söndag 29 april 2012

Det vi kallar brott mot personuppgiftslagen det kallar amerikanerna för "Freedom of Speech"

Jag noterar att Datainspektionen i Stasi-Sverige polisanmält tre sajter för brott mot personuppgiftslagen. Sajterna Migileaks, Avpixlat och Fria Nyheter har publicerat offentliga domar från Migrationsdomstolen, vilket man uppenbarligen inte kan göra i Stasi-Sverige, där domar skall vara hemliga för att inte uppröra folk i onödan.

Lyckligtvis tycks sajterna använda sig av servrar i USA vilket begränsar möjligheterna för svensk Stasi-polis att utreda brotten. Jag citerar Sveriges radios artikel:
– Vi har inga möjligheter att få hjälp av amerikanska myndigheter när vi utreder såna här typer av brott.
Så om de bryter mot personuppgiftslagen i Sverige så kommer de undan med det i USA?– Ja det gör de. Det vi kallar brott mot personuppgiftslagen det kallar amerikanerna för "Freedom of Speech" det är en grundlagsstadgad rättighet man har. Den är mycket mer långtgående än vad vår yttrandefrihet är säger Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen.

Det vi kallar brott mot personuppgiftslagen kallar amerikanerna för "Freedom och Speech".  Det finns fortfarande många svenskar som tror att Sverige är det mest demokratiska landet i världen och att vi faktiskt har yttrandefrihet här i landet. Vakna upp ur er Törnrosasömn. Det vi kallar brott kallar amerikanerna Freedom of Speech.

6 kommentarer:

Mama sa...

Nu gäller ju nästan ingenting i USA som fritt. Allt som skrivs kan beordras vara illegalt under olika omständigheter. En är självklart om staten anser att det ska bort, man har fritt val enligt senaste årens lagstiftningar att klassa något som terroristverksamhet utan möjlighet till överklagan. Man kan även stämma publiceringar privat om man anser sig kränkt och vinna i domstol.

Tro inte att "freedom of speech" enligt konstitutionen gäller i USA som det en gång var tänkt, nyare lagstiftning har i princip avvecklat hela konceptet, men det låter ju som en vacker fasad som man gärna stoltserar med därborta.

Gustav sa...

Mama:

I det här fallet vill svenskt rättsväsende sätta dit personer som publicerar offentliga handlingar på Internet men kan inte eftersom det enligt amerikansk lagstiftning inte har begåtts något brott. Det är här uppenbart vilket land som är friast.

Mama sa...

Det är inte olagligt att publicera offentliga handlingar på nätet i Sverige, faktum är att vi i Sverige är mer offentliga än båda EU och USA, i både EU och USA kan politiker hemligstämpla dokument utan att avkrävas anledning. Däremot är det olagligt att publicera personuppgifter utan tillstånd.

Och stämmer personerna publicisten i USA, där nu publiceringen skett, gäller amerikansk lagstiftning och personerna kommer antagligen vinna i domstol mot publicisten.

Gustav sa...

Mama:

Amerikanska tidningar publicerar regelmässigt personuppgifter och adress på dömda, misstänka och åtalade. Det finns ingen möjlighet i USA att fällas i domstol för att ha publicerat personuppgifter som härrör från offentliga handlingar.

Personuppgiftslagen är bara en lag som skiljer Sverige från USA. Lagen om hets mot folkgrupp är en annan åsiktslag utan motsvarighet i USA och de flesta andra länder. Inse fakta, svensk yttrandefrihet är inte vatten värd.

Mama sa...

Tror inte riktigt du har koll på våra lagar. Vi har en grundlag som säger att alla allmänna handlingar skall vara offentliga. (många andra länder saknar detta, t ex USA) Vi har också meddelandeskydd i grundlagen (som ju står över vanlig lagstiftning) så att brister inom administration och myndigheter skall kunna uppdagas av de som sitter på insidan utan att de känner att de inte vågar.

Vi har en Personuppgiftslag som skydd för den personliga integriteten, det är här jag tror du slirar. Man får publicera personuppgifter i enstaka fall, men inte automatisera det.

Man får INTE publicera om det innebär förtal, vilket jag kan tänka mig gäller i många fall där man försöker publicera dömdas namn. Syftet med publicering i många fall liknande det du nämner kan vara just förtal och därför väcks åtal.

Läs mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Offentlighetsprincipen

Gustav sa...

Mama:

Jag har full koll på våra lagar, tro inget annat. Det är därför jag oroar mig för avsaknaden av yttrandefrihet.

Jag förstår inte hur du kan sitta och hävda att svensk yttrandefrihet är mer långtgående än amerikansk trots att jag visat att de två lagar som inskränker yttrandefriheten mest, PUL och lagen om hets mot folkgrupp inte ens finns i USA.