natten i oroliga tider. Du har förmodligen ett annat kynne än mig och beroende på det kanske 70/30 eller 110/0 eller någon annan fördelning passar bättre.

När det gäller aktierna är jag starkt viktad mot våra fina investmentbolag och det är väl en totalt okontroversiell placeringsstrategi. Att jag sen hoppar in i Biotech ibland (15 % i Hansa Medical är ju galet) och då och då även andra bolag beror inte på att jag tror att jag är särskilt duktig stockpicker utan att det är så jäkla kul med börsen! Sen har jag en del av kapitalet i fonder, främst utländska, som en liten försäkring mot dels egen aktieurvalsinkompetens, dels om kronan skulle gå helt åt helvete.

Men, mitt sparande handlar ju inte om att sluta jobba och kunna leva på kapitalet (inte på många år än i alla fall) så jag tror att de bloggare som faktiskt gör det kan bidra med bättre upplägg. Jag maxar till exempel inte utdelningen men det skulle jag förmodligen prioritera om jag var tvungen att leva på kapitalet.

Om jag ställdes mot en vägg och var tvungen att leva på en portfölj på 5 miljoner? Tja. En kontantbuffert på 10 000 i månaden i 36 månader, dvs 360 000 kr i rent räntesparande. 500 000 kr i en väldiversifierad preferensaktieportfölj. 1 miljon i en global indexfond. Återstår 3 140 000 kr där jag placerar 3 miljoner kronor i en portfölj med investmentbolag (Latour, Öresund, Investor, Lundbergs, Bure, Kinnevik, Industrivärden) samt använder de sista 140 000 kr som "lekpengar" på börsen. Beroende på om jag föredrar att leva på utdelningar istället för att sälja av aktier varje år hade jag kanske plockat in högutdelare som Sampo och någon storbank också.

Chris sa...

Kanon, tack så mycket för svaret. Det var viktigt för mig att få någon som inte är vinklad åt något håll (som jag nämnde med banken), jag blir nästan lite nojig, t ex så har det börjat dyka upp folk som vill "låna" och det är inga småsummor heller. Att jag inte kommer att ha någon högre "månadslön" är ju helt klart men det ser jag mer som en utmaning, det viktiga för mig är friheten, slippa bilpendla t ex och det går ju alltid att hitta något att göra iaf som egen om det kniper. Tack igen.

Gustav sa...

När det gäller storlek på kapitalet ligger du väl ungefär i linje med Miljonär innan 30 och han har ju pensionerat sig enligt 4procentsregeln. Hans första bok beskriver upplägget i detalj. Rekommenderas!

Chris sa...

Perfekt, nu är den beställd!