söndag 30 september 2012

Bokmässan 2012

Köprocedur
I år har jag inte gett ut någon bok utan besökte alltså bokmässan som privatperson. Det är så jag föredrar att besöka denna mässa. Jag var på språng en kvart tidigare än brukligt och behövde därför inte köa mer än kanske tio minuter för att komma in. Ingen, bortsett från en idiot som envisades med att ställa frågor och få saker förklarat för sig i kassan, misskötte sig i kön och det regnade heller inte. Smidigt köande är alltid viktigt i sådana här sammanhang och jag fick därför en bra start på dagen.

Cornucopiaspaning
Det första jag brukar göra när jag kommer in på mässområdet är att besöka palestruntmontern, som alltid ligger på vänster sida i första gången om man tar entrén vid Korsvägen. Där fotograferar jag palestrunterna och talar nedlåtande om deras så kallade folk och frågar om det inte vore bättre för alla inblandade om palestrunterna lät judarna bestämma lite mer i regionen. I år hann jag inte med denna ritual eftersom jag hade bråttom till förlaget Massolits monter för att prata med bloggaren Cornucopia, även känd som Lars Wilderäng, som ju skrivit en bok och sedan fått den omskriven. Det var svårt att hitta rätt och först på tredje varvet lyckades jag svänga in i Massolitmontern. Cornucopia fanns dock inte på plats. Men va fan. Är han inte här, frågade jag den unga blonda, smala lilla tjejen i svart åtsittande klänning som stod i kassan. "Nej, han är tydligen sur på förlaget", svarade hon. "Tyckte inte han fick tillräckligt med utrymme. Nu har vi satt upp en Midvintermörkerplansch på väggen och placerat hans inbundna bok i hyllan här bakom mig. Förhoppningsvis räcker det för att få hit honom igen på söndag". Trist. Verkligen trist. Jag hade helt klart varit beredd att slanta upp tretton spänn för ett signerat pocketexemplar av Midvintermörker men nu fick jag istället besviken lämna montern och inte ens en sista blick mot den tighta kassörskan i svart fodral var nog för att muntra upp mig.


Nationalnyckeln
I Nationalnyckelns monter samtalade jag en stund med chefen för artdatabanken, Johan Bodegård. Det är verkligen beklagligt att regimen Reinfeldt funderar på att dra in anslagen för fortsatt bokutgivning av Nationalnyckeln (och istället enbart publicera resultaten på Internet). Detta för Sverige så unika projekt strider tydligen mot Reinfeldts plan för vårt land.

Skandalfritt
I år blev jag inte vittne till några större skandaler. Jag såg dock hur Göran Greider med sällskap letade efter någonstans att sätta sig för att dricka sitt kaffe. De identifierade ett bord med tre, fyra lediga platser och frågade mannen som satt där om det var ledigt. Nej, alla platser är upptagna svarade han. Göran Greider blev inte det allra minsta tvärförbannad över detta idiotiska bemötande utan sade mycket lugnt till sitt sällskap att trängseln är en av få nackdelar med bokmässan.

Skvaller
Svartsjuke stalkern, tillika historieprofessorn och tv-kändisen Dick Harrison syntes i år flanera utan sällskap av det unga, mörka yrväder han hade vid sin sida förra året. Trubbel i paradiset?

Kändisspaning
Ingrid Betancourt
PO Enquist
Peter Englund
Björn von Sydow
Glenn Hysén
Lotta Lotass
Fredrik Belfrage
Thomas Bodström
Jonas Gardell
m fl


EU-kommissionär
Cecilia Malmström sprang omkring som ett fån, hela tiden med en eller två kvinnliga assistenter i släptåg. Hon var överallt. Cecilia Malmström är den farligaste typen av makthavare. Jag tänker inte på att hon helt och hållet saknar folkligt mandat och demokratisk förankring utan på att hon drivs av sin egen inbillade godhet. Cecilia Malmström tror sig veta att hon är godhetens apostel och att allt hon gör och tänker har sin grund i hennes inneboende godhet. Därmed behöver hon inte tänka över sina ståndpunkter eller underkasta dem verklighetens granskning, det räcker att hon tycker ståndpunkterna stämmer överens med hennes inbillade godhet. Cecilia Malmström är godhetens diktator och hon tänker inte ge sig förrän alla européer har det lika bra som en genomsnittlig arab.

Fredrik Backman
Jag vet inte vem han är men på begäran publiceras här en suddig bild på honom.


Bästa raggningstipset
Låtsas vara författare. Välj ut ett antal författare som nog ingen vet vem de är och när du ser att lämplig bokläserska håller i rätt bok inleder du konversationen ungefär så här: "Så trevligt att du är intresserad av min bok...".

Sämst på bokmässan
Lena Sundström. Vad har hon där att göra? Hon hatar ju det fria ordet.

Sämst på bokmässan 2
Pretentiöst kulturfolk som inte accepterar trängseln utan skall tränga sig före med kommentaren "ursäkta, här vill jag komma förbi". Absolut, jag skall bara sparka dig i skrevet först.

Bra sak i Gävleborgs monter
Gratis kaffe.

4 kommentarer:

Cornucopia? sa...

Muntrade upp min söndagkväll iaf.

Förlaget är iaf förlåtet efter affischeringen.

Gustav sa...

Som medieperson, en av Sveriges största bloggare och nu även publicerad bokskribent är det naturligt att du ibland kommer i skottgluggen helt utan anledning på diverse obskyra bloggar. Kanske kan jag köpa en bok av dig på Avanzadagen istället.

Cornucopia? sa...

Är inte inbjuden till Avanza-dagen.

Chrimatistikos sa...

Haha. Gillar sättet du skriver på ^^