lördag 21 juli 2018

Importera aktiekurser till Google kalkylark

Jag har ett tag använt googlefinance-funktionen för att importera aktiekurser till mitt kalkylark över mina tillgångar. Tyvärr funkar inte just den funktionen för aktier noterade utanför huvudlistan, t ex på First North.

Jag har känt till att det går att importera kurser direkt från en hemsida men eftersom jag är datorokunnig har jag inte kunnat fixa det på egen hand. När jag surfade runt lite planlöst bland ekonomibloggarna hittade jag till kommentarerna på Krösus Sorks blogg där en anonym person gav ett exempel på hur man importerar kurser från Avanzas hemsida. Stort tack till denna anonyma person!

Jag postar koden här, då jag förmodligen inte är ensam om att vilja importera aktiekurser till ett kalkylark, men inte veta hur man gör. Vill man t ex importera kursen för Akelius pref, så går man till https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/482934/akelius-residential-pref och kopierar adressen och klistrar in den istället för "skrivadressenhär".

=MID(importXml("skrivadressenhär"; "(//span[@class='pushBox roundCorners3'])[1]");1;6)

4 kommentarer:

Filan81 sa...

Vad tycker du om rika tillsammans. Vi hade tänkt börja spara på Nordnet eller Avanza och läste boken gör ditt barn rikt och tänkt lägga upp på samma sätt!

Gustav sa...

Filan81: Jag tycker inte om rikatillsammans eftersom han lurar in folk i vad som mest troligt är ett ponzibedrägeri, nämligen Better Globe, och även har en historia av att promota andra, liknande, tvivelaktiga scams. Därmed inte sagt att det som sägs på rikatillsammans om t ex indexfonder och barnsparande skulle vara fel. Var dock uppmärksam på att den del av rikatillsammans som handlar om ordnad privatekonomi, aktiesparande, indexfonder mm kan ha syftet att lura in folk i ponziscamen.

Filan81 sa...

Oj, nu blir jag lite orolig! Finns det någon annan hjälp man kan få, andra bloggare eller tips man kan få?

Gustav sa...

Nu vet jag inte riktigt vilken hjälp du är ute efter? Om du är ute efter att spara dig rik med hjälp av aktier finns det en mängd bra grundläggande böcker på svenska att läsa, t ex av Hernhag och Miljonärinnan30. Ekonomibloggar är inget jag rekommenderar någon att läsa eftersom alla är så tråkiga.