tisdag 31 januari 2017

Ekonomisk ställning 31 januari 2017

Räntesparande: 345 081 kr.
Fonder: 139 024 kr.
Aktier: 901 198 kr.

Summa tillgångar: 1 385 303 kr.

Under 2017 har mina tillgångar ökat i värde med 22 923 kr och året kan således starta med ett nytt ATH. 

Äntligen - utdelningsbeskeden är här!

Rapportsäsongen är nu i full gång och med det får vi även besked om förslag till utdelningar för 2016. Mitt största innehav Investor meddelade idag att utdelningen höjs med 10 procent, från 10 kr till 11 kr. Jag äger 636 aktier och kan därför se fram emot 6996 kr i utdelning. Aktien handlas nu till en direktavkastning om 3,1 procent - det märks att värderingarna kommit upp rejält på sistone.

På torsdag är det dags för Swedbank att rapportera och även om Swedbank bara är mitt näst största innehav är det härifrån jag får flest antal utdelningskronor. En rejäl höjning är prognostiserad!

söndag 29 januari 2017

Utdelningar och utdelningar

Avanza har tydligen en massa funktioner gömda som en datorinkompetent person har svårt att hitta till. Jag hittade t ex först igår nedanstående diagram över hur mina utdelningar har utvecklat sig genom åren. För 2016 ser vi en minskning med 5 procent men det är jag inte helt nöjd med. Kinnevik valde nämligen att återköpa aktier istället för att dela ut pengar och den summan hamnade i mitt fall på 6408 kr. Totalt blir summan för 2016 därmed istället 27065 kr (istället för 20657 kr) vilket är en ökning med 24,5 procent (inte en minskning med 5 procent). Utdelningsökningen drogs annars ner av att jag under fjolåret valde att köpa mycket aktier i bolag som inte delar ut, t ex Sobi och Hansa Medical.

Vi går snart in i utdelningssäsong och min egen prognos över utdelningar från kärninnehaven visar att dessa just nu kommer utdela cirka 26 000 kr, vilket antingen är en kraftig ökning eller liten minskning mot fjolåret beroende på hur man räknar enligt ovan. Jag kommer dock förhoppningsvis hinna köpa ytterligare lite aktier innan utdelningarna kommer in på kontot. Swedbank förväntas öka utdelningen kraftigt i år så prognosen står mycket och faller med att så blir fallet.


tisdag 24 januari 2017

Ekonomipoddar

Jag lyssnar gärna på ekonomipoddar när jag jobbar, bland annat eftersom hörlurar i öronen effektivt signalerar till kollegorna att dom skall hålla sig undan med sina dumma frågor. Tyvärr är utbudet i just kategorin ekonomipoddar lite skralt så jag tvingas även lyssna till annat.

Favoritpodden är naturligtvis Börspodden, där John Skogman briljerar som ekonomisveriges i särklass roligaste och vassaste samtidskommentator. Johan är inte dum han heller. Utöver humorn uppskattar jag mycket att det inte svamlas så mycket - allt innehåll är genomtänkt. Podden används dessutom inte för att i första hand göra reklam för egna innehav. Jag har tjänat rejält med procent på flera tips som kommit upp i Börspodden och det tackar jag för (flertalet tips är naturligtvis inte värda att följa).

Placera Stockholmsbörsen med Frick och Linnala hörde tidigare till favoriterna men nu när Linnala slutat är det en ny podd som får bedömas på nya meriter vid senare tillfälle. Lars Frick klarade sig dock utmärkt på egen hand i nypremiären och var både kunnig och intressant på samma gång. Han talade också mycket tydligt, vilket flertalet poddare av lägre rang misslyckas med.

Sparpodden med Peter Bensin och Joakim Bornold lyssnar jag på men inte alltid med nöje. Lite väl mycket utsvävningar där, men annars ändå ett måste för en person som har arbetstid att fylla ut med poddlyssning.

PrataPengar är unga aktiesparares ekonomipodd och den lyssnar jag främst på för att få motivation att spara pengar. Drivet är härligt men det är sällan jag lär mig något nytt.

EkonomiEkot lördag, slutligen, lyssnar jag på som en podd och det händer faktiskt att man får nya insikter trots att det handlar om Pravdaradio.

Utöver de fem poddarna ovan har jag plöjt och plöjer jag igenom många andra men ingen förtjänar att nämnas. Senast lyssnade jag t ex på Börskoll och värre dynga var det länge sen jag led mig igenom. Där sitter tre aktieklippare och snackar om små jävla skitbolag med enda syftet att haussa dom och det är därför bloggen existerar. Tyvärr är det i den fällan många av aktieamatörpoddarna hamnar i.

söndag 1 januari 2017

Ekonomisk ställning 31 december 2016

Räntesparande: 363 978 kr.
Fonder: 119 743 kr.
Aktier: 878 659 kr.

Summa tillgångar: 1 362 380 kr.

Under 2016 har mina tillgångar ökat i värde med 191 090 kr och året kunde avslutas med ett nytt ATH.