torsdag 12 januari 2012

Utdelningar 2012

Jag roade mig precis med att räkna lite grand på vilka aktieutdelningar som kan tänkas simma in i sparportföljen 2012. Om aktieanalytikernas konsensusprognoser för utdelningar slår in har min aktieportfölj i detta nu en direktavkastning på 4,3 procent. Jag förvånades faktiskt lite över att den förväntas direktavkasta såpass mycket med tanke på att både Northland Resources och Nordic Mines (här skrev jag ner analytikernas uppenbarligen inte helt uppdaterade prognos till noll eftersom guldproduktionen inte kom igång enligt förväntningarna i höstas) är nollutdelare.

Det som främst drar upp direktavkastningen i år är Swedbank som troligen kommer öka sin utdelning dramatiskt (om bara finansminister Borg håller käften och ägnar sig åt nya skattesänkningar istället för att fokusera på att maximera antalet nya socialbidragstagare). Enligt konsensusprognosen förväntas Swedbank för år 2011 presentera ett resultat per aktie på 12,41 kr och då banken har som policy att dela ut 50 procent av nettoresultatet kan utdelningen bli så hög som 6,20 kr per aktie (konsensusprognosen sätter dock utdelningen till endast 5,79 kr per aktie så tydligen tror analytikerna inte att Swedbank kommer leva upp till sin egen policy). Swedbank handlas idag till 97 kr vilket ger p/e 7,9 och en direktavkastning på uppemot 6,4 procent och det är detta mitt största innehav som förväntas dra upp direktavkastningen för aktieportföljen till 4,3 procent i år.

Uppdatering
Jag hann knappt mer än trycka på publicera-knappen innan Swedbank lät meddela att en stor goodwill-avskrivning görs på cirka två miljarder kronor, vilket i sin tur kan minska det utdelade beloppet med runt en krona per aktie om det vill sig illa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint att ha en Yield on Cost på 17,4% vid en utdelning på 6,20 kr/aktie.

Gustav sa...

Anonym:

Grattis till ett bra köp!