fredag 21 mars 2014

Varför hängs fuskbyggare ut men inte mördare och våldtäktsmän?

Jag har precis sett klart det senaste avsnittet av TV4s program Fuskbyggarna. Programmet är inte helt utan underhållningsvärde men det jag främst reagerade över var hur en hel timmes programtid kunde ägnas åt att förtala en namngiven person som inte är dömd för brott i de sammanhang han kritiseras. Fuskbyggaren hängs ut med namn och bild och får, till synes korrekt, kritik för sin hantverksskicklighet, men det det stannar inte där. Han kritiseras även på ett personligt plan, kallas för en dålig och oärlig människa med flera liknande omdömen. Hela programmet är ett enda stort karaktärsmord.

Det jag har svårt att förstå är hur TV4 i ett sammanhang som Fuskbyggarna anser det vara korrekt att hänga ut en människa med namn och bild och låta hans "offer" oemotsagda kritisera denne samtidigt som man i princip aldrig någonsin publicerar namn och bild på mördare, våldtäktsmän, rånare eller andra kriminella. Misshandelsoffer och våldtäktsoffer ges heller aldrig utrymme att framför kameran sitta och uttala förklenande omdömen om sina namngivna gärningsmän. För en simpel lekman som mig kan det tyckas vara mer relevant att publicera namn och bild på grova våldsbrottslingar snarare än taskiga byggherrar. Jag är dock inte svensk journalist, med allt vad det medför i form av ideologiska drivkrafter och personlighetsstörningar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varken eller ska publiceras såklart. Hoppas bara att programmet inte tjänar pengar åt TV4 så det läggs ner.

MiljonKronor sa...

En gissning är att förskona andra från att välja den utpekade. Jag skulle kunna tänka mig att TV4 jagar personer som försnillat andra människors pengar, kanske skulle vara intressant upplägg.

Gustav sa...

Mama:

Det är viktigt att inse att det i större delen av världen är så att medierna redovisar namn på de personer de skriver om. Så var fallet även i Sverige innan medierna togs över av 68-vänstern.