tisdag 28 februari 2012

Avgrunden av Jan Jörnmark

Jan Jörnmark är som bekant ekonomihistorikern från Göteborg som gjort sig ett namn på att popularisera begreppet urban exploring genom sitt projekt övergivna platser. Att utforska övergivna platser är i och för sig något jag uppskattar att göra men just det ämnet kanske avviker alltför mycket från denna bloggs syfte (ni får läsa min andra blogg för sådant) för att jag skall vakna från bloggtorkan och skriva ett inlägg. Närmare bloggen i ämne ligger däremot Jan Jörnmarks senaste bok Avgrunden. Boken innehåller inga nyheter men är mycket nyttig läsning i det att den påminner oss aktieintresserade om globaliseringens konsekvenser och uppkomsten av bubblor och vars påverkan på de företag vi eventuellt äger aktier i naturligtvis hela tiden måste finnas i våra bakhuvuden. Läs den - mycket nyttig läsning!

fredag 24 februari 2012

2012 års utdelningar - sammanställning

Nu har alla bolag i portföljen presenterat sina bokslut och utdelningsförslag och så här ser pengaströmmen ut i år:

Industrivärden 450x4,5 kr (4) = 2025 kr
Investor 175x6 (5)kr = 1050 kr
Swedbank 550x5,3(2,10) = 2915 kr
Kinnevik 375x5,50 (4,50)= 2062,5 kr
Lundbergs 85x4 (3,50) = 340 kr
Svolder 275 x 3,4* (3,30) = 935 kr

Föregående års utdelning inom parentes.

*Svolder har brutet räkenskapsår och jag har därför räknat med en utdelning motsvarande fem procent av senaste veckans substansvärde.

Totalt beräknas mina aktier i år generera en utdelning på 9 327,50 kr. Förra året fick jag in 5 542,50 kr på aktieutdelningar så det går åt rätt håll. Som synes ökar alla bolagen sina utdelningar ganska rejält och Swedbank mer än dubblar sin utdelning.

lördag 18 februari 2012

Sälj, Köp och Avvakta

Det är lördagkväll och lite tid kvar till Mary Portas på TV8 så varför inte passa på att skriva lite om omstöpningar i aktieportföljen.

Nordic Mines rapporterade häromdagen att guldproduktionen var skrattretande låg och att produktionen var kraftigt försenad. Jag lyckades för en gångs skull trycka på säljknappen i tid och besparade mig därmed en nedgång på 15 procent de därpå följande dagarna. Nordic Mines var portföljens minsta innehav men det kändes ändå bra att kunna realisera en fin vinst på 40-50 procent eller så. Eventuellt återkommer jag till Nordic Mines igen senare när det framkommer mer uppgifter om produktionsutvecklingen. Att döma av bolagets informationsgivning hittills kan det nog dröja fram till maj innan nya siffror presenteras så det finns ingen anledning att sitta kvar med aktien.

Pengarna från guldförsäljningen placerades istället i Kinnevik, detta fantastiskt fina bolag som vid rapporten handlades till en rabatt på nästan 40 procent. Telekom, media och skog till rabatt och en fin och kraftigt ökande direktavkastning på nästan 4 procent tilltalar mig mycket. Bolaget är nu mitt näst största innehav efter Swedbank.

Northland Resources har nu äntligen finansierat gruvan i Kaunisvaara. Det är de befintliga aktieägarna som får betala och resultatet är fallande aktiekurs på grund av kraftig utspädning och SMS-lån. VD Waplan skall dock ha lite beröm för att han trots allt dragit in fem miljarder kronor till bolaget! 5 miljarder kronor är en enorm summa. Tyvärr kände Waplan inte till talesättet att man skall finansiera sig när man kan, inte när man måste, och det får vi aktieägare nu betala priset för. Mycket av potentialen i bolaget försvann med utspädningen men det samma kan sägas även om risken. Jag väljer att sitta kvar med innehavet, som efter Nordic Mines-försäljningen nu är portföljens minsta, fram till dess att produktionen startar.