fredag 1 januari 2016

Istället för ID-kontroller: inför pass och visumkontroll

På måndag införs ID-kontroller för resande till Sverige. Tanken är att minska asyltrycket till Sverige genom att sålla bort en del araber, afrikaner och afghaner som inte har tillgång till legitimation av den kvalitet polisen bestämmer skall krävas.

Jag är naturligtvis mycket positiv till alla åtgärder som minskar antalet migranter som söker sig till Sverige. Jag menar att Sverige skall ta emot exakt noll asylsökande från Afrika och Asien eftersom alla personer från dessa områden som söker asyl i Sverige har låtit bli att söka asyl i första säkra land och sedan stanna där, t ex Libanon eller Turkiet.

Vad jag inte är positiv till är valet av exkluderingskriterium. Jag ser ingen som helst logik i att sortera bort migranter till Sverige på basis av kvaliteten på deras identitetskort. Nej, jag vill gå ett steg längre och istället sortera bort migranterna på basis av huruvida de omfattas av rörlighetsdirektivet inom EU eller inte.

Personer som är medborgare i ett EU-land omfattas av den fria rörligheten i EU. Detsamma gäller i många fall tredjeländers medborgare med uppehållstillstånd i ett EU-land. Inom Schengen-området får dessa grupper resa fritt utan att visa pass. Personer som vistas illegalt i EU, dvs saknar uppehållstillstånd eller visum som tillåter inresa, skall naturligtvis nekas inresa i Sverige alldeles oavsett om dessa personer är i besittning av giltigt id-kort eller ej!

Om id-kontrollerna ersätts med pass och visumkontroll kommer antalet asylsökande minska drastiskt eftersom visum av naturliga skäl i extremt blygsam omfattning beviljas för de grupper av människor som utgör merparten av antalet asylsökande i Sverige.


1 kommentar:

Anonym sa...

Önskar det fanns en gillaknapp här...
/Mikael