onsdag 6 april 2016

Köp av Nordea

Jag är sedan tidigare tung i bank genom mitt innehav i Swedbank samt indirekta innehav i SEB via Investor och Handelsbanken via Industrivärden och Lundbergs. Den fjärde svenska storbanken, Nordea, har jag dock inte haft några ägarintressen i sedan svenska staten sålde av sina sista aktier.

Jag fick upp ögonen för Nordea på grund av dess osedvanligt höga direktavkastning, både för 2015 men även på prognosen för i år som visar på över 8 procent i utdelning.

En jämförelse mellan de fyra storbankerna på prognosen för 2016 ger följande:

Prognos 2016PBDirektavkastningP/E
Nordea0,988,19,3
SEB1,19710
Swedbank1,477,110,5
SHB1,55,612,3

Nordea är som synes ovan den enda aktien som värderas under eget kapital. Swedbank och SHB värderas båda till 1,5 ggr eget kapital och SEB placerar sig i mitten av skalan. P/E-talen är likvärdiga, SHBs vinster värderas som vanligt lite högre, Nordeas värderas lägst. När det gäller direktavkastning hamnar Nordea återigen i en klass för sig med över 8 procent prognostiserat. 

Som jag ser det bör något av följande hända Nordea: 1. aktiekursen stiger med 20 procent för att normalisera PB och direktavkastning. 2. Direktavkastningen sjunker som ett resultat av lägre vinster än vad som förväntas. Analyskollektivet förefaller dock inte se några större orosmoln på himlen utan är relativt eniga i sin syn på vinsterna och utdelningen de kommande åren. Jag valde idag att köpa en liten post Nordea om 60 aktier á 75,30 kr. Jag köper förmodligen ytterligare lite aktier i bolaget för de utdelningspengar som är ramlar in på depåerna nu under våren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det blir nog riktigt bra!
Mikael