onsdag 31 juli 2013

iShares MSCI Israel Capped ETF

Jag noterar att det numera går att köpa en ETF för Israel även hos Avanza. Under många år var detta inte möjligt, en tid misstänkte jag till och med att det var av politiska skäl eftersom Avanza gav mycket luddiga svar på frågan varför det inte var möjligt att handla börshandlade fonder för just Israel när det i sortimentet i övrigt fanns börshandlade fonder för nästan allt annat.

Ashkenazijudar är som bekant den etniska grupp i världen med högst genomsnittlig intelligens. Den som tror på sambandet mellan hög intelligens, teknologisk och ekonomisk utveckling har nu möjligheten att lägga ett bet på Israels uppskattningsvis 2,8-4 miljoner Ashkenazijudars intelligens genom att köpa den börshandlade fonden iShares MSCI Israel Capped ETF.

Med tanke på hur oroligt det stundtals kan vara i Israels grannländer kan det eventuellt vara klokt att avvakta med köp till dess nästa krig inträffar. Jag följer inte Tel Aviv-börsen särskilt ingående men det är väl ganska troligt att kurserna pressas om IDF tvingas dra ut i strid, utan att för den skull på något avgörande sätt påverka den israeliska ekonomins långsiktiga tillväxtförmåga. Ett eventuellt fredsavtal mellan Israel och terroristledningen i Judéen och Samarien skulle däremot vara en klockren köpsignal för israeliska aktier.

Inga kommentarer: