söndag 14 juli 2013

Semestersparande

Så här i semestertider tänkte jag att vi kunde diskutera kring hur man kan ge sitt vanliga sparande en liten extra sol-knuff. När man inte har något jobb som distraherar tankarna bort från sparandet gäller det att ta vara på all extra energi och spara på ordentligt.

Mitt bästa råd är att utnyttja all ledig tid till att öka på sina inkomster. Skaffa ett sommarjobb på semestern! Om du inte var förutseende nog att ordna sommarjobb redan i vintras kan det dock vara i senaste laget att få ett sommarjobb halvvägs in i juli. Mitt råd blir då istället att tänka kreativt. Kanske är grannen beredd att betala för gräsklippning? Kanske behöver dotterns pojkväns moster måla om huset? Möjligheter till extrajobb på sommaren dyker upp hela tiden om man bara är lite vaken.

Vill man av något skäl inte förvärvsarbeta på semestern finns det andra sätt att dryga ut semestersparandet. Varför inte ta med en plastsäck och samla lite burkar när du ändå går in till stan för att bevista någon gratis kommunal festival? Kan du spela eller sjunga finns goda möjligheter att uppträda som gatumusikant, vilket med fördel även kan kombineras med burkletandet. Tänk bara på att dessa båda extrajobb är hårt konkurrensutsatta och kan kräva visst samarbete för tillfredsställande resultat.

Nu när vi har lyckats dryga ut semesterinkomsterna gäller det att även vårda semestersparandets andra sida, de låga utgifterna. Det varma vädret medför vissa självklara fördelar för den ekonomiskt sinnade. Här hemma har katterna till exempel inte fått någon mat sedan i mars. Varför lägga pengar på dyr kattmat när katterna gratis kan fixa sin egen mat!? Kattägaren själv behöver förresten inte äta särskilt mycket i och med att kaloriförbrukningen minskar när man inte arbetar. Varför inte passa på att sommarfasta? En korrekt fasta är stärkande för både kropp och själ så länge man inte fuskar genom att äta på nätterna istället för på dan. Den lilla mat man ändå behöver kan man få gratis i matbutiken när dessa har gratis provsmakning, vilka man ju heller aldrig annars hinner bevista när man jobbar och har sig. Se det som ett semesternöje att åka runt och provsmaka gratis.

Dela gärna med er av era bästa semesterspartips. Ha en fortsatt trevlig sparsommar!1 kommentar:

Kanjagblirik sa...

En hel del tips!
Jag har för första gången en semester där det inte kommer att jobbas vid sidan om.
Givetvis ekonomiskt sämre jämfört med åren som varit.
Däremot tror jag att det i längden kan gynna en att ta det lugnt några veckor för att orka resterande av året (kanske väljer man att jobba övertid/extra då istället). Dessutom i mitt fall så slipper jag bensinkostnaderna till och från jobbet och sliter således inte lika mycket på bilen.